Ο Μάνος δεν θα 'ναι μόνος

«Ο κύβος ερρίφθη», λέει ο Στέφανος Μάνος σε φίλους και συνεργάτες του και εμφανίζεται αποφασισμένος πριν από τις εθνικές εκλογές να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του.

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ, το οποίο ο ιδρυτής του φιλοδοξεί να μη μοιάζει με τα άλλα. Τι σημαίνει αυτό; Η πρώτη βασική διαφορά του θα είναι ότι τα στελέχη του δεν θα είναι πολιτικοί. Θα είναι κυρίως επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και επιστήμονες και εργαζόμενοι, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν εμπλακεί με τα κόμματα. «Άτομα που πέτυχαν στη ζωή και καταξιώθηκαν στην κοινωνία χωρίς τη στήριξη κομματικών οργανώσεων και χωρίς τις πλάτες των πολιτικών», λένε επί λέξει οι συνεργάτες τού κ. Στ. Μάνου όταν θέλουν να δώσουν το προφίλ των ανθρώπων, που αναζητεί σε όλη την Ελλάδα ο πρώην υπουργός για να στελεχώσει τον νέο φορέα.
ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Ο κ. Στ. Μάνος «οργώνει» την επαρχία εδώ και τέσσερις μήνες. Η πρώτη εξόρμησή του ήταν στην νησιωτική Ελλάδα. Κρήτη, Ιόνιο και Αιγαίο. Αύριο αρχίζει την τελευταία του περιοδεία στα νησιά. Θα πάει στη Σύρο, την Πάρο και τη Νάξο. Τα αποτελέσματα των επαφών του στις περιοχές αυτές, όπως λέει ο ίδιος, ήταν εντυπωσιακά. Ήδη έχει δημιουργήσει πυρήνες σε 20 νομούς, οι οποίοι δουλεύουν με ενθουσιασμό για τη νέα προσπάθεια.

Η πλειονότητα των τοπικών στελεχών του νέου φορέα προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά δεν είναι μόνον από τον χώρο αυτό. Οι συνεργάτες τού κ. Στ. Μάνου λένε ότι πλαισιώνουν την κίνηση και πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά δεν είχαν οργανωθεί ποτέ σε κόμματα και συμφωνούν με το σύνθημα ότι «επιτέλους πρέπει να αποκτήσουν φωνή και έκφραση οι ανένταχτοι κομματικά πολίτες».

ΟΙ «ΕΠΩΝΥΜΟΙ»

Τα μόνα επώνυμα πολιτικά στελέχη που θα βρίσκονται δίπλα στον κ. Στ. Μάνο είναι ο κ. Α. Ανδριανόπουλος, ενδεχομένως, και ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος. Οι υπόλοιποι διαγραφέντες βουλευτές της Ν.Δ. δεν θα είναι στον νέο φορέα. Ο κ. Γ. Σουφλιάς τραβάει τον δικό του δρόμο, ενώ οι κ.κ. Π. Τατούλης, Α. Παπαληγούρας και Ν. Κάκκαλος κατά πάσα πιθανότητα, μόλις εκτίσουν την ποινή τους, σε τρεις μήνες περίπου, θα επιστρέψουν στη Ν.Δ.

Στόχος του κ. Μάνου είναι το κόμμα στην πρώτη εκλογική μάχη να πλησιάσει το 5%. Ένα ποσοστό που θα του δώσει τη δυνατότητα ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ να εκλέξει τουλάχιστον οκτώ βουλευτές. «Το νέο κόμμα θα είναι το ρυμουλκό, το οποίο θα βάζει στο λιμάνι τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα», λέει σε κάθε ευκαιρία ο πρώην υπουργός και εξηγεί ότι με τις φρέσκιες ιδέες του θα αφυπνίσει τους πολίτες, οι οποίοι έως σήμερα πιστεύουν ότι η μόνη οδός για επίλυση των προβλημάτων τους είναι η ένταξή τους σε έναν κομματικό φορέα.

Ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο δρόμος για την επιστροφή του στη Ν.Δ. έχει κλείσει οριστικά. «Το νήμα της ενότητας κόπηκε όχι με δική μου ευθύνη», διευκρινίζει. Και προσθέτει ότι τώρα ο καθένας τραβάει τον δρόμο του, γιατί το ποτάμι προχωρεί πάντοτε μπροστά.

Στο ερώτημα γιατί δεν ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές, οι επιτελείς του κ. Στ. Μάνου τονίζουν ότι: Πρώτον, θέλει πριν ανακοινωθεί το νέο κόμμα να έχει προηγηθεί η προετοιμασία που απαιτείται στην κοινωνία. Και δεύτερον, ο στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές και όχι η εκλογή κάποιων ευρωβουλευτών, που δεν θα ήταν ιδιαίτερη δύσκολη υπόθεση.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Όσο για τις δημοτικές εκλογές, η θέση του κ. Μανου είναι ξεκάθαρη: «Θα προτείνω στους πολίτες να στηρίξουν τους καλύτερους, εκείνους δηλαδή που έχουν πρακτικές λύσεις στην επίλυση των προβλημάτων του πολίτη». Και προσθέτει: «Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιο πρόσωπο ή ποιο κόμμα θα κερδίσει, αλλά τι θα κερδίσουν οι πολίτες της κάθε πόλης. Αυτός που θα με πείσει ότι θα παλέψει για να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, αυτόν θα υποστηρίζω». Πάντως, για τον Δήμο της Αθήνας δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι νικητής των εκλογών θα είναι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “