Άλλαξε τακτική ο Καραμανλής

Ώρα 10 το πρωί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φθάνει στη Ματαράγκα της Αιτωλοακαρνανίας. Ένα κεφαλοχώρι με 2.000 κατοίκους, από τους οποίους οι περισσότεροι ψηφίζουν Ν.Δ. Ο κ. Κ. Καραμανλής ανέμενε θερμή υποδοχή για να «ρεφάρει» την αποτυχημένη, κατά κοινή ομολογία, περιοδεία του στην περιοχή.

ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΕΒΗΚΕ από το αυτοκίνητό του, έκπληκτος, διαπίστωσε ότι στην πλατεία τον περίμεναν λιγότεροι από 50 κάτοικοι και δεκάδες αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, οπερατέρ και φωτογράφοι. Με δυσκολία έκρυψε το θυμό του, άλλαξε το πρόγραμμα που προέβλεπε χαιρετισμό από την εξέδρα και πήγε στο καφενείο για να μιλήσει από κοντά με τους λιγοστούς θαμώνες.
Το περιστατικό αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επενδύσει πολλά σ’ αυτές τις περιοδείες. Και αυτό, γιατί η δίμηνη απουσία του από την ενεργό δράση, λόγω του τραυματισμού του στο γήπεδο, είχε προκαλέσει τη δυσφορία βουλευτών και στελεχών. Έτσι, μόλις πάτησε στα ποδιά του, άρχισε να οργώνει την Ελλαδα σε μια προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Μάταιος κόπος. Οι περισσότερες μετακινήσεις του εκτός Αθηνων πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες. Μικρή η συμμετοχή του κόσμου, ενώ οι εφημερίδες τις καταχωρούσαν στα ψιλά και τα τηλεοπτικά δελτία «λίγο πριν από τον καιρό», όπως χαρακτηριστικά λέει ενοχλημένα στέλεχος της Ρηγίλλης.

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνία και την Ήπειρο, που ήταν η χειρότερη μετά από εκείνη της Θεσσαλίας, ο κ. Κ. Καραμανλής φέρεται να είπε: «Ως εδώ, χρειάζεται οργάνωση και κινητοποίηση». Και άλλαξε τακτική. Μια αλλαγή, που ήταν εμφανής κατά την περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Ξαφνικά, γέμισαν οι πλατειές σε πόλεις και χώρια όπου είχαν οργανωθεί ανοιχτές συγκεντρώσεις. Οπαδοί, κρατώντας πλαστικές σημαίες, φώναζαν «ήρθε η ώρα του Καραμανλή», καθώς ανέμεναν τον κ. Κ. Καραμανλή να εμφανισθεί στην εξέδρα. Αλλά και εκείνος ήταν διαφορετικός στις εμφανίσεις του. Χαιρετούσε τους οπαδούς σηκώνοντας ψηλά τα δυο του χέρια. Ανέβαζε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και έκανε προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, χτυπώντας το χέρι στο αναλόγιο. Ύστερα, έκανε ενέσεις αισιοδοξίας, διαβεβαιώνοντας την κομματική βάση, ότι σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο ίδιος ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Αποτελέσμα; Η περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία ήταν η καλύτερη και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επιτυχημένη, αν λάβει κανείς υπόψη την απροθυμία που επιδεικνύουν πλέον οι οπαδοί των κομμάτων να παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο κ.Κ. Καραμανλής, πάντως, μετά την πρόσφατη εμπειρία του, είναι αποφασισμένος να επιμένει στο νέο στυλ. Στελέχη της Ρηγίλλης μιλούν για «πάντρεμα» Μητσοτακικής και Παπανδρεϊκής πρακτικής. Από τον επίτιμο πρόεδρο αντιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έκανε τις προεκλογικές του περιοδείες, οργώνοντας την Ελλάδα χωριό – χωριό και πόλη – πόλη, ώστε να δημιουργήσει στη βάση ρεύμα νίκης. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρεί να αντιγράψει τον τρόπο που επικοινωνούσε με τον κόσμο. Δεν συμμερίζεται την άποψη τού κ. Μ. Έβερτ ότι οι ανοιχτές συγκεντρώσεις και ομιλίες από τα μπαλκόνια είναι εκτός εποχής. Αντίθετα, πιστεύει ότι η ρητορική του ικανότητα είναι ένα σημαντικό του πλεονέκτημα έναντι του κ. Κώστα Σημίτη, το οποίο πρέπει να αναδείξει.

Οι περιοδείες τού κ. Κ. Καραμανλή ολοκληρώνονται το επόμενο Σαββατοκύριακο με την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη. Ύστερα αρχίζουν οι προετοιμασίες του γάμου του, αλλά δεν αποκλείεται μέχρι τότε να επιχειρήσει ένα μικρό ανασχηματισμό στη Ν.Δ. Κάποιοι τού προτείνουν να αλλάξει τις αρμοδιότητες των τομεαρχών και να προχωρήσει σε διερεύνηση του Οργάνου, με την τοποθέτηση σ’ αυτό των βουλευτών κ.κ. Βουλγαράκη και Εμ. Κεφαλογιάννη.

Παράλληλα, ενδέχεται να τοποθετήσει γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Ο ίδιος, πάντως, θα επιθυμούσε να προχωρήσει σ’ αυτές τις αλλαγές μετά τις δημοτικές εκλογές, αλλά, δεν αποκλείεται, όπως λένε οι συνεργάτες του, να αιφνιδιάσει μέσα στον Ιούλιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

ΔΕΝ «ΒΛΕΠΕΙ» εκλογές στον ορίζοντα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος, μιλώντας κατά τη διάρκεια ανοιχτής πολιτικής συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, επισήμανε ότι παρουσιάζει το πρόγραμμα του κόμματός του «τώρα, που δεν φαίνονται στον ορίζοντα εκλογές».

Για άλλη μια φορά, ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και στην αγροτική πολιτική. «Απέτυχε η κυβέρνηση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων», «Χρειάζεται εθνική αγροτική πολιτική και ουσιαστική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες», είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην περιθωριοποίηση της νεολαίας και στην αύξηση της ανεργίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “