Θολώνουν τα νερά

«Εάν πρόεδρε κερδίσουμε τους τρεις μεγάλους δήμους, τη Νομαρχία Αττικής και 10 ακόμη νομαρχίες επιπλέον αυτών που έχουμε, τη νύχτα των εκλογών μπορείς να ζητήσεις την παραίτηση της κυβέρνησης Σημίτη».

ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ πει πριν από τέσσερις μήνες ο αρμόδιος για τις δημοτικές εκλογές της Ν.Δ. κ. Θ. Αναγνωστόπουλος στον κ. Κ. Καραμανλή για να τον πείσει ότι την πολιτική μάχη πρέπει να τη δώσει το κόμμα μόνο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και στις νομαρχίες.

Το σκεπτικό του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου ήταν απλό: Με δεδομένο ότι στους περισσότερους δήμους το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς έχουν την πλειοψηφία περίπου του 60%, εκτιμούσε ότι εάν η Ν.Δ. κατέλθει με κομματικούς υποψηφίους θα ηττηθεί. «Είναι ανάγκη πρόεδρε ­ είπε στον κ. Καραμανλή ­ να στηρίξουμε, όπου αυτό είναι εφικτό, πρόσωπα ικανά ανεξαρτήτως από πού προέρχονται. Έτσι και αλλιώς η κοινωνία είναι ώριμη γι’ αυτό. Δεν θέλει κομματικούς υποψηφίους». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επείσθη και του έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσει.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ

Όπως ήταν επόμενο όμως, κεντρικές συμφωνίες με το ΚΚΕ, τον Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ δεν θα μπορούσε να πετύχει η Ρηγίλλης και έτσι προσέφυγε στις τοπικές κοινωνίες αναζητώντας πρόσωπα στη δεξαμενή του κεντροαριστερού χώρου με το γνωστό σύνθημα «Θελουμε τους καλύτερους – δεν μας νοιάζουν οι κομματικές ταμπέλες».

Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και όσοι πίστεψαν σ’ αυτό στη Ν.Δ. πέρασαν από 40 κύματα για να επιβάλουν την άποψή τους σε ένα κόμμα που είναι μακριά από την αντίληψη των συμμαχιών, αντίθετα σηκώνει με κάθε ευκαιρία την παντιέρα του κομματικού πατριωτισμού. Ακόμη δυσκολότερο όμως ήταν να βρεθούν τα πρόσωπα που αναζητούσε η Ρηγίλλης. Τώρα που έχει ανακοινωθεί το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων, οι αξιωματούχοι της Ν.Δ. δηλώνουν ότι «το πείραμα σε ορισμένες περιοχές πέτυχε». Δηλαδή η Ν.Δ. στηρίζει υποψηφίους προερχομένους από το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ ή σιωπηρά συνεργάζεται με αντάρτες του κυβερνώντος κόμματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η αρχή έγινε με τον Δήμο Καρδίτσας. Εκεί η Ν.Δ. θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Χρ. Τέγου που προέρχεται από το ΚΚΕ. Ακολούθησε ο Βόλος με τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Μιχ. Κουντούρη, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς. Στην Κεφαλονιά θα στηρίξει την υποψηφιότητα του σημερινού νομάρχη ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, του κ. Γερ. Μεταξά. Στα Ν. Λιόσια θα βοηθήσει την εκλογή του σημερινού δημάρχου κ. Ν. Παπαδήμα, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στις Κυκλάδες θα στηριχθεί για νομάρχης ο κ. Σάββας Καραγιάννης, ο οποίος δεν προέρχεται από τη Ν.Δ. και η Ρηγίλλης έδωσε μάχη να πείσει τα τοπικά στελέχη να αποδεχθούν αυτή την επιλογή.

«ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ»

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. είχαν επενδύσει πολλά σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΚΚΕ στην Πάτρα με υποψήφιο δήμαρχο τον πρώην βουλευτή του Κομμουνιστικού κόμματος κ. Π. Κοσιώνη. Μάλιστα, στη Ρηγίλλης έλεγαν ότι εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα δώσει το μήνυμα σε όλη τη χώρα για τη συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου στις δημοτικές εκλογές. Τελικά στην Πάτρα δεν προέκυψε συνεργασία με κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς. Έτσι χθες η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει «τον υπερκομματικό», όπως τον χαρακτηρίζει, υποψήφιο κ. Ευ. Φλωράτο, ο οποίος πάντως προέρχεται από τους κόλπους της.

ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ

Ο στόχος της Ν.Δ. είναι στις δημοτικές εκλογές να θολώσει τα νερά. Θελει να μην υπάρχει την επομένη της αναμέτρησης σαφής εικόνα για το ποιο κόμμα νίκησε στους δήμους της χώρας πλην εκείνων των τριών μεγάλων πόλεων.

Παράλληλα θα ρίξει όλο της το βάρος στην εκλογή του υπερνομάρχη Αττικής κ. Θ. Κατριβάνου.

Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι εάν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, τότε θα μπορούν να λένε στη Ρηγίλλης ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “