Δυναμικός Σημίτης

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ για μια νέα συλλογικότητα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυστηρή προειδοποίηση να διαφυλαχθεί ο ιδεολογικοπολιτικός χαρακτήρας του Συνεδρίου του κινήματος, απηύθυνε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Κώστας Σημίτης. Εμφανίσθηκε ενωτικός στην ομιλία του και κατέστησε σαφές ότι εκείνος είναι που θα υλοποιήσει τις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, έμμεσα αλλά σαφέστατα προειδοποίησε να μην υπάρξει άλλη υποψηφιότητα στο Συνέδριο. Ο κ. Σημίτης εμφανίσθηκε ως ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωκομματικό παιχνίδι, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι εκείνος είναι που θα υλοποιήσει τις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, κι ακόμη ότι είναι αυτός που θα φέρει το κόμμα στον 21ο αιώνα.

Σήμερα αναμένεται να απαντήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν να διαφωνεί κάθετα με τον χαρακτήρα του Συνεδρίου. Κατά τις πληροφορίες αυτές ο κ. Τσοχατζόπουλος θα διακηρύξει ότι τον Μάρτιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα Συνέδριο το οποίο θα αποσαφήνιζε τα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα επανασυνδεθεί με τις κοινωνικές ομάδες που το στήριζαν αλλά τώρα έχουν αποκοπεί απ’ αυτό. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα αναφέρει ακόμη ότι τυχόν εκλογή οργάνων τον Μάρτιο θα αποπροσανατόλιζε το Συνέδριο, καθώς όλα τα στελέχη θα ασχολούνται επί έξι μήνες με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Αντί γι’ αυτό θα προτείνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη διοργάνωση ενός πραγματικού Συνεδρίου στο τέλος του 1999, αφού προηγουμένως η κοινωνία αποδεχθεί τις νέες ιδεολογικοπολιτικές θέσεις του Κινήματος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα αποφύγει, αναφέρουν οι συνεργάτες του, να θέσει την πρότασή του σε ψηφοφορία, αλλά είναι σαφές ότι τα στελέχη της Κ.Ε. που πρόσκεινται σ’ αυτόν θα καταψηφίσουν την πρόταση του Κώστα Σημίτη.

Αδιευκρίνιστο παρέμενε ως χθες το βράδυ το πώς θα εμφανισθεί η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση και κυρίως αν θα κατεβάσει ενιαία θέση.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπή Παντελής Οικονόμου πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Δεκέμβριο και ενός τακτικού συνεδρίου στα τέλη του 1999. Τα μέλη της Κ.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης και Αντώνης Κοτσακάς διαφώνησαν με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου τον Μάρτιο και με την εκλογή οργάνων της Κ.Ε.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως εμφανίσθηκε ενωτικός στην ομιλία του, τονίζοντας αρκετές φορές την ανάγκη «για νέα συλλογικότητα», για «να προχωρήσουμε όλοι μαζί». Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να καταξιωθεί στα μάτια του ελληνικού λαού ως μηχανισμός κατάληψης εξουσίας, διατήρησης ή νομής της εξουσίας», ενώ υπογράμμισε ότι το Συνέδριο θα πρέπει να έχει «ένα ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο».

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Απευθυνόμενος σε όλο, όπως τονίστηκε, το εσωκομματικό ακροατήριο, είπε ότι «στην πορεία προς το Συνέδριο ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος ­ να κυριαρχήσει η λογική των συσχετισμών, η αντιπαράθεση των ομάδων, οι προσωπικοί ανταγωνισμοί». Χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αρνητική» μια τέτοια εξέλιξη και τόνισε με έμφαση ότι «όσοι αντιλαμβάνονται το Συνέδριο ως μέσο να κερδίσουν εξουσίες και προβολή, να επιτύχουν σε προσωπικούς ανταγωνισμούς, να εκκαθαρίσουν λογαριασμούς, αντιμάχονται τις αξίες μας».

Στο ίδιο κλίμα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης επιτέθηκε σε όσους απαξίωσαν βασικές πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι προκριματικές εκλογές και οι καθολικές ψηφοφορίες. Όπως ανέφερε, κάποιοι απαξίωσαν αυτές τις επιλογές με την κρίση νομιμοποίησης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, την επικράτηση προσωπικών στρατηγικών και την υποταγή σε μάχες χαρακωμάτων.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι με ψηφοφορία επί της πρότασης του Εκτελεστικού Γραφείου για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου από 18-21 Μαρτίου. Κατά την απόφαση απόψε τελειώνει και η προθεσμία για την εγγραφή νέων μελών. Οι αιτήσεις για τα νέα μέλη θα εξετασθούν από τις νομαρχιακές και τομεακές επιτροπές τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “