Κυριακή κοντή γιορτή...

Ο Κώστας Καραμανλής ετοιμάζει την επινίκια δήλωσή του για την επομένη της πρώτης Κυριακής των εκλογών.

Κ. Σημίτης. «Οι εκλογές της Κυριακής είναι μια καλή ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα “όχι στην οπισθοδρόμηση ­ ούτε εδώ ούτε πουθενά αλλού”», είπε ο Πρωθυπουργός στη συγκέντρωση του υποψήφιου δημάρχου του Πειραιά Χρήστου Φωτίου

ΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ του τρίβουν τα χέρια τους κάθε φορά που πληροφορούνται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για τις 11 Οκτωβρίου και υποστηρίζουν ότι αυτή θα είναι η πρώτη πολιτική μάχη που θα κερδίσουν ύστερα από αρκετά χρόνια. Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν αυτοσυγκράτηση. «Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό» λένε και περιμένουν να πανηγυρίσουν στο δεύτερο και τελικό γύρο των εκλογών.

«Θα πάμε καλά. Ακούστε τι σας λέω. Την Αθηνά και τον Πειραιά τις παίρνουμε σίγουρα, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, άμα θέλετε, σας πάω στοίχημα. Θα βγει ο Παπαγεωργόπουλος». Αυτό έλεγε το βράδυ της Κυριακής σε μια κατ’ ιδίαν συζήτησή του ο Κ. Καραμανλής. Στην πραγματικότητα όμως είναι απογοητευμένος από την προεκλογική εικόνα του εκλεκτού του στη Θεσσαλονίκη. Έχει πειστεί και εκείνος ότι τη δεύτερη Κυριακή ­ όπως άλλωστε προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις ­ κατά πάσα πιθανότητα θα εκλέγει ο κ. Θρ. Λαζαρίδης. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα και όχι άδικα θα είναι προσωπική ήττα του Κ. Καραμανλή και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον περιμένουν στη γωνία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που ξέρει πολύ καλά τι θα συμβεί στο κόμμα του εάν στις 18 Οκτωβρίου χαθεί η Θεσσαλονίκη και επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος του χάρτη δεν είναι «μπλε», σπεύδει να κερδίσει προκαταβολικά τις εντυπώσεις. Τι θα κάνει; Θα αξιοποιήσει στο έπακρον τα πλεονεκτήματα που του δίνει ο πρώτος γύρος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στους τρεις μεγάλους δήμους, αλλά και στην υπερνομαρχία Αττικής η Ν.Δ. θα έχει προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στον Κ. Καραμανλή να μιλήσει για «αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής» για «κυβέρνηση μειοψηφίας» και «πρωθυπουργό υπό προθεσμία».

Στη Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται ότι την πρώτη Κυριακή η Ν.Δ. θα έχει ένα προβάδισμα σε μεγάλες νομαρχίες και δήμους, αλλά τονίζουν ότι το τοπίο θα είναι θολό και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαχθούν σαφή πολιτικά συμπεράσματα. Η εκτίμηση των επιτελών του Κ. Σημίτη είναι ότι πράγματι αρκετοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα βρουν την ευκαιρία στον πρώτο γύρο να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους με ορισμένες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι επικεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους στο δεύτερο γύρο, για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου.

Στόχος τους είναι να κερδίσουν τις κεντρικές νομαρχίες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και τους δήμους Λάρισας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Πάτρας, Καβάλας και βεβαίως τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Για τον Πειραιά τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι η μάχη δεν έχει χαθεί. Σημαντικές δυσκολίες επίσης υπάρχουν για το ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα και στα Ιωάννινα, καθώς και στις δύο νομαρχίες της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «οργώνουν» την Ελλάδα, για να αμβλύνουν τις αντιθέσεις και τις προσωπικές αντιπάθειες που υπάρχουν μεταξύ των νόμιμων υποψηφίων και των ανταρτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας για τη δεύτερη Κυριακή. Παράλληλα επιχειρούν να εξασφαλίσουν συμφωνία στις τοπικές κοινωνίες με τους υποψηφίους του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ. Στη Χαριάλου Τρικούπη εκτιμούν ότι με το Κομμουνιστικό Κόμμα τα πράγματα είναι πολωμένα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αλλά υπάρχουν δυνατότητες σε πολλούς δήμους για συμπόρευση στο δεύτερο γύρο.

Πάντως οι επιτελείς του Κ. Σημίτη εμφανίζονται σίγουροι ότι σε κάθε περίπτωση και με τις όποιες απώλειες η δεύτερη Κυριακή θα είναι η ημέρα του ΠΑΣΟΚ.

Η ΚΟΙΝΗ παρουσία στο πλευρό του Χρήστου Φωτίου, όλων των τάσεων του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ίσως την κυριότερη είδηση από τη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση που επιχείρησε το κόμμα, μπροστά από το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου του Πειραιά, με ομιλητή τον Κώστα Σημίτη.

Ο Παν. Κρητικός, ο Γ. Καψής, αλλά και ο Μαν. Μπεντενιώτης, πλαισίωναν το βήμα κατά τη διάρκεια της ομιλία του Πρωθυπουργού, δίπλα στους υπουργούς Κ. Λαλιώτη, Μ. Παπαϊωάννου, Στ. Σουμάκη και Ε. Γιαννόπουλο. Και χειροκρότησαν θερμά τις αναφορές του Πρωθυπουργού ότι «την Κυριακή κρίνονται τα πρόσωπα και οι πολιτικές στην Αυτοδιοίκηση» και πως «οι εκλογές της Κυριακής είναι μια καλή ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα “όχι στην οπισθοδρόμηση ούτε εδώ ούτε πουθενά αλλού”». Όπως βεβαίως και το προσκλητήριο του κ. Σημίτη προς τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν τον συνδυασμό του κ. Φωτίου.

Ο Πρωθυπουργός υπεράσπισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι με τον «Καποδίστρια» αλλάζει η Ελλάδα και πως οι «άλλοι» βλέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ευκαιρία να πάρουν εξουσίες, ενώ «εμείς» ως μέσο για να επιλύσουμε τα προβλήματα των πολιτών.

Η συγκέντρωση ήταν αρκετά καλή και ο Κ. Σημίτης δέχτηκε με ικανοποίηση το σύνθημα των συγκεντρωμένων «είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός».

Μετά τη συγκέντρωση επισκέφτηκε για λίγο το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου νομάρχη του Πειραιά Δημ. Σαράφογλου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “