Προετοιμάζουν τις... εντυπώσεις

Με άλμα εις ύψος μοιάζουν οι επιδιώξεις των κομμάτων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΑΝΑΛΟΓΑ με τις προσδοκίες και τα συνακόλουθα πολιτικά συμπεράσματα, που θα προκύψουν από αυτές, ανεβαίνει ή κατεβαίνει ο πήχης. Δηλαδή, το κάθε κόμμα προσδιορίζει αυτό που θα θεωρήσει νίκη για τον εαυτό του και ήττα για τον αντίπαλο. Το σημαντικό σ’ αυτή τη μάχη, που δεν είχε εμφανισθεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ότι, για πρώτη φορά, πήχη τοποθετούν στελέχη και ομάδες των διαφωνούντων.

Το ΠΑΣΟΚ που είχε μία εντυπωσιακή συγκομιδή στις εκλογές του 1994, στις οποίες για πρώτη φορά εξελέγησαν νομάρχες, θεωρείται αδύνατο να κερδίσει ξανά τις 41 νομαρχίες που κέρδισε τότε. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη θα ήταν ευχαριστημένοι, εάν το ΠΑΣΟΚ πλησίαζε τις 35 με 37 από τις 54 συνολικά νομαρχίες και υπερνομαρχίες, αλλά όλες οι ενδείξεις συμφωνούν ότι με δυσκολία το κυβερνών κόμμα θα πλησιάσει τις 30 με 32.

ΤΑ ΟΡΙΑ

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, που έχει κάθε λόγο να εμφανίσει το αποτέλεσμα των νομαρχιακών εκλογών, το οποίο θα καταγράφει σε πανελλήνιο επίπεδο το ποσοστό των κομμάτων ως προσωπική ήττα του κ. Κ. Σημίτη, θεωρεί ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από το φυσιολογικό όριο των 37 νομαρχιών θα είναι ήττα. Από εκεί και κάτω κλιμακώνουν σε χαρακτηρισμούς τα αποτελέσματα, μιλώντας για «πανωλεθρία», εάν το ΠΑΣΟΚ πέσει κάτω από τις 30.

Στη Ν.Δ. πνέει άνεμος αισιοδοξίας στην ηγετική ομάδα. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, τοποθέτησαν τον πήχη χαμηλά και έθεσαν ρεαλιστικούς στόχους. Τι σημαίνει αυτό; Στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. κέρδισε μόνο 12 νομαρχίες. Έχασε τουλάχιστον 10 με οριακή διαφορά. Μεταξύ αυτών ήταν και οι τρεις διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Αθηνών – Πειραιώς που τις έχασε η Ρηγίλλης μόλις για 20.000 ψήφους. Τώρα η Ν.Δ. βάζει στόχο να κερδίσει 20 έως 24 νομαρχίες και παράλληλα να κερδίσει τους τρεις μεγάλους δήμους: Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς. Εάν αυτό συμβεί, λένε τα στελέχη της Ρηγίλλης, από την επομένη ο κ. Κ. Καραμανλής θα μπορεί να εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, να μιλά για ήττα του κ. Κ. Σημίτη και να ζητά πρόωρες εκλογές. Στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι μόνο με τη φυσιολογική κυβερνητική φθορά και λίγη τύχη οι νομαρχίες που χάθηκαν οριακά θα κερδηθούν.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Βέβαια, οι διαφωνούντες ανεβάζουν τον πήχη πιο ψηλά. Λένε ότι ο στόχος που θέτει η Ρηγίλλης είναι ο αυτονόητος και εάν επιτευχθεί, δεν σημαίνει ότι το κόμμα νίκησε. Και εξηγούν ότι από τους τρεις μεγάλους δήμους, ήδη τους δύο τους έχει το κόμμα. Επομένως, νίκη θα είναι μόνο, εάν κερδηθεί ο Πειραιάς.

Όσο για τις 10 νομαρχίες, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για νίκη, εάν κερδίσει για παράδειγμα την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Δράμα, που χάθηκαν για περίπου 1.000 ψήφους, ενώ τώρα σ’ αυτές τις περιοχές υπάρχει η συνεργασία με την Πολιτική Άνοιξη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “