Δεν βιάζεται για κόμμα ο Σουφλιάς

Πριν από 10 ημέρες ο Γιώργος Σουφλιάς συνέτρωγε σε γνωστό εστιατόριο της Κηφισιάς με τρεις πρώην βουλευτές. Τον Σωτήρη Χατζηγάκη, τον Χρήστο Αντωνίου και τον Παναγιώτη Δελημήτσο.

ΤΟ ΘΕΜΑ συζήτησης ήταν ένα και μοναδικό: Εάν πρέπει ή όχι να προχωρήσει σε νέο κόμμα ο Θεσσαλός πολιτικός. Το συμπέρασμα; Όποιος βιάζεται σκοντάφτει και τα νεώτερα το φθινόπωρο. Και για την ακρίβεια, μετά τις δημοτικές εκλογές.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γ. Σουφλιάς βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Δεν ξέρει ποιον δρόμο να πάρει και ποιον να αφήσει. Η διαγραφή άλλαξε τα σχέδιά του που ήταν να ηγηθεί του εσωκομματικού μετώπου, με στόχο να διεκδικήσει την ηγεσία όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου.

Δύο εβδομάδες μετά τη διαγραφή του έκανε το πρώτο δυναμικό βήμα. Ένα βήμα όμως που παρέμεινε μετέωρο. Έκανε μία ηγετική εμφάνιση στη Βουλή, άφησε να εννοηθεί με τη στάση του ότι θα είναι ο επικεφαλής των διαγραφέντων και ύστερα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι προφανής. Ο κάθε διαγραφείς τράβηξε τον δρόμο του και ήταν αδύνατο να συγκροτήσουν ομάδα.

Ο πρώτος που χάραξε δική του πορεία ήταν ο κ. Στ. Μάνος. Έκοψε τις γέφυρες επικοινωνίας με τους πρώην φίλους του και αναζητεί ανά την Ελλάδα άφθαρτα στελέχη, για να προχωρήσει στην ίδρυση δικού του κομματικού φορέα. Ούτως ή άλλως, η σχέση Σουφλιά – Μάνου ήταν μία δύσκολη σχέση που κάποτε θα τελείωνε. Όπως θα τελείωνε και η σχέση του με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Οι τρεις βρέθηκαν συγκυριακά μαζί, για να αντιμετωπίσουν τον κ. Μ. Έβερτ και ύστερα τον κ. Κ. Καραμανλή στο συνέδριο και την επόμενη η κίνησή τους διαλύθηκε. Έτσι ο κ. Γ. Σουφλιάς αποφάσισε να μετρήσει τις δυνάμεις του. Οι φίλοι του λένε ότι οι δυνάμεις αυτές είναι περισσότερες από όσες φαντάζονται στη Ρηγίλλης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μπορεί να αποφεύγει τις δραστηριότητες στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο όμως δρα καθημερινά και με τρόπο συστηματικό. Βλέπει βουλευτές, πρώην βουλευτές, μεσαία στελέχη και στελέχη της νεολαίας και κάνει τη δική του δημοσκόπηση για τον εάν υπάρχουν περιθώρια αυτή την ώρα για τη δημιουργία ενός κόμματος από τον ίδιο.

Τα στελέχη που βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία μαζί του, λένε ότι εάν προχωρήσει στην ίδρυση, αυτό θα γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές, οπότε θα έχει υπάρξει η πρώτη ετυμηγορία της βάσης για τον κ. Κ. Καραμανλή. Εάν τα πράγματα για την ηγεσία της Ν.Δ. πάνε καλά, θα περιμένει. «Έχει την υπομονή να το κάνει αυτό», λένε οι φίλοι του. Και προσθέτουν: «Δύο πράγματα αποκλείονται: να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ έστω και ως συνεργαζόμενος και να επιστρέψει στη Ν.Δ. με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο κόμμα».

Όσο για τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής από τους Σαρακατσαναίους στο Περτούλι, οι συνεργάτες του κ. Σουφλιά απαντούν στη Ρηγίλλης ότι είναι αστείο να λένε πως πίσω από τα επεισόδια βρίσκεται ο πρώην υπουργός. Και προσθέτουν: «Καλό είναι να κάνουν συλλογικά τον απολογισμό της περιοδείας του κ. Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλία και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “