«Μια απλή κηδεία...»

… «ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες», ήταν η τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πολύ καιρό πριν βρεθεί αντιμέτωπος με τον θάνατο είχε πει στους δικούς του ανθρώπους: «Εγώ δεν θέλω ούτε λαϊκό προσκύνημα ούτε τιμές ούτε επικηδείους» και για να είναι η επιθυμία του ξεκάθαρη παρέδωσε ένα ιδιόχειρο σημείωμα στον στενό του συνεργάτη κ. Π. Μολυβιάτη, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς με ποιον τρόπο ο μεγάλος ηγέτης θα ήθελε να κηδευτεί. Το πλήρες περιεχόμενο του σημειώματος θα γίνει γνωστό σήμερα.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, μία από τις επιθυμίες του είναι η νεκρώσιμος ακολουθία να ψαλεί στην εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης. Μέχρι τις 7 το πρωί η οικογένεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν είχε αποφασίσει οριστικά εάν η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο και ποια ώρα ή σήμερα νωρίς το απόγευμα. Η πιθανότερη εκδοχή, πάντως, όπως έλεγαν μέλη της οικογένειας, είναι η κηδεία να γίνει αύριο Παρασκευή λίγο μετά το μεσημέρι. Παλιός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή τόνιζε χαρακτηριστικά, τα ξημερώματα, ότι το θεωρεί σχεδόν απίθανο η κηδεία να γίνει σήμερα, ωστόσο δεν μπορούσε να είναι κατηγορηματικός πριν αυτό ανακοινωθεί επίσημα. Οι τελικές αποφάσεις επρόκειτο να ληφθούν σήμερα μετά τις 8 το πρωί, οπότε ο Πέτρος Μολυβιάτης θα διάβαζε στα μέλη της οικογένειας το ιδιόχειρο σημείωμα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας με τις τελευταίες του επιθυμίες. Μέχρι η σορός να μεταφερθεί στην Αγία Φιλοθέη θα παραμείνει στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου Υγεία.

Την τελετή θα παρακολουθήσουν μόνον οι συγγενείς του, οι φίλοι του και οι στενοί του συνεργάτες. Λαϊκό προσκύνημα δεν θα υπάρξει ούτε θα επιτραπεί η είσοδος στην εκκλησία των ανθρώπων που αγάπησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και σίγουρα θα προσέλθουν στον ναό για να πουν το στερνό αντίο.

Δεν θα υπάρξει επίσης τηλεοπτική κάλυψη μέσα στην εκκλησία από την τηλεόραση της ΕΡΤ, όπως γίνεται πάντα στις κηδείες των προσωπικοτήτων. Οι δημοσιογράφοι, τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτορεπόρτερ θα βρίσκονται, κατά πάσα πιθανότητα, έξω από το προαύλιο της εκκλησίας.

Η ταφή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στον κήπο του Ιδρύματος Καραμανλή, το οποίο βρίσκεται στη Φιλοθέη. Στην τελευταία του κατοικία θα τον συνοδεύσουν επίσης οι πολύ δικοί του άνθρωποι, ενώ και εκεί θα απαγορεύεται η τηλεοπτική κάλυψη.

«Ο Καραμανλής ήθελε να φύγει απ’ αυτό τον κόσμο με διακριτικό και λιτό τρόπο, έτσι όπως έζησε. Δεν ήθελε ποτέ η προσωπική του ζωή να είναι δημόσια, δεν του άρεσαν οι τελετές», έλεγε χθες συγκινημένος ένας παλιός του συνεργάτης. Και πρόσθετε:

«Η τελευταία του επιθυμία είναι για μας η τελευταία του εντολή και θα την εφαρμόσουμε κατά γράμμα με την ίδια ακρίβεια και συνέπεια που εφαρμόζαμε όλες τις εντολές του μέχρι σήμερα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “