Πρώτα η τετραετία, μετά...

Δύο φορές στη δήλωσή του, που κράτησε μόλις ένα λεπτό, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος τόνισε με έμφαση ότι εάν εκλεγεί και πάλι θα παραμείνει στον δήμο για ολόκληρη την τετραετία. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να αποδυναμώσει ένα ισχυρό όπλο της κ. Μ. Δαμανάκη, η οποία σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι στόχος του σημερινού δημάρχου είναι να κυριαρχήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή και όχι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αβραμόπουλος. Τόνισε με έμφαση ότι εάν εκλεγεί και πάλι θα παραμείνει στον δήμο για ολόκληρη την τετραετία

ΧΘΕΣ το βράδυ, αιφνιδιαστικά, κάλεσε τα ΜΜΕ και σε εθνικό δίκτυο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με τις εξής φράσεις: «Πέντε μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, συνεπής και πάλι στη δέσμευσή μου, σας γνωστοποιώ την απόφασή μου να διεκδικήσω για μία ακόμη ολόκληρη τετραετία την υψηλή αποστολή του δημάρχου Αθηναίων. Θέση, την οποία με σταθερότητα και συνέπεια τίμησα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, έχοντας σαν μόνη ενθάρρυνση εσάς και γνώμονα το συμφέρον της Αθήνας». Ο δήμαρχος Αθηναίων σε όλες τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του διευκρινίζει ότι είναι ακομμάτιστος και όχι υπερκομματικός, διότι όπως εξηγεί «το υπερκομματικός προϋποθέτει συνεργασία κομμάτων». Χθες έδωσε το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θα πολιτευθεί μέχρι τις εκλογές, λέγοντας: «Για τέσσερα χρόνια κινήθηκα μακριά από κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες και με την ακομμάτιστη πολιτική μου, την οποία και θα συνεχίσω, υπηρέτησα την πόλη ως δήμαρχος όλων ανεξαιρέτως των Αθηναίων».

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Πριν από δύο μήνες, σε μια φιλική συζήτηση, ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: «Θέλεις να εμφανίζεσαι ακομμάτιστος. Αναρωτιέμαι όμως τι θα απαντάς προεκλογικά όταν σε ρωτούν για τη θητεία σου στο διπλωματικό γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου». Ο δήμαρχος γέλασε και του είπε: «Φίλε μου, μου φαίνεται ότι δεν με ξέρεις καλά. Η απάντησή μου θα είναι απλή: Λυπάμαι θα λέω που δεν είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ από τη θέση του διπλωμάτη περισσότερο διάστημα μαζί του». Με την απάντηση αυτή ο δήμαρχος ­ λένε οι φίλοι του ­ θα είναι ειλικρινής απέναντι στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., οι οποίοι γνωρίζουν ότι για μια περίοδο υπηρέτησε στο διπλωματικό γραφείο τού τότε πρωθυπουργού, αλλά θα γίνεται και συμπαθής στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι ειλημμένη εδώ και πολύ καιρό. Σ’ αυτή την αναμέτρηση δεν θα είναι υποψήφιος της Ν.Δ. ούτε θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του κόμματος της Ρηγίλλης. Πολύ περισσότερο δεν σκοπεύει να μοιραστεί την ενδεχόμενη νίκη του με τον κ. Κ. Καραμανλή.

Σ’ αυτές τις εκλογές τη μάχη τη δίνει μόνο για τον εαυτό του, αφού πάνω στο αποτέλεσμά τους θα χτίσει την επόμενη ημέρα το πολιτικό του μέλλον, το οποίο δεν συναντάται με εκείνο του προέδρου της Ν.Δ. Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να τον εμφανίζει ως υποψήφιο του κόμματος, προκαλώντας την ενόχληση του δημάρχου. Πριν από δύο μήνες είχε δηλώσει ότι «ο κ. Αβραμόπουλος προέρχεται από τα σπλάχνα της Ν.Δ.», ενώ χθες 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος έσπευσε να εκφράσει τη χαρά και την ικανοποίησή του.

ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

Πριν από τέσσερα χρόνια στο Συνέδριο της Ν.Δ. της Χαλκιδικής, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε πει στην ομιλία του ότι «ο κύκλος των σχημάτων που προέκυψαν μετά την μεταπολίτευση έχει κλείσει». Ουδείς τότε έδωσε σημασία στα λεγόμενα ενός νέου βουλευτή. Σήμερα, βλέποντας τον τρόπο που πολιτεύθηκε ως δήμαρχος, όλοι αντιλαμβάνονται τους μελλοντικούς του σχεδιασμούς. Ουδείς αμφιβάλλει ότι στόχος του είναι κάποια ημέρα να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος και να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Πολλά στελέχη της Ν.Δ. τον ήθελαν υποψήφιο πρόεδρο στο συνέδριο του περασμένου Μαρτίου, άλλοι πιστεύουν ότι αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία στην περίπτωση που η Ν.Δ. ηττηθεί στις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος αποφεύγει να αναφέρεται συγκεκριμένα στη φιλοδοξία του αυτή. Μιλάει αόριστα για κάτι καινούργιο που έρχεται και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν τον ενθουσιάζει η ιδέα να διαδεχθεί τον κ. Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. Θα ήθελε το κόμμα στο οποίο θα ηγηθεί ­ όταν έρθει εκείνη η ώρα ­ να καλύπτει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και να συσπειρώνει δυνάμεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Χθες κατέστησε σαφές ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να… έρθει το καινούργιο που οραματίζεται νωρίτερα. Αυτό δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος. Είναι αυτονόητο ότι είναι συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων. Εάν δηλαδή η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, τα σχέδιά του δεν ματαιώνονται αλλά αναβάλλονται.

Πάντως, εάν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος επανεκλέγεί είναι σίγουρο ότι αυτή την τετραετία θα αναδείξει περισσότερο τον πολιτικό του ρόλο. Δεν θα διστάσει ­ λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά ­ να αναμετρηθεί με όποιον πολιτικό ηγέτη εκτιμήσει ότι θα είναι ο πολιτικός του αντίπαλος τα επόμενα χρόνια. Είτε αυτός είναι ο κ. Κ. Σημιτης είτε ο κ. Κ. Καραμανλης ­ εάν βεβαίως κερδίσει τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Οι φίλοι του κ. Δ. Αβραμόπουλου εκτιμούν ότι ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων θα επικρατήσει με ευκολία στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Πιστεύουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος. Δεν είναι όμως σίγουροι γι’ αυτό, λόγω της υποψηφιότητας του Δημήτρη Μπέη.

«Εάν δεν ήταν υποψήφιος ο Μπέης θα παίρναμε πάνω από 58% στην πρώτη αναμέτρηση», λένε οι συνεργάτες του δημάρχου και εξηγούν ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν ανοιχτά με την υποψηφιότητα Δαμανάκη θα εξέφραζαν τη διαφωνία τους με τους χειρισμούς Σημίτη και θα υπερψήφιζαν από την πρώτη Κυριακή τον σημερινό δήμαρχο για να στείλουν μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, υποστηρίζουν ότι αυτό θα συμβεί τη δεύτερη Κυριακή. Επίσης, στη δήλωσή του ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι η προεκλογική περίοδος για εκείνον θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου και κάλεσε τους συνυποψηφίους του να πράξουν το ίδιο: «Καλώ όσους τιμήσουν την Αθήνα με τη φιλοδοξία τους να την υπηρετήσουν, να το αποδείξουν από τώρα αποφεύγοντας την επιβάρυνσή της με ηχορρύπανση, αφισορύπανση και γενικά μεθόδους εκτός εποχής». Και κατέληξε: «Κάνω έκκληση, όπως και παλιότερα, όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος αυτή να γίνει κάτω από όρους ευπρεπείας, ήθους, αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπρέπειας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “