«Αν ζούσε ο Ανδρέας...»

Μια φορά και ένα καιρό υπήρχαν στην πολιτική ζωή δύο μονομάχοι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης – Ανδρέας. «Ο Παπανδρέου υπήρξε ένας άνθρωπος, ένας αληθινός ηγέτης που ενέπνευσε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού», δήλωσε χθες ο επίτιμος

ΕΠΙ 33 χρόνια οι συγκρούσεις τους κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 1989 όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέπεμψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο. Τώρα, 2 χρόνια και τρεις μήνες μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο άλλοτε εχθρός του για πρώτη φορά τον αποκαλεί «αληθινό ηγέτη» ο οποίος εάν κυβερνούσε τη χώρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Παράλληλα ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε ένα χτύπημα στον κ. Κ. Καραμανλή αμφισβητώντας ευθέως την δυνατότητά του να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης χθες αιφνιδίασε τους πάντες. Όχι μόνο στη Ρηγίλλης που δέχθηκαν μία μετωπική επίθεση την ώρα που ετοιμάζονται για την πρώτη εκλογική αναμέτρησή τους με το ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας Καραμανλή, αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη. Έκπληκτα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος άκουσαν τον πάλαι ποτέ «αρχάγγελο της κάθαρσης» και σκληρό προσωπικό διώκτη του Ανδρέα Παπανδρέου να μιλά αιφνιδίως για τις μεγάλες αρετές του.

«ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ»

Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει τις νέες δηλώσεις του, που προκαλούν σοβαρές αναταράξεις, στην Ελληνική Ραδιοφωνία της Κρήτης. Πήγε να μιλήσει για την ανάπτυξη της Μεγαλονήσου, αλλά η συνομιλία του με τη δημοσιογράφο εξελίχθηκε σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Κάποια στιγμή ρωτήθηκε πώς αισθάνεται τώρα που απουσιάζει ο μεγαλύτερος πολιτικός του αντίπαλος και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Η αλήθεια είναι ότι με τον Ανδρέα Παπανδρέου ξεκινήσαμε μαζί. Υπήρξαμε δύο πολιτικοί αντίπαλοι χωρίς να είμαστε προσωπικοί εχθροί. Προσωπικώς εχθρότητα απέναντι στον Ανδρέα δεν αισθάνθηκα ποτέ. Μεταξύ μας οσάκις βρισκόμαστε σε προσωπικό επίπεδο μπορούσαμε και μιλούσαμε και συνομιλούσαμε άνετα. Και μπορούσαμε σε ορισμένες περιπτώσεις να συνεννοηθούμε. Το γεγονός δε ότι σχηματίσαμε οικουμενική κυβέρνηση σε μια σκληρή φάση της πολιτικής μας ζωής που ήταν πολύ έντονη η αναμέτρηση αποδεικνύει ότι υπήρχε δυνατότητα επαφής και επικοινωνίας. Αποδεικνύει επίσης και το επίπεδο της ηγεσίας εκείνης της εποχής. Διότι η οικουμενική κυβέρνηση και προηγουμένως η κυβέρνηση η δική μας με το ΚΚΕ αποτέλεσαν σταθμούς της πολιτικής μας ζωής». Ο κ. Κ. Μητσοτάκης συνέχισε μιλώντας για τις αρετές του Ανδρέα Παπανδρέου: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναμφισβήτητα υπήρξε ένας άνθρωπος, ένας αληθινός ηγέτης που ενέπνευσε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Διαφώνησα και διαφωνώ πάντοτε. Δεν μεταβάλω σε τίποτα τις αντιλήψεις μου ως προς την πολιτική που ακολούθησε αλλά δεν μπορούσε κανείς να αρνηθεί ότι ήταν ένας ηγέτης που μπορούσε να κάνει πολιτική. Έπαιρνε αποφάσεις τη δύσκολη ώρα. Οι επίγονοί του, δυστυχώς, οι σημερινοί διάδοχοί του δεν είναι σε θέση να λάβουν σκληρές και μεγάλες αποφάσεις. Αυτή είναι μια μεγάλη αδυναμία του κ. Σημίτη. Αν σήμερα ζούσε ο Ανδρέας τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς καλύτερα διότι είμαι βέβαιος ότι με τον ρεαλισμό που τον διέκρινε θα είχε καταλάβει την πραγματικότητα. Την κατάλαβε και ο Σημίτης αλλά ο Ανδρέας θα μπορούσε να κάνει πράγματα τα οποία ο Σημίτης δεν τολμά να κάνει. Δεν μπορεί ίσως να κάνει».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης για τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού όλη την ημέρα χθες σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, μιλούσαν σκωπτικά για διάθεση αυτοκριτικής του κ. Κ. Μητσοτάκη ενώ βουλευτές της Ν.Δ. επιχειρούσαν να διακρίνουν τι κρύβεται ­ όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ­ πίσω από τα λόγια του πρώην προέδρου τους. Η πρώτη ερμηνεία κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. ήταν ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης «προκειμένου να βρει ο ίδιος ρόλο επιδιώκει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και επομένως κάνει ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ για να κλείσει μ’ αυτόν τον τρόπο μια περίοδο στην οποία ο ίδιος πρωτοστάτησε».

Άλλοι, περισσότερο ψύχραιμοι, έλεγαν ότι τα σενάρια αυτά είναι προχωρημένα και εκείνο που ουσιαστικά θέλει να πει ο κ. Κ. Μητσοτάκης είναι ότι «ο ίδιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι άλλου επιπέδου ηγέτες».

Στο θέμα παρενέβη ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος είπε ότι «οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σχεδίου για προώθηση ενδεχομένως από το ΠΑΣΟΚ του κ. Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Δημοκρατίας».
Ο κ. Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ στην ίδια συνέντευξή του προς το περιφερειακό δίκτυο της ΕΡΑ Κρήτης και την δημοσιογράφο Κατερίνα Χαραλαμπάκη εξαπέλυσε την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεσή του εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή. Ουσιαστικά είπε ότι δεν είναι ικανός να γίνει πρωθυπουργός και πως η Ν.Δ. δεν είναι αξιόπιστο κόμμα. «Αμφιβάλλω εάν υπάρχει στην σημερινή Βουλή εν δυνάμει πρωθυπουργός. Υπάρχει σταθερή υποβάθμιση του επιπέδου της πολιτικής ζωής. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που πρέπει όλους να μας ανησυχήσει. Η πολιτική δεν ελκύει τις πρώτες δυνάμεις του τόπου… Θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να μπουν ξανά οι πρώτες δυνάμεις του τόπου στην πολιτική κονίστρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πληροφορήθηκε για τις δηλώσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη από τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων και ενώ προήδρευε σε σύσκεψη στο γραφείο του στη Ρηγίλλης. Απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και εκείνη τη στιγμή αλλά και αργότερα όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους. Η πρώτη απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό ήρθε από τον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη ο οποίος είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μεγάλος ηγέτης αλλά κατέστρεψε τη χώρα, ότι υπάρχει στη Βουλή εν δυνάμει πρωθυπουργός και αυτός είναι ο κ. Κ. Καραμανλής. Την σκυτάλη παρέλαβε ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης ο οποίος σχολίασε ότι δεν μπορεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης να θέλει να προκαλέσει ζημιά στο κόμμα που τον ανέδειξε.

«ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ»

Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. δεν έκρυβαν την οργή τους για την αιφνιδιαστική παρέμβαση του κ. Κ. Μητσοτάκη και τόνιζαν ότι ακολουθεί την προσφιλή του τακτική να υπονομεύει την ηγεσία πριν από μια εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε ανοιχτά μια ακόμη επιλογή της κυβέρνησης. Το σχέδιο «Καποδίστριας» για την συνένωση δήμων και κοινοτήτων στο οποίο η Ν.Δ. έχει επικεντρώσει την αντιπολιτευτική της τακτική στην προεκλογική περίοδο. Ακόμη είπε ότι η Ν.Δ. πρέπει να βρει το θάρρος να στηρίξει τις αποκρατικοποιήσεις, μια πολιτική που ξεκίνησε η δική του κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την συλλογή των αρχαίων που διαθέτει και είπε ότι έχει ζητήσει να την δωρίσει στην πολιτεία και τρία χρόνια περιμένει την απάντηση του Δημοσίου στο αίτημά του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “