Η μάχη των... επιτίμων

Ο Σεπτέμβριος μπήκε για τα καλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μέχρι σήμερα αρνείτο να επιστρέψει στην πρωτεύουσα.

ΑΠΟ τις αρχές Ιουλίου βρισκόταν στα Χανιά και καθημερινά ακολουθούσε το ίδιο πρόγραμμα: λίγο πριν από το μεσημέρι πήγαινε στο Μαράθι, κολυμπούσε, ύστερα έτρωγε το ψάρι του και επέστρεφε στο σπίτι.

Την παρατεταμένη ηρεμία του αποφάσισε ο ίδιος να διακόψει προσωρινά, στέλνοντας ρουκέτες στην Αθήνα μέσω των ερτζιανών, ενώ απόψε επιστρέφει στο κλεινόν άστυ. Μαέστρος στην τακτική του αιφνιδιασμού, ο κ. Κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη σωστή στιγμή για να μιλήσει. Ανακάλυψε τις αρετές του Ανδρέα Παπανδρέου την παραμονή της 3ης Σεπτέμβρη. Παράλληλα είπε ουσιαστικά στον κόσμο της Ν.Δ. ότι ο νέος πρόεδρός τους δεν έχει δυνατότητες να γίνει πρωθυπουργός. Και αυτό, σε μια στιγμή κατά την οποία ο κ. Κ. Καραμανλής ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για να δώσει την πρώτη μάχη του με τον Κώστα Σημίτη. «Ήταν μια κίνηση με την οποία ήθελε να σηματοδοτήσει τη στάση που θα κρατήσει στις δημοτικές εκλογές. Δηλαδή υπονόμευση της ανοδικής πορείας του κόμματος». Αυτό λένε επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης και δεν κρύβουν την οργή τους. Οι φίλοι του κ. Κ. Μητσοτάκη τούς απαντούν ότι ο επίτιμος πρόεδρος δεν έχει καμιά διάθεση να υπονομεύσει κανέναν, αλλά είναι ο μοναδικός πολιτικός εν ενεργεία που δεν φοβάται κανέναν. Η εκτίμηση των βουλευτών οι οποίοι συμφωνούν με τις απόψεις του, είναι ότι στις δημοτικές εκλογές δεν θα υπονομεύσει, αλλά και δεν πρόκειται να δώσει χείρα βοηθείας σε κανέναν υποψήφιο, εκτός και εάν του το ζητήσουν πρόσωπα με τα οποία διατηρεί στενή προσωπική σχέση, όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης στο Παλαιό Φάληρο. Μετά την απομάκρυνσή του από τα κομματικά όργανα, και μάλιστα με τον τρόπο που αυτό έγινε, δεν έχει καμιά διάθεση να εμπλακεί. «Ας τα βγάλουν πέρα μόνοι τους…» φέρεται να λέει όταν τον ρωτούν ποια στάση θα κρατήσει στις εκλογές.

Πάντως, στη Ρηγίλλης λένε ότι είτε ασχοληθεί είτε όχι με τις δημοτικές εκλογές όποια ζημία ήταν να γίνει έγινε, εφόσον δήλωσε ότι στη Βουλή δεν υπάρχει αυτή την ώρα εν δυνάμει πρωθυπουργός και ότι όλα τα κόμματα είναι αναξιόπιστα.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Τα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης για την ηγεσία της Ν.Δ., αλλά και για τις ικανότητες του Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν χθες το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ βουλευτών και στελεχών όλων των κομμάτων. Οι βουλευτές της Ν.Δ. είτε επέκριναν τον κ. Κ. Μητσοτάκη είτε έπαιρναν αποστάσεις από τις δηλώσεις του. Κανείς όμως δεν τον υπερασπίστηκε δημοσίως, ενώ στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ των βουλευτών έδιναν και έπαιρναν οι συζητήσεις εάν ήταν καλύτερα επί Ανδρέα Παπανδρέου ή επί Κώστα Σημίτη. Ο υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε αυτό που είναι γνωστό και δεδομένο: «Η πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου έχει καταγραφεί ιστορικά και έχει λαϊκή επιδοκιμασία. Αν ο κ. Μητσοτάκης προσχωρεί σ’ αυτήν τη θέση είναι ευχάριστο, ακόμη και αν αυτό γίνεται για λόγους που δεν είναι οι πλέον ανιδιοτελείς». Η απάντηση από το γραφείο του κ. Κ. Μητσοτάκη στον κ. Δ. Ρέππα ήταν λακωνική: «Λυπούμεθα για το επίπεδο στο οποίο κατέβηκε ο κ. Ρέππας. Τα όσα είπε δεν αξίζουν απάντηση».

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΒΕΡΤ

Στη νέα μεγάλη κρίση που προέκυψε μεταξύ της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. και του κ. Κ. Μητσοτάκη παρενέβη και ο Μ. Έβερτ, «για να ρίξει λάδι στη φωτιά», όπως λένε κάποιοι στη Ρηγίλλης. Ο πρώην πρόεδρος σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη, αλλά και παλαιότερες δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, και άφησε αιχμές εναντίον και των δύο επισημαίνοντας: «Παραμονές των δημοτικών εκλογών όλα τα στελέχη οφείλουν να προσέχουν να μη βλάπτουν τη γενικότερη προσπάθεια του κόμματος με δηλώσεις τους. Χρειάζεται συστράτευση όλων των στελεχών. Η εσωστρέφεια βλάπτει».

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ

Στον αντίποδα της τακτικής που ακολουθεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται η κ. Ντ. Μπακογιάννη. «Θα δώσω τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις», λέει σε κάθε ευκαιρία. Και πράγματι, προγραμματίζει περιοδείες στην επαρχία για την ενίσχυση κομματικών υποψηφίων. Το ερώτημα είναι ποίων υποψηφίων; Η απάντηση είναι απλή: Των δικών της ανθρώπων. Η πρώην υπουργός διαθέτει ισχυρό προσωπικό μηχανισμό στη Ν.Δ. και επομένως αρκετοί πολιτικοί της φίλοι είναι υποψήφιοι νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι όπως στην Εύβοια, την Αιτωλοακαρνανία, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Η κ. Ντ. Μπακογιάννη θα έχει καθημερινή δραστηριότητα την προεκλογική περίοδο με δηλώσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες. Οι φίλοι τής κ. Ντ. Μπακογιάννη λένε ότι «μ’ αυτή την στρατηγική μόνο κέρδη μπορεί να αποκομίσει. Εάν κερδίσει η Ν.Δ., θα μπορεί να λέει “κερδίσαμε”. Εάν χάσει, θα μπορεί να λέει στον κ. Καραμανλή “έχασες”».

ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΕΡΤ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στην Ρηγίλλης να δουν την τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Μ. Έβερτ την προεκλογική περίοδο. Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου λένε ότι οι κινήσεις του είναι ανοικτό βιβλίο, διότι δεν έχει να κρύψει τίποτα από κανέναν. Θα ρίξει το περισσότερο βάρος του στην ενίσχυση της δύναμης του κ. Δ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα και παράλληλα θα βοηθήσει όπου και όπως μπορεί, ώστε, όπως λέει ο ίδιος, «η κυβέρνηση να πάρει ένα καλό μάθημα για την πολιτική που ακολουθεί». Πάντως, ουδείς αμφιβάλλει στη Ρηγίλλης ότι θα διαθέσει τον χρόνο του για την εκλογή των δικών του υποψηφίων.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δείχνει να μην αιφνιδιάζεται με όλα αυτά, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ν.Δ. λειτουργεί με διαχωριστικές γραμμές όχι μόνον επί των ημερών του. Ο καθένας δουλεύει για το δικό του «Βιλαέτι», με στόχο να ενισχύσει την εσωκομματική του δύναμη. Έτσι, του αρκεί να μη δέχεται υπονόμευση παραμονές των εκλογών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Την πρώτη εκλογική του μάχη με το ΠΑΣΟΚ θα τη δώσει με το στενό του επιτελείο, τους ανθρώπους δηλαδή που μέχρι σήμερα συμβουλεύεται σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του: Τον Δημήτρη Σιούφα, τον Σταυρό Δήμα, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Γιάννη Τουσιάκη, τον Μιχάλη Λιάπη και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο από τον Πολιτικό Σχεδιασμό. Στην πρώτη γραμμή, όπως λένε στη Ρηγίλλης, θα βρίσκονται ο Προκόπης Παυλόπουλος ως αρμόδιος τομεάρχης, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη της Θεσσαλονίκης, ενός δήμου στον οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής θα δώσει την προσωπική του μάχη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “