«Αφήστε με να πάω στο σπίτι μου»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαισθάνθηκε εγκαίρως ότι πλησιάζει το τέλος. Δύο ώρες προτού γίνει η ανακοπή, η οποία κράτησε περίπου 50 δευτερόλεπτα, είχε έναν αποκαλυπτικό διάλογο με τους θεράποντες ιατρούς του: «Αφήστε με να πάω στο σπίτι μου, γιατί με κρατάτε εδώ;» είπε με τον γνώριμο τρόπο του χωρίς ­ όπως λένε οι γιατροί ­ να δείχνει ότι φοβάται ή λυγίζει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τον Αχιλλέα Καραμανλή (αριστερά), και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ, με την ιδιαιτέρα του κ. Καραμανλή Λένα Τριανταφύλλη (δεξιά), επισκέφθηκαν χθες το «Υγεία»

ΤΟΥ απάντησαν ότι είναι ανάγκη να μείνει λίγες ημέρες στο νοσοκομείο μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του αλλά εκείνος δεν επείσθη. «Αφήστε με, θέλω να πεθάνω στο σπίτι μου» επέμεινε. Οι γιατροί ειδοποίησαν τον αδελφό του, Αχιλλέα, να έρθει στο νοσοκομείο, αλλά στις 2.30 η κατάστασή του επιδεινώθηκε επικίνδυνα με την αιφνίδια ανακοπή.

Αμέσως μόλις εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενημερώθηκαν οι συγγενείς και οι στενοί του συνεργάτες. Πρώτοι κατέφθασαν στο νοσοκομείο «Υγεία» ο αδελφός του Αχιλλέας και ο έμπιστος συνεργάτης του Π. Μολυβιάτης. Ακολούθησαν ο ανιψιός του Μ. Λιάπης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο μεγάλος αδελφός του και πατέρας του προέδρου της Ν.Δ., Αλέκος. Νωρίς το πρωί πήγαν στο νοσοκομείο οι Μ. Έβερτ και Γ. Ράλλης, οι οποίοι έμειναν μέχρι αργά το μεσημέρι ενώ λίγο μετά τις 10.30 έφθασε ο ανιψιός του και πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος μπήκε στο νοσοκομείο από την είσοδο των έκτακτων περιστατικών, για να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι συγγενείς και οι στενοί φίλοι του Κ. Καραμανλή εγκαταστάθηκαν στο δωμάτιο του 16ου ορόφου όπου νοσηλευόταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι να μεταφερθεί στην Εντατική και εκεί ενημερώνονταν από τους γιατρούς και δεχόταν επισκέψεις και τηλεφωνήματα από όσους ήθελαν να πληροφορηθούν για την κατάσταση της υγείας του προέδρου. Αργότερα πήγαν στο νοσοκομείο οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης και Σ. Δήμας και ακολούθησαν δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά χθες τη νύχτα το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου κατεκλύσθη από εκατοντάδες απλούς πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας που συγκινημένοι ζητούν να πληροφορηθούν «πώς πάει ο Πρόεδρος».

Η αγωνία στους διαδρόμους του νοσοκομείου ήταν διάχυτη. Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους για την αιφνίδια επιδείνωση, αφού όπως έλεγαν «οι πρώτες ημέρες της νοσηλείας δεν προμήνυαν τέτοια εξέλιξη και όλα έδειχναν ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημα». Όλοι εύχονταν πάντως να μην ταλαιπωρηθεί και έλεγαν: «Ποτέ δεν θα ήθελε ο ίδιος να είναι διασωληνωμένος και οι δημοσιογράφοι να μεταδίδουν επί ημέρες ιατρικά ανακοινωθέντα».

«ΚΑΛΟ ΤΕΛΟΣ»

Ένας συνεργάτης του θυμήθηκε μάλιστα έναν αποκαλυπτικό διάλογο που είχε κάποτε με τον Κ. Καραμανλή στη Μύκονο. Ήταν βράδυ καλοκαιριού και έπεσε ένας μετεωρίτης από τον ουρανό. Ο συνεργάτης είπε στον Κ. Καραμανλή. «Πρόεδρε, εάν κάνετε μιαν ευχή τώρα, θα πιάσει. Ποια ευχή θα κάνατε;». Εκείνος, χωρίς να σκεφθεί, του απάντησε: «Να έχω καλό τέλος». Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας βεβαιώνουν ότι αυτή ήταν πάντα η αγωνία του. Ήθελε να πεθάνει εν ειρήνη χωρίς να ταλαιπωρηθεί και χωρίς η αρρώστια να αποτελεί θέμα συζήτησης. «Δεν ήθελε ποτέ να τον λυπούνται άλλοι. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα, που ήταν καταβεβλημένος, απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις, επειδή ήθελε να τον θυμάται ο κόσμος όπως ήταν παλιά».

Από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στην οικογένεια του Κ. Καραμανλή ήταν ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά έδωσε εντολή στον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα να μεταβεί στο νοσοκομείο. Στον αδελφό του Κ. Καραμανλή, Αχιλλέα, τηλεφώνησε και η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος πληροφορήθηκε τις δυσάρεστες εξελίξεις στην υγεία του Κ. Καραμανλή στο Μεσολόγγι και αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα επισκέφθηκε το νοσοκομείο, όπου παρέμεινε επί 15 λεπτά με τους συγγενείς και τους συνεργάτες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τους πρώτους επισκέπτες στο νοσοκομείο ήταν και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος κατά την έξοδο εξέφρασε την ευχή ο Κ. Καραμανλής να ξεπεράσει το πρόβλημα, γιατί «οι νεώτεροι χρειάζονται τη σοφία και τις συμβουλές του». Το απόγευμα πήγε στο νοσοκομείο και η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Μαρία Δαμανάκη καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος αναχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αργά το απόγευμα, όταν οι γιατροί του Κ. Καραμανλή είπαν στους συγγενείς και φίλους του ότι εμφανίζει σημάδια βελτίωσης και ότι ο οργανισμός αρχίζει να αντιδρά, τα χαμόγελα επέστρεψαν και πάλι στα πρόσωπα όλων. Η κρίσιμη ημέρα όμως είναι η σημερινή. Όταν επιχειρηθεί από τους θεράποντες ιατρούς του η αποσωλήνωση, τότε θα φανεί εάν ο Κ. Καραμανλής θα βγει ή όχι νικητής στην άνιση μάχη που δίνει να κρατηθεί στη ζωή από τα ξημερώματα της Κυριακής.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

2.25 π.μ.: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παθαίνει ανακοπή της καρδιάς. Οι προσωπικές του νοσοκόμες καλούν επειγόντως τον ιατρό της Εντατικής.

2.26 π.μ.: Αρχίζει η προσπάθεια καρδιοπνευμονικής ανανήψεως από τον παθολόγο κ. Αναστάσιο Ρεκλείτη και τις νοσοκόμες.

2.27 π.μ.: Η καρδιακή λειτουργία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας έχει αποκατασταθεί. Οι γιατροί μεταφέρουν εσπευσμένα τον κ. Καραμανλή από το δωμάτιό του, στον 16ο όροφο του «ΥΓΕΙΑ», στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στον 7ο όροφο.

2.29 π.μ.: Αρχίζει η διαδικασία διασωληνώσεως και ταυτόχρονης τοποθετήσεως μόνιμου καρδιογράφου.

2.40 π.μ.: Η διασωλήνωση έχει ολοκληρωθεί και η αναπνοή του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας υποστηρίζεται, ενώ ελέγχεται και η καρδιακή του λειτουργία.

3 π.μ.: Οι γιατροί κάνουν στον κ. Καραμανλή ακτινογραφία θώρακος και εξετάσεις αίματος.

4 π.μ.: Φθάνουν στο «Υγεία» ο καθηγητής κ. Ευτύχιος Βορίδης και ο προσωπικός ιατρός του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μπελλώνιας.

10 π.μ.: Οι κ.κ. Μπελλώνιας και Βορίδης διαβάζουν το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν της ημέρας, στο οποίο τονίζεται ότι «ο πρόεδρος ενεφάνισε καρδιακή παύση. Φαίνεται να οφείλεται σε ηλεκτρική διαταραχή της καρδιάς, απότοκον μικρού εμφράγματος του μυοκαρδίου». Ο κ. Βορίδης χαρακτηρίζει την κατάσταση του κ. Καραμανλή πολύ σοβαρή.

8 μ.μ.: Εκδίδεται το δεύτερο ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζεται ότι «η κατάσταση του προέδρου παρουσιάζει σαφή βελτίωση».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “