«Άσκηση εκλογών» για να ξυπνήσει τη Ν.Δ.

ΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ των αιφνιδιαστικών εκλογών επισείει τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω του όλα τα στελέχη του κόμματος. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει ασκήσεις πυκνής τάξεως με πρόγραμμα περιοδειών σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ξυπνήσει από τον πολύμηνο λήθαργο τον κομματικό του μηχανισμό.

Είναι κοινή διαπίστωση στην Ρηγίλλης ότι ηγεσία και στελέχη, εδώ και πολύ καιρό, είναι θεατές των εξελίξεων. «Ήταν στραβό το κλήμα… ήρθε και το ποδοσφαιρικό ατύχημα του προέδρου και το κόμμα οδηγήθηκε στην τέλεια απραξία», σχολίαζε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος. Και εξηγούσε ότι σε μία περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπα παντού, τα μόνα εμπόδια που συναντά είναι οι εργαζόμενοι και, ενδεχομένως, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Κ. Σημίτη. Η απραξία δεν είναι όμως μόνο στην άσκηση της αντιπολίτευσης αλλά και στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος. Η προετοιμασία για τις δημοτικές εκλογές αφέθηκε εντελώς στην τύχη της. Από τα μέσα Απριλίου επρόκειτο να ανακοινωθούν τα ονόματα του ενός τρίτου των υποψήφιων δήμαρχων και νομαρχών σε όλη τη χώρα και ακόμη ο κ. Κ. Καραμανλής παλεύει να λύσει τα του οίκου του. Δηλαδή, το πρόβλημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Στην χαλάρωση της Ν.Δ. συνέβαλε ­ δικαιολογημένα ­ και ο θάνατος του ιδρυτή του κόμματος. Τώρα, όμως, ηγεσία και κορυφαία στελέχη διαπιστώνουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Έτσι, ανακάλυψαν τις πρόωρες εκλογές. Το θέμα ελάχιστα συζητήθηκε στη σύσκεψη των τομεαρχών την περασμένη Πέμπτη, αλλά κυριάρχησε στις δηλώσεις του εκπρόσωπου του κόμματος, κ. Α. Σπηλιωτόπουλου. Την ώρα όμως που ο εκπρόσωπος κατηγορούσε τον Πρωθυπουργό ότι δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του, ο κ. Κ. Σημίτης στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας έλεγε με έμφαση ότι αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές. Η ηγεσία της Ν.Δ. όμως δεν επείσθη και έδωσε εντολή στα επιτελικά στελέχη, κ.κ. Μ. Λιάπη (υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού) και Γ. Βλάχο (υπεύθυνο Οργανωτικού), να επεξεργασθούν, το συντομότερο, σχέδιο αντιμετώπισης αιφνιδιαστικών εκλογών. Ήδη, αναζητείται η διαφημιστική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την καμπάνια του κόμματος και θα βρει το κεντρικό σύνθημα των εκλογών. Οι πληροφορίες που διαρρέουν από την Ρηγίλλης λένε ότι ο μηχανισμός βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα, ενώ ήδη ετοιμάζεται το έντυπο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της προσφυγής στις κάλπες.

Το σύνθημα της αναμέτρησης με το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής με τις περιοδείες του στην επαρχία. Πρώτος σταθμός του, στις 21 Μαΐου, Θα είναι η Κεντρική Μακεδονία και θα ακολουθήσουν η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες. Παράλληλα, η Ν.Δ., όπως λένε στην Ρηγίλλης, θα «βομβαρδίσει την κυβέρνηση» με προτάσεις νόμου που καταθέτει στην Βουλή, με πρώτη εκείνη για τις αποκρατικοποιήσεις. Επίσης, προγραμματίζονται μέσα στον Ιούνιο τρεις ημερίδες: Για την παιδεία, την εγκληματικότητα και την ανάπτυξη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “