Πρώτα αδιαφόρησε, μετά... ξεσπάθωσε

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αρνήθηκε να δει τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιθέτως, τα περισσότερα στελέχη του κόμματός του στήθηκαν απέναντι στις τηλεοράσεις το βράδυ της Πέμπτης για να δουν πώς αντέδρασε ο επίτιμος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε εάν σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Μάλιστα ο κ. Κ. Καραμανλής φρόντισε η κίνησή του να διαδοθεί στη Ρηγίλλης για να καταδείξει μ’ αυτό τον τρόπο ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ ότι αδιαφορεί για τα όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός.
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ του όμως κράτησε μόνο μία νύχτα. Χθες το πρωί ζήτησε από τους συνεργάτες του να φέρουν το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης και δυο ώρες αργότερα πέρασε στην αντεπίθεση. Μιλώντας σε εκδήλωση στελεχών επιχειρήσεων, κάλεσε τον κ. Κ. Μητσοτάκη να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ­ είπε ­ το ’90-93 καθυστέρησε σοβαρότατα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Και αυτή την αυτοκριτική την κάνουμε όχι για να σας πούμε τι καλοί που είμαστε αλλά για να σας πούμε ότι πρέπει να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του». Και σαν να μην έφθανε αυτό, επέκρινε τον επίτιμο πρόεδρο και για την Ολυμπιακή, λέγοντας ότι η διαχείριση και των κυβερνήσεων της Ν.Δ. δεν ήταν αθώα στον εθνικό αερομεταφορέα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν περιόρισε την κριτική του μόνο στον κ. Κ. Μητσοτάκη, άφησε αιχμές και για τον κ. Μ. Έβερτ παίρνοντας αποστάσεις από την αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε όταν ήταν ηγέτης του κόμματος.

Επισήμως, πάντως, η απάντηση της Ρηγίλλης στα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν «ουδέν σχόλιο». Το κλίμα που επικρατεί στην ηγεσία απέδωσε ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού απάντησε: «Ό,τι πει ο κ. Μητσοτάκης».

Πάντως η άρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Mega να ξεκαθαρίσει εάν σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος έχει προκαλέσει προβληματισμό στη Ρηγίλλης και αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Βουλευτές με δηλώσεις τους χθες καλούσαν τον κ. Κ. Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση. «Δεν είναι η ώρα να συζητάμε για νέα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πειραιά κ. Π. Μελάς.

ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

Από όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης, τον μεγαλύτερο θόρυβο ­ σε δημόσιες και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ­ προκάλεσε η κατηγορηματική άρνησή του στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Ν.Δ. ο κ. Α. Σαμαράς. Βουλευτές διαφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη δηλώνοντας ότι αντιμετωπίζουν θετικά την επιστροφή Σαμαρά, ενώ στενός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή περιέγραψε με σαφήνεια τις προθέσεις του προέδρου του κόμματος. «Ο κ. Καραμανλής συζητά και έχει την άνεση να συζητά με όλο τον κόσμο ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τον κ. Σημίτη».

Έντονη ήταν η αντίδραση της Πολιτικής Άνοιξης, η οποία αφού κατηγόρησε τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι έχει αλλάξει παρατάξεις, κόμματα και ιδεολογίες, τόνισε: «Αυτό όμως που του είναι φύσει αδύνατον να αλλάξει είναι η παθολογική του σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα».

Πάντως αρκετά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι είναι πιθανό ο κ. Α. Σαμαράς να επιστρέψει στη Ν.Δ. Αλλά ­ όπως τονίζουν ­ αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο και να συνδεθεί με μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό βεβαίως ­ προσθέτουν ­ όταν και εάν συμβεί θα σημαίνει ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει πάρει την απόφαση να απομακρύνει μ’ αυτό τον τρόπο οριστικά από το κόμμα τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “