Τον αγνόησε ο Κοσμόπουλος

Κάθε πέρυσι και καλύτερα είναι τα πράγματα για τον κ. Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, καθώς όσο περνά ο καιρός εμφανίζεται περισσότερο αδύναμος να αντιμετωπίσει… τα του οίκου του.

Ο ΠΑΛΙΟΣ του φίλος κ. Ντ. Κοσμόπουλος του γύρισε την πλάτη και του απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στην πρόταση να γίνει ευρωβουλευτής και να μη διεκδικήσει ξανά τη Δημαρχία. Τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής αναζητεί σανίδα σωτηρίας στον βουλευτή κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλο αλλά εκείνος δεν δέχεται να είναι υποψήφιος όσο ο σημερινός δήμαρχος επιμένει να δώσει και πάλι τη μάχη. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης φοβούνται ότι εάν ο κ. Κ. Καραμανλής στην πρώτη αναμέτρησή του με το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί μέσα στην έδρα του, αυτό θα δρομολογήσει ιδιαίτερα δυσάρεστες εξελίξεις για τον ίδιο και το κόμμα.

Έξι μήνες παλεύει ο πρόεδρος της Ν.Δ. να καταλήξει στο πρόσωπο στο οποίο θα δώσει το χρίσμα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και αντί να βρει τη λύση, κάθε παρέμβασή του μεγαλώνει το αδιέξοδο.

Η τελευταία ατυχής κίνησή του ήταν ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να θέσει εκτός μάχης τον σημερινό δήμαρχο κ. Ντ. Κοσμόπουλο. Του πρότεινε να τον κάνει ευρωβουλευτή και εισέπραξε την κατηγορηματική άρνησή του: «Εγώ θα είμαι υποψήφιος είτε πάρω το χρίσμα είτε όχι και δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα που μου προσφέρει», απάντησε στους μεσολαβητές ο κ. Ντ. Κοσμόπουλος.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο κ. Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να δώσει το χρίσμα στον βουλευτή κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλο. Ο κ. Π. Ψωμιάδης τον είχε προειδοποιήσει ότι εάν το κόμμα επέλεγε και πάλι για υποψήφιο τον κ. Ντ. Κοσμόπουλο, θα ήταν υποψήφιος και ο ίδιος. Κάλεσε λοιπόν ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο σπίτι του στη Φιλοθέη τον παλιό αθλητή και βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλο και του γνωστοποίησε τις προθέσεις του.

Ο βουλευτής δεν αρνήθηκε, έθεσε όμως έναν όρο: να μην είναι υποψήφιος και ο κ. Ντ. Κοσμόπουλος ο οποίος όμως ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. «Θα κάνω ό,τι μπορώ», φέρεται να του υποσχέθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής και έθεσε σε εφαρμογή το ατυχές σχέδιο της… αντιπαροχής με την Ευρωβουλή.

ΜΕ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Μετά την άρνηση Κοσμόπουλου να μεταναστεύσει στις Βρυξέλλες, ο κ. Κ. Καραμανλής νόμισε ότι βρήκε τη λύση «Ε, και λοιπόν ­ φέρεται να είπε ­ θα πάμε στη Θεσσαλονίκη με δύο υποψηφίους. Το χρίσμα θα δοθεί στον Παπαγεωργόπουλο και αφού επιμένει ο Κοσμόπουλος ας είναι υποψήφιος». Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, όσο νόμισε αρχικά ο κ. Κ. Καραμανλής. Ο κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος δεν δέχεται να είναι υποψήφιος εάν έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμη διεκδικητή της Δημαρχίας μέσα από το κόμμα του. Και ενώ στη Ρηγίλλης σηκώνουν τώρα τα χέρια ψηλά, στο αδιέξοδο προστίθενται οι διαρκείς προειδοποιήσεις του κ. Π. Ψωμιάδη: «Μην κάνετε πίσω τώρα και στηρίξετε Κοσμόπουλο γιατί τότε θα είμαι και εγώ υποψήφιος».

Το αδιέξοδο στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στη Ν.Δ. Κορυφαία στελέχη δεν κρύβουν τους φόβους τους για ενδεχόμενη ήττα του κόμματος στη Θεσσαλονίκη η οποία θα καταγραφεί ως προσωπική ήττα του προέδρου. «Ήδη έχουμε μείνει πολύ πίσω γιατί η αναστάτωση και οι τριβές λειτουργούν υπέρ του κοινού υποψήφιου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Εδώ και τρεις μήνες εκείνος κάνει προεκλογική εκστρατεία και εμείς τρωγόμαστε», επισημαίνουν με πικρία στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στην ηγεσία.

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Όσο για τους διαφωνούντες, προεξοφλούν την ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές και δεν αναφέρονται μόνο στη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνουν και το αδιέξοδο που υπάρχει στον Πειραιά όπου οι υποψήφιοι υποψηφιότητας είναι αισίως 15 και το κόμμα αδυνατεί να βρει λύση. Σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται όμως και σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας καθώς ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι υποψήφιοι οι οποίοι, όπως έχει προτείνει το κόμμα, θα επιλεγούν από τους τοπικούς φορείς.

ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΙ

Η μεγάλη ανησυχία πάντως των επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή είναι η στάση που θα τηρήσει η μητσοτακική πτέρυγα στις δημοτικές εκλογές. Εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως σε κρίσιμους δήμους και νομαρχίες να κατέβουν αντάρτες υποψήφιοι. Αλλά και αυτό να μη συμβεί, θεωρείται πιθανό οι πολιτικοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού να απέχουν απ’ αυτή την αναμέτρηση.

Μια αποχή η οποία ενδεχομένως να αποβεί μοιραία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και οι πλέον αισιόδοξοι στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι η μάχη με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα δοθεί οριακά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “