Και τώρα στο Πειθαρχικό

Δύο πλαστά διαζευκτήρια με υπογραφή Μητροπολίτη και μια πλαστή απόφαση Πρωτοδικείου με την οποία δήθεν διαλύεται ο γάμος του καίνε τον βουλευτή Βαρσάμη Γιοβανούδα, ο οποίος έστω με καθυστέρηση παραπέμπεται από τον κ. Κ. Καραμανλή στο Πειθαρχικό.

Γεράσιμος Γιακουμάτος
ΟΣΟ ΓΙΑ τον πιστολέρο Γεράσιμο Γιακουμάτο, έπεσε στα μαλακά στην πρώτη φάση. Η μόνη ποινή που του επιβλήθηκε είναι η καθαίρεση από την προεδρία της ΟΚΕ Εργασίας και εκείνος σε ένδειξη… καλής θέλησης έδωσε το λόγο του ότι θα παραδώσει την άδεια οπλοφορίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον παραπέμπει πάντως και εκείνον στο Πειθαρχικό, το οποίο θα συνέλθει υπό την προεδρία του κ. Γ. Κεφαλογιάννη ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Με την κίνησή του αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφήνει να διαφανεί ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την επιείκεια που έδειξε η Επιτροπή Δεοντολογίας στον κ. Γ. Γιακουμάτο.

ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ

Πριν από 25 ημέρες έφθασε στο ιδιαίτερο γραφείο του Κ. Καραμανλή ένας φάκελος από την 25χρονη ερωμένη του βουλευτή Μαρία Καταβάτη, ο οποίος περιείχε δύο πλαστά διαζευκτήρια του Βαρσάμη Γιαβανούδα, τα οποία υποτίθεται ότι είχε εκδώσει ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας. Το πρώτο με ημερομηνία 19.11.1996 και το δεύτερο με ημερομηνία 1.12.97. Ακόμη περιείχε απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής με αυξ. αριθμ. 128.97 στην οποία απαγγέλλεται η λύση του γάμου. Πριν από δύο ημέρες έφθασε ένα ακόμη κακό μαντάτο για τον βουλευτή στο γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή. Πρόκειται για μια επιστολή με ημερομηνία 11.3.91 τού τότε τομεάρχη Κομματικής Δράσης της Ν.Δ. κ. Γιώργου Γιακουμάτου, η οποία αναφέρει ότι την περίοδο εκείνη ο βουλευτής είχε παρόμοια ερωτική δράση με άλλη γυναίκα και είχε δημιουργηθεί αναστάτωση στην εκλογική του περιφέρεια.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, εφόσον είχε στη διάθεσή του αυτά τα στοιχεία, θα έπρεπε από την περασμένη εβδομάδα, όταν κατατέθηκε μήνυση για ξυλοδαρμό εναντίον του βουλευτή, να συγκαλέσει αμέσως το Πειθαρχικό και όχι να περιμένει να δώσει τη λύση η Επιτροπή Δεοντολογίας, οι αρμοδιότητες της οποίας είναι περιορισμένες. Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι στο Πειθαρχικό θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί από την πρώτη στιγμή και ο κ. Γ. Γιακουμάτος ώστε να δοθεί μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η κομματική ηγεσία «δεν χαϊδεύει τους βουλευτές». Και υποστηρίζουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ενήργησε με πολλή καθυστέρηση και αφού άφησε να σέρνεται επί μέρες η υπόθεση.

«ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΥΩΡΙΑ»

Βαρσάμης Γιοβανούδας
Ο φάκελος με τα πλαστά διαζευκτήρια δόθηκε χθες από το ιδιαίτερο γραφείο του κ. Κ. Καραμανλή στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος ρώτησε τον κ. Β. Γιοβανούδα: «Τα γνωρίζεις αυτά τα έγγραφα; Είναι πλαστά;». «Είναι πράγματι πλαστά, αλλά δεν έχω καμία σχέση. Πρόκειται για σκευωρία εναντίον μου» απάντησε ο βουλευτής. Ο κ. Μ. Έβερτ συνέχισε: «Δηλαδή ισχυρίζεσαι ότι τα κατασκεύασε η γυναίκα που είχες σχέση. Θα καταθέσεις μήνυση εναντίον της;». «Ναι, θα καταθέσω και θα λάμψει η αλήθεια, εγώ ουδέποτε τη χτύπησα ούτε της προσκόμισα πλαστά διαζευκτηρια για την πείσω να μείνει μαζί μου όπως λέει». Ο κ. Β. Γιοβανούδας επανέλαβε αυτά που λέει από την πρώτη στιγμή, ότι εκείνο το βράδυ πήγε στο σπίτι της γιατί εκείνη του ζήτησε να μιλήσουν και όχι μόνο δεν τη χτύπησε, αλλά αντίθετα αυτή τον τράβηξε. Και κατέληξε δηλώνοντας ότι θα ζητήσει την άρση της ασυλίας του και εάν δεν του δοθεί από τους συναδέλφους του, θα υποβάλει την παραίτησή του από το κομματικό αξίωμα.

ΟΜΟΦΩΝΑ

Τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν το κόμμα να ζητήσει από τη Βουλη την άρση της ασυλίας του βουλευτή και εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οφείλει να παραιτηθεί. Μέχρι τώρα απέχει από τα κομματικά όργανα στα οποία ασκεί εποπτεία και διοίκηση. Ο κ. Β. Γιοβανούδας είναι πρόεδρος της ΟΚΕ Εσωτερικών.

Ο κ. Μ. Έβερτ με μια κίνηση τακτικού ελιγμού ­ όπως σχολίαζαν στη Ρηγίλλης ­ έριξε την μπάλα στον κ. Κ. Καραμανλή, δηλώνοντας ότι έστειλε το φάκελο με τα στοιχεία στο Πειθαρχικό για να ερευνήσει εάν υπάρχουν προϋποθέσεις πειθαρχικού παραπτώματος. Και όταν ρωτήθηκε ποιος θα συγκαλέσει το Πειθαρχικό, απάντησε ότι «συγκαλείται μόνο από τον πρόεδρο του κόμματος και τον πρόεδρο του ίδιου του οργάνου». Δύο ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωνε «ότι με απόφασή του συγκαλείται το Πειθαρχικό για να εξετάσει τόσο την υπόθεση Γιοβανούδα όσο και την υπόθεση Γιακουμάτου».

ΕΠΙΕΙΚΗΣ

Με τον κ. Γ. Γιακουμάτο, η Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν πράγματι επιεικής. Ουσιαστικά αποδέχθηκε τη συγγνώμη του με τη διευκρίνηση ότι δεν απείλησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι θα τον σκοτώσει, αλλά ήθελε να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα εναντίον της εγκληματικότητας. Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει την άδεια οπλοφορίας. Όταν ρωτήθηκε γιατί επέδειξε το πιστόλι κατά τη δήλωσή του στο Mega, είπε ότι την ώρα που ήταν το τηλεοπτικό συνεργείο στο σπίτι του θυμήθηκε να ψάξει εάν τού είχαν κλέψει το πιστόλι οι διαρρήκτες. Έτσι το αναζήτησε και το βρήκε εκείνη τη στιγμή. Ο κ. Μ. Έβερτ τού είπε ότι ο βουλευτής δεν μπορεί να διδάσκει αυτοδικία και στη συνέχεια η επιτροπή, αφού αποφάνθηκε ότι «η συμπεριφορά του κ. Γ. Γιακουμάτου έβλαψε το κόμμα», τον καθαίρεσε από πρόεδρο της ΟΚΕ Εργασίας και τον προειδοποίησε ότι εάν επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό. Ο κ. Καραμανλής τον παραπέμπει όμως και για αυτό το αδίκημα στο Πειθαρχικό, παίρνοντας αποστάσεις από την απόφαση της επιτροπής.

ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Το πιθανότερο είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο να συγκληθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο. Πρόθεση της ηγεσίας είναι οι ποινές να είναι αυστηρές. Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν χθες τα μεσάνυχτα ήταν δύο: Το ένα μιλούσε για διαγραφή των δύο και το άλλο για απομάκρυνσή τους από όλα τα όργανα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέχρι τις εκλογές. «Με τον τρόπο αυτό ­ όπως επεσήμαιναν στη Ρηγίλλης ­ πλέον θα καταστεί σαφές ότι η ηγεσία δεν χαρίζεται σε κανέναν και για κανένα λόγο». Στο ερώτημα που θέσαμε στη Ρηγίλλης εάν θα προεδρεύσει στο όργανο ο κ. Κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, η απάντηση ήταν ότι «το θέμα της προεδρίας έχει λυθεί». Αυτό σημαίνει ότι θα προεδρεύσει ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά με τη διαγραφή των έξι βουλευτών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “