Για ποινές ­ χάδι πάνε οι δύο βουλευτές της Ν.Δ.

Στα… μαλακά θα πέσουν, όπως όλα δείχνουν, οι βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος και Βαρσάμης Γιοβανούδας, οι οποίοι προκάλεσαν ανοιχτά την κοινή γνώμη. Ο μεν πρώτος επιδεικνύοντας τις ικανότητές του ως πιστολέρο, ο δε δεύτερος φέρεται να ξυλοκόπησε τη γυναίκα με την οποία είχε ερωτική σχέση επειδή εκείνη αποφάσισε να διακόψει την επαφή μαζί του.

ΤΟ απόγευμα της Τρίτης οι δυο βουλευτές θα προσέλθουν να απολογηθούν ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, της οποίας προεδρεύει ο κ. Μ. Έβερτ. Η εκτίμηση που υπάρχει στη Ρηγίλλης είναι ότι το όργανο δεν θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του. Δεν τίθεται θέμα ­ τουλάχιστον με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα ­ να παραπεμφθούν στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής. Κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθούν αυστηρή επίπληξη και ενδεχομένως να χάσουν το κομματικό τους αξίωμα για 6 έως 8 μήνες. Άλλωστε είναι και οι δυο υψηλόβαθμα στελέχη. Ο κ. Γ. Γιακουμάτος είναι πρόεδρος της ΟΚΕ Εργασίας και ο κ. Β. Γιοβανούδας είναι πρόεδρος της ΟΚΕ Εσωτερικών. Ο κ. Μ. Έβερτ αποφεύγει να μιλήσει για την τακτική που θα ακολουθήσει και πρώτα θέλει να δει την ιατροδικαστική έκθεση, εφόσον υπάρχει, αλλά και τη μήνυση που έχει καταθέσει η 25χρονη φίλη του κ. Β. Γιοβανούδα, κ. Μαρία Καταβάκη. Για τον κ. Γ. Γιακουμάτο τα πράγματα είναι περισσότερο εύκολα αφού δεν παρεμβαίνει στην υπόθεσή του η Δικαιοσύνη, άρα δεν τίθεται θέμα για άρση της ασυλίας του.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ

Η ατμόσφαιρα πάντως στη Ρηγίλλης είναι ηλεκτρισμένη, καθώς τα επιτελικά στελέχη εκτιμούν πως η συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών ζημιώνει την εικόνα του κόμματος σε μία κρίσιμη περίοδο, ενώ πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ με την παρέμβαση του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή επισημαίνοντας «Τα θλιβερά φαινόμενα απαράδεκτης συμπεριφοράς βουλευτών της Ν.Δ. πρέπει ασφαλώς να απασχολήσουν το κόμμα της Ν.Δ. και προ παντός τον πρόεδρό του», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και ζήτησε αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος για τη βουλευτική ασυλία.

ΩΣ ΕΔΩ

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Κ. Καραμανλής άστραψε και βρόντηξε όταν πληροφορήθηκε τη «δράση» των δύο βουλευτών, λίγες εβδομάδας μετά τα όσα συνέβησαν με τον βουλευτή κ. Κ. Καραμηνά, ο οποίος οδηγώντας μεθυσμένος προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα με θύμα την 26χρονη Έλλη Πηλίδη: «Ως εδώ», φέρεται να είπε και έδωσε εντολή στον κ. Σ. Δήμα να καλέσει σε απολογία τους βουλευτές.

Έτσι στις 10 το πρωί ο κ. Γ. Γιακουμάτος φανερά εκνευρισμένος και αμήχανος προσήλθε στη Ρηγίλλης. Ήταν αποφασισμένος να ρίξει νερό στο κρασί του και να πάρει πίσω τις απειλές ότι θα σκοτώσει με το πιστόλι του τον κ. Γ. Ρωμαίο εάν απειληθεί ξανά η οικογένειά του από τους διαρρήκτες.

«Εξέθεσες το κόμμα και πρέπει να ζητήσεις δημοσίως συγγνώμη», του είπε ο κ. Σ. Δήμας και ο βουλευτής υπάκουσε: «Έχω μετανιώσει, ήταν υπερβολική η αντίδρασή μου», απάντησε και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ουδέποτε επέδειξε το πιστόλι του στη Βουλή. Το είχε επιδείξει όμως στην κάμερα του Mega απειλώντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και αυτό δεν μπορούσε να το διαψεύσει.

ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ

Ο βουλευτής, αφού πληροφορήθηκε δύο ώρες αργότερα ότι παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αναχώρησε με την οικογένειά του για τη Σκιάθο αφού, όπως δήλωσε, τα παιδιά του δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι μετά το σοκ που υπέστησαν με τη διάρρηξη που έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.

ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΕΣΠΡΩΞΑ

Ο κ. Σ. Δήμας όταν τελείωσε με τον κ. Γ. Γιακουμάτο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Βαρσάμη Γιοβανούδα, ο οποίος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε την ερωμένη του. «Βαρσάμη, τι είναι αυτά που μαθαίνουμε, είναι δυνατόν;», ρώτησε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Δεν τη χτύπησα. Αυτό είναι ψέματα και θα αποδειχθεί· δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση. Ίσως την έσπρωξα όταν πήγα να της μιλήσω έξω από το σπίτι της», ήταν η απάντηση του βουλευτή. Λίγο αργότερα ο κ. Β. Γιοβανούδας σε δήλωσή του απέδωσε το γεγονός σε παρεξήγηση τονίζοντας: «Πρόκειται για παρεξήγηση η οποία εντός των ημερών θα διαλευκανθεί και θα αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή μου. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και θα ζητήσω ο ίδιος την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας εάν χρειαστεί».

ΤΡΙΤΩΣΕ

Στη Ρηγίλλης πολλοί λένε τώρα ότι «τρίτωσε το κακό», αφού τα δύο νέα περιστατικά ήρθαν σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπόθεση του κ. Κ. Καραμηνά. Τον Οκτώβριο η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει εάν θα άρει την ασυλία του. Εάν αυτό δεν συμβεί και ο βουλευτής δεν παραιτηθεί, τότε είναι σίγουρο ότι η Ν.Δ. θα τον διαγράψει. Στο μεταξύ, χθες, όταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος ρωτήθηκε τι θα κάνει με τον κ. Γιακουμάτο, σχολίασε: «Εδώ δεν πήραμε μέτρα με άλλους κι άλλους».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “