Ντόρα: Ο φουκαράς ο Άρης

Καραμανλής και Μπακογιάννη έστησαν και πάλι καβγά, τρεις μήνες μετά τις διαγραφές των έξι βουλευτών και την απομάκρυνση του κ. Κ. Μητσοτάκη από τα κομματικά όργανα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαφώνησε ανοιχτά μαζί της ενώπιον των κορυφαίων στελεχών για να καλύψει τον εκπρόσωπό του κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος την είχε επικρίνει δημοσίως 24 ώρες νωρίτερα.

Πριν από το Πάσχα, όλα έδειχναν να είναι μέλι γάλα στις σχέσεις τού κ. Κ. Καραμανλή με την κ. Ντ. Μπακογιάννη. Τώρα γύρισαν σελίδα

ΑΛΛΑ και η πρώην υπουργός δεν έδειξε διατεθειμένη να υποχωρήσει. Επέμεινε στην πρότασή της ότι το κόμμα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές και σχολίασε με ειρωνεία την επίθεση που είχε δεχθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου, λέγοντας «δεν φταίει ο φουκαράς ο Άρης…».

Η αντιπαράθεση Καραμανλή – Μπακογιάννη, η οποία όπως πολλοί προβλέπουν στη Ν.Δ. θα έχει συνέχεια με απρόβλεπτες συνέπειες, ξεκίνησε την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε λεπτομερώς τη θέση γιατί συμφέρει τη Ν.Δ. η πρόωρη διεξαγωγή εκλογών, για να δεχθεί εκτός αιθούσης τα πυρά του εκπροσώπου. Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος της απάντησε ότι δεν είναι αξιόπιστος κάποιος όταν ζητεί διαρκώς πρόωρες εκλογές.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ

Χθες το μεσημέρι, η Ντόρα Μπακογιάννη προσήλθε στη συνεδρίαση των τομεαρχών φανερά ενοχλημένη. Πήρε τον λόγο και απευθυνόμενη προς τον κ. Κ. Καραμανλή είπε σε έντονο ύφος: «Για εμένα είναι θέμα ηθικής τάξης. Δεν είναι δυνατόν να εκφράζω μια άποψη εντός των κομματικών οργάνων και να δέχομαι επικρίσεις μέσω των ΜΜΕ από τον εκπρόσωπο. Εγώ διατύπωσα την άποψή μου γιατί το κόμμα πρέπει να ζητήσει τώρα εκλογές, τις οποίες πιστεύω ότι θα τις κερδίσει. Και να μου απαντά μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι τιμή μου. Ε, όχι όμως να μου απαντά και ο Άρης εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα μου πείτε, τι φταίει ο φουκαράς ο Άρης…». Εκεί έβαλε μια τελεία η κ. Ντ. Μπακογιάννη αφήνοντας να εννοηθεί ότι φταίνε αυτοί που βάζουν τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο να της απαντά, δηλαδή οι κ.κ. Καραμανλής και η λεγόμενη ηγετική ομάδα.

ΣΙΩΠΗΛΟΣ

Ο πρόεδρος την άκουσε σιωπηλός και τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο οποίος την επέκρινε για τα όσα είπε περί πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας πως όταν εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, στρέφονται πάνω μας οι προβολείς και δίνουμε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα. Η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε και πάλι τον λόγο και είπε στον κ. Δ. Σιούφα: «Τότε Δημήτρη, να μη συγκαλούμε τα όργανα. Είπαμε να μη λέμε διαφορετικές απόψεις στις τηλεοράσεις, εντάξει. Να μην κάνουμε όμως προτάσεις και εντός των οργάνων;».

Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος διευκρίνισε ότι με τη δήλωσή του δεν είχε στόχο να απαντήσει στην κ. Ντ. Μπακογιάννη, αλλά όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις πρόωρες εκλογές, έπρεπε να επαναλάβει τις απόψεις του κόμματος.

Ο κ. Β. Μεϊμαράκης, για να εκτονώσει την ένταση, επιχείρησε έναν συμβιβασμό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πρότεινε το κόμμα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

«ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού άκουσε όλες τις απόψεις, πήρε τον λόγο και κάλυψε πλήρως τον εκπρόσωπό του. «Ντόρα, έχεις άδικο επί της ουσίας. Δεν απάντησε προσωπικά σε σένα ο εκπρόσωπος, αλλά σε μια άποψη που εκφράστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλωστε, επανέλαβε όσα είχα πει στη συνέντευξη στο Ζάππειο».

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους διατύπωσε τη θέση τής Ν.Δ. για τις εκλογές, χωρίς όμως να πει και πάλι τη φράση ότι «δεν είναι αξιόπιστος» οποίος ζητεί διαρκώς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη είχαν ψυχραθεί την περίοδο των διαγραφών και της απομάκρυνσης του κ. Κ. Μητσοτάκη από το κόμμα. Το τελευταίο διάστημα όμως έδιναν την εντύπωση ότι είχαν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους και η πρώην υπουργός στις δημόσιες εμφανίσεις της απέφευγε να αφήνει αιχμές για την πολιτική τακτική της ηγεσίας. Τώρα όμως όλα δείχνουν ότι ανοίγει μια νέα σελίδα αντιπαράθεσης.

Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι στόχος του κ. Κ. Καραμανλή είναι να δείξει στην κ. Ντ. Μπακογιάννη τα όριά της. Δηλαδή να περιορίσει τη δυνατότητά της να συμπεριφέρεται και να δρα ως ηγετικό στέλεχος και πολύ περισσότερο, να την εμποδίσει να εξελιχθεί σε επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Οι φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή λένε ότι αυτές οι εκτιμήσεις στερούνται λογικής βάσης και ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεργάζεται αρμονικά με όλα τα στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η σχέση του κ. Κ. Καραμανλή με την Κ. Ντ. Μπακογιάννη είναι… μια δύσκολη σχέση και το σίριαλ θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “