Γενέθλια με γκρίνια...

Τα πρώτα γενέθλια του κ. Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος τον βρίσκουν ελαφρά τραυματισμένο. Μια λάθος κίνηση στην προθέρμανση πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα τον καθήλωσε στο κρεβάτι. Έτσι χθες έφθασε στη Ρηγίλλης στηριζόμενος σε πατερίτσες, προκαλώντας για μια ακόμη φορά τη δυσφορία φίλων και αντιπάλων του οι οποίοι αυτή την περίοδο τον ήθελαν στην ενεργό δράση.

ΕΚΕΙΝΟΣ φρόντισε να τους καθησυχάσει, λέγοντας ότι σε λίγες ημέρες θα πετάξει τις πατερίτσες και θα αρχίσει τις περιοδείες. Λίγες ώρες αργότερα δέχθηκε την πρώτη αιχμή, ύστερα από αρκετές ημέρες, από τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός μόλις επέστρεψε από την Ελβετία ρωτήθηκε πώς πέρασε στις διακοπές του. «Περπάτημα, ορειβασία, γυμναστική και ξεκούραση», ήταν η απάντηση.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, επετέθη με δριμύτητα στον Πρωθυπουργό και τους διαφωνούντες, και κυρίως τον κ. Κ. Μητσοτάκη, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας: «Ποιος, μωρέ, μας κατηγορεί για λαϊκισμό; Ποιοι είναι οι κατήγοροι. Εκείνοι που έκαναν καθεστώς τον λαϊκισμό με τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά σε όλες και όλους εκείνους και εκείνες που για λόγους υστεροβουλίας συνάδουν, συμπλέουν, συνομολογούν εμμέσως ή αμέσως με τις επιλογές της κυβέρνησης. Είναι οι ίδιοι που λένε ότι δεν έχουμε θέσεις». Αναφερόμενος στον κ. Κ. Σημίτη τον χαρακτήρισε «Πρωθυπουργό του ψεύδους, των φόρων, της ανεργίας, της υποτίμησης, της ατολμίας».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε όλα τα στελέχη σε πανστρατιά και για πρώτη φορά έδωσε με τόση σαφήνεια πολιτικό χαρακτήρα στις δημοτικές εκλογές, τονίζοντας ότι «ο πρώτος και αναμφισβήτητος στόχος μας σ’ αυτές τις εκλογές είναι η εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Διότι έχουμε πολιτικό μήνυμα. Έχουν τις ιδιαιτερότητες, όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά έχουν σαφέστατη προοπτική πολιτικού μηνύματος».

Οι παραινέσεις του κ. Κ. Καραμανλή για πανστρατιά και κινητοποίηση, χθες τουλάχιστον δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στην Κεντρική Επιτροπή. Την ομιλία του κ. Γ. Αλογοσκούφη για τις εξελίξεις στην οικονομία την άκουσαν τα μέλη του οργάνου με εμφανή αδιαφορία, ενώ οι περισσότεροι συζητούσαν μεταξύ τους. Μόλις ο κ. Κ. Καραμανλής αποχώρησε από την συνεδρίαση, λόγω του προβλήματος με το πόδι του, τον ακολούθησαν τα μισά μέλη του οργάνου. Μια ώρα αργότερα στην αίθουσα δεν υπήρχαν περισσότερα από 10 άτομα. Όσο για την γνωστή εσωκομματική γκρίνια ήταν και πάλι παρούσα.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Ο βουλευτής κ. Αθ. Γιαννόπουλος διαφώνησε ανοιχτά με τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου στο θέμα της υποτίμησης της δραχμής. Ο κ. Γ. Σούρλας επέκρινε την αντιπολιτευτική αλλά και την επικοινωνιακή τακτική του κόμματος, ενώ την σκυτάλη πήραν άλλα στελέχη τα οποία διατύπωσαν παρόμοιες θέσεις.

Την παράσταση έκλεψε πάντως ο κ. Μάνος Μανωλάκος, ο οποίος είπε ότι «η Ν.Δ. βρίσκεται στην αντιπολίτευση περισσότερα χρόνια από όσα ήταν το ΚΚΕ στην παρανομία».

Πάντως η επέτειος των γενεθλίων του κ. Κ. Καραμανλή δεν βρίσκει ούτε τον ίδιο ούτε το κόμμα του στην καλύτερη δυνατή στιγμή. Η αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής τακτικής του προέδρου της Ν.Δ. αμφισβητείται έντονα από τους διαφωνούντες. Αλλά και οι φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν τον ενθουσιασμό της πρώτης περιόδου.

Οι διαγραφές των έξι στελεχών και η απομάκρυνση του κ. Κ. Μητσοτάκη από τα κομματικά όργανα εξακολουθούν να προκαλούν κλυδωνισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά κυρίως στη βάση. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί πλέον δημοσίως τον νέο πρόεδρο ότι οδηγεί το κόμμα στη συρρίκνωση και στην ήττα στις προσεχείς εκλογές. Παράλληλα τα σενάρια για ενδεχόμενη δημιουργία νέου κόμματος, με πρώτο πυρήνα ορισμένους εκ των διαγραφέντων, προκαλούν σύγχυση στα μεσαία στελέχη και τους οπαδούς της Ν.Δ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα δεν έκανε το άλμα τη χρονιά που πέρασε, όπως πολλοί ήλπιζαν, μολονότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η Ν.Δ. μπορεί να προηγείται του ΠΑΣΟΚ σε ορισμένες τουλάχιστον δημοσκοπήσεις, η πρόθεση ψήφου όμως κινείται μεταξύ του 25% και 29%. Όσο για την ικανοποίηση των ψηφοφόρων από την αντιπολίτευση τα ποσοστά είναι πολύ μικρά. Μόνο το 10% έως 14% δηλώνει ότι είναι ικανοποιητική η αντιπολίτευση που ασκεί η Ν.Δ. Μόνο η δημοτικότητα του κ. Κ. Καραμανλή είναι ψηλά, αν και το τελευταίο εξάμηνο βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως δείχνει να διατηρεί την αυτοπεποίθησή του. Την ίδια που είχε και πριν από ένα χρόνο, σαν σήμερα, που εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος με ποσοστό 70%. Πιστεύει ότι στο τέλος οι επιλογές του θα δικαιωθούν, το κόμμα θα συσπειρωθεί γύρω του και εκείνος θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Πεποίθησή του είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατιούσα πορεία και είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει. Σε κάθε περίπτωση όμως ­ λέει στους φίλους του ­ «εγώ θα δώσω τη μάχη και εάν χάσω τις εκλογές θα πάμε σε συνέδριο, και εάν δεν με θέλουν ας με αντικαταστήσουν».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “