Δεν τον θέλουν δεν τους θέλει ... για την ώρα

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ του σπιτιού του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στη Φιλοθέη, την περασμένη Πέμπτη, διαγραφέντες και παλιοί μητσοτακικοί ήταν μια παρέα. Μαζί τους επώνυμοι Αθηναίοι και δημοσιογράφοι συζητούσαν με… πολύ κέφι για τις πολιτικές εξελίξεις και τα δρώμενα στη Ν.Δ.

Στο επίκεντρο της μεγάλης συντροφιάς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως πάντα άκουγε τις απόψεις όλων και απέφευγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Με το βλέμμα και το χαμόγελό του αποκάλυπτε στους συνομιλητές του τις σκέψεις του. Στο διπλανό πηγαδάκι ο Γιώργος Σουφλιάς εξηγούσε στους καλεσμένους το αδιέξοδο στο οποίο ­ κατά τη γνώμη του ­ βρίσκονται και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα. «Ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν ικανοποιούν κανέναν. Η ίδια η κοινωνία θα δώσει τη λύση», έλεγε και ξανάλεγε σε όποιον τον ρωτούσε πώς βλέπει τα πράγματα. Λίγο πιο πέρα, η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε στη συντροφιά της, που την αποτελούσαν ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Γιώργος Μεϊμαράκης και τρεις δημοσιογράφοι: «Η λύση είναι να γυρίσουν όλοι οι διαγραφέντες τώρα πίσω». Τέσσερις ημέρες μετά, η πρώην υπουργός καλούσε με συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δείξει περίσσευμα καρδιάς και να ζητήσει από τους διαγραφέντες να επιστρέψουν στη Ρηγίλλης.

ΤΥΠΙΚΑ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά δείχνει πρόθυμος να κάνει τώρα μια τέτοια κίνηση. Το έδειξε άλλωστε και με τον τρόπο που χαιρέτησε τους κ.κ. Στ. Μάνο και Β. Κοντογιαννόπουλο, όταν συναντήθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην Ανδρίτσαινα της Ηλείας. Μια τυπική χειραψία με σφιγμένα πρόσωπα, από τα οποία δεν ξέφυγε ούτε ένα χαμόγελο.

Οι φίλοι του προέδρου της Ν.Δ. λένε ότι θα αποτελούσε μεγάλο λάθος του κ. Καραμανλή εάν καλούσε τώρα τους διαγραφέντες να επιστρέψουν: «Πήρε το κόστος αυτής της απόφασης και τώρα εάν κάνει στροφή θα δώσει την εντύπωση, πρώτον ότι λειτούργησε με επιπολαιότητα όταν έκανε τις διαγραφές και δεύτερον ότι φοβάται την ήττα στις εκλογές».

Αποφασισμένοι όμως να μην επιστρέψουν στο κόμμα εμφανίζονται και οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος και Β. Κοντογιαννόπουλος. Ο πρώτος αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε να ηγηθεί ενός νέου κόμματος, αλλά δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και μέχρι τότε επικοινωνεί καθημερινά με στελέχη της Ν.Δ. σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Στ. Μάνος περιοδεύει από νομό σε νομό αναζητώντας στελέχη που δεν έχουν φθαρεί πολιτικά, για να συγκροτήσει τον δικό του φορέα μαζί με τον κ. Α. Ανδριανόπουλο.

Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος διατηρεί καλές σχέσεις και με τον κ. Γ. Σουφλιά και με τον κ. Στ. Μάνο και θα μπορούσε και με τους δύο να συνεργαστεί. Πιστεύει όμως ότι η καλύτερη λύση αυτή την ώρα θα ήταν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης», όπως την αποκαλεί, στην οποία βεβαίως να συμμετέχουν και οι διαγραφέντες.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η αλήθεια στην επιμονή του κ. Κ. Καραμανλή να μην αλλάξει την απόφασή του και στην άρνηση των διαγραφέντων να μην επιστρέψουν, βρίσκεται κάπου στη μέση. Όπως επισημαίνει παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος «και ο πρόεδρος θα ήθελε να επιστρέψουν πριν από τις εκλογές με χαμηλωμένα τα κεφάλια και εκείνοι θα ήθελαν να τους παρακαλέσει να γυρίσουν πίσω με τους όρους τους, έπειτα από μια μεγάλη ήττα της Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές».

Όσο για τους κ.κ. Α. Παπαληγούρα, Π. Τατούλη και Ν. Κάκκαλο, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή διαγραφής ενός έτους, θεωρείται βέβαιο ­ ως προς τους δύο πρώτους ­ ότι θα επιστρέψουν στο κόμμα. Εμπλοκή ενδεχομένως να υπάρξει με τον κ. Ν. Κάκκαλο, με τον οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος, αφού ο βουλευτής, μετά τη διαγραφή, του επετέθη πολλές φορές προσωπικά. Είχε φθάσει μάλιστα σε μια ομιλία στη γενέτειρά του να πει «να μην αποκαλείτε τα παιδιά σας με υποκοριστικά όπως Γιαννάκης και Κωστάκης, γιατί κινδυνεύετε να γίνουν συμπλεγματικά όταν μεγαλώσουν».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “