Ν.Δ.: Στην κόψη του ξυραφιού

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα τους οι βουλευτές όλων των τάσεων στη Ν.Δ., οι οποίοι αδυνατούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις των Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη.

ΟΛΟΙ συμφωνούν ότι η σύγκρουση του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρώην πρωθυπουργό έχει ξεφύγει από την πολιτική αντιπαράθεση και έχει όλα τα στοιχεία της προσωπικής βεντέτας.

Σάββατο και Κυριακή οι δύο μονομάχοι ακόνιζαν τα ξίφη τους εξαπολύοντας απειλές και προειδοποιήσεις για τη σημερινή αναμέτρηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οδηγούνται σε τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Παράλληλα ψύχραιμα στελέχη ανέλαβαν ρόλο μεσολαβητή και σε πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επιχειρούσαν να πείσουν και τις δύο πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση. Ανεξαρτήτως πάντως από την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, το κόμμα της Ν.Δ. ουσιαστικά έχει σπάσει στα δύο και η συγκόλληση είναι πλέον αδύνατη. Είτε ο Κ. Μητσοτάκης αναλάβει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος είτε όχι, το βέβαιον είναι ότι στην πρώτη αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ, που είναι οι δημοτικές εκλογές, η Ν.Δ. δεν θα προσέλθει στη μάχη με το σύνολο των δυνάμεών της. Ο πρώην πρωθυπουργός καθώς και τα στελέχη και οι ψηφοφόροι που επηρεάζει ακόμη και εάν τυπικά βρίσκονται εντός της Ν.Δ., θα είναι θεατές των δημοτικών εκλογών.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ

Τον χορό το Σαββατοκύριακο έσυρε ο Κ. Μητσοτάκης προκαλώντας και αιφνιδιάζοντας συνεχώς την ηγεσία της Ν.Δ. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε τον Θ. Πάγκαλο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και αμέσως μετά, όταν ρωτήθηκε εάν προβλέπει ένταση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, απάντησε: «Αυτό που εγώ ελπίζω είναι τη Δευτέρα να γίνει μια δημοκρατική, ελεύθερη συζήτηση πάνω σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει η Ν.Δ., διότι η Ν.Δ. περνά σήμερα αδιαμφισβήτητα μια βαθιά, μεγάλη και επικίνδυνη κρίση». Η Ρηγίλλης μέσω κύκλων τού διαμήνυσε ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα κριθεί από τη στάση του ίδιου. «Στην περίπτωση ­ έλεγαν ­ που προκαλέσει τον πρόεδρο του κόμματος, η απάντηση που θα πάρει θα καθιστά αδύνατη την παραμονή του στη Ν.Δ.». Το ίδιο, τόνιζαν, θα συμβεί εάν προκληθούν και κορυφαία στελέχη, όπως οι Γ. Βαρβιτσιώτης Γ. Κεφαλογιάννης και Αχ. Καραμανλής.

ΚΕΡΑΥΝΟΙ

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν πτοήθηκε. Χθες από τη Θεσσαλονίκη εξαπέλυσε νέους κεραυνούς. Όπως μεταδίδει το γραφείο των «ΝΕΩΝ» στη Βόρεια Ελλάδα, η ομιλία του σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου ήταν επικριτική προς την ηγεσία της Ν.Δ. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε: «Ποια ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δήλωσε ότι δεν θα πάρει θέση για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, αν πρώτα η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει τις δικές της θέσεις. Δηλαδή πολιτική στρουθοκαμήλου. Αυτά είναι που με εξοργίζουν». Παρέλειψε όμως να διαβάσει τη σκληρή φράση που υπήρχε στο κείμενο της ομιλίας του η οποία αναφερόταν στη Ν.Δ. και στην ανάγκη να περιληφθεί στο Σύνταγμα διάταξη που να θέτει την αρχή της δημοκρατικής οργάνωσης των κομμάτων. «Για να αποκτήσουν ­ ανέφερε το κείμενο ­ έστω και σταδιακά περιεχόμενο τα όσα πολλοί διακηρύττουν περί δημοκρατικής οργανώσεως, που όμως δεν σέβονται. Παράδειγμα προς αποφυγήν είναι τα όσα πρόσφατα συνέβησαν στη Ν.Δ. που αχρηστεύουν κάθε έννοια δημοκρατικής οργανώσεως».

ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ

Η παράλειψη αυτής της αναφοράς από τον Κ. Μητσοτάκη ερμηνεύτηκε από τον Κ. Καραμανλή ως χειρονομία καλής θέλησης από τον πρώην πρωθυπουργό. Έτσι η εκτίμηση που επικρατούσε χθες το βράδυ στη Ρηγίλλης ήταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα τεντώσει το σχοινί. Αυτή ήταν και η επιθυμία της ηγετικής ομάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «τα κόμματα δεν προκύπτουν διά παρθενογενέσεως. Εκφράζουν την κοινωνία που τα αναδεικνύει. Η αλλαγή λοιπόν, η πραγματική αλλαγή, δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τη βάση, από τον ίδιο τον λαό». Αυτές οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη ερμηνεύτηκαν από φίλους του βουλευτές ως πλατφόρμα για ένα νέο κόμμα. Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο Γ. Ράλλης, ο οποίος μιλώντας στο Mega είπε ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι θα συμβούν αυτά στη Ν.Δ. αλλά δεν εισακούστηκε και τόνισε ότι κάποιοι «από αυτούς που δρουν, αντί να έχουν σύνεση, παιδιαρίζουν».

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εν τω μεταξύ η ηγεσία της Ν.Δ. κυριάρχησε ­ όπως λένε στη Ρηγίλλης ­ στις εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων των νομαρχιακών επιτροπών οι οποίες έγιναν χθες. Οι περισσότεροι πρόεδροι που εξελέγησαν πρόσκεινται στον Κ. Καραμανλή. Εξελέγησαν όμως και προσκείμενοι στους διαφωνούντες, όπως στα Χανιά, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “