Ν.Δ.: Εντολή Καραμανλή για χαμηλούς τόνους

ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ στα σπίτια τους θα μείνουν αυτήν την εβδομάδα ηγεσία και στελέχη της Ν.Δ.

Η εντολή του κ. Κ. Καραμανλή είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για κανέναν. «Απαγορεύονται οι θριαμβολογίες, οι προκλήσεις, οι πανηγυρισμοί, οι περιοδείες και παντός είδους παρεμβάσεις και δηλώσεις που δημιουργούν πόλωση». Και για να μην παρασυρθούν τα λαλίστατα στελέχη του κόμματος και πάρουν σβάρνα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο, ενημερώθηκαν αρμοδίως από τη Ρηγίλλης για την κατηγορηματική εντολή του προέδρου.

Το σκεπτικό του κ. Κ. Καραμανλή είναι απλό: Τα αποτελέσματα στην υπερνομαρχία Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά ευνοούν τη Ν.Δ. για τον β’ γύρο. Μια λαθεμένη κίνηση από τη Ρηγίλλης θα μπορούσε, όπως λένε οι συνεργάτες του προέδρου, να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά ανακλαστικά και να υπάρξει συσπείρωση ψηφοφόρων των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Η μεγαλύτερη ανησυχία του κ. Κ. Καραμανλή είναι για τη Θεσσαλονίκη, καθώς θεωρεί ότι στον Πειραιά η μάχη έχει κριθεί υπέρ του δικού του υποψηφίου. Στη συμπρωτεύουσα τα πράγματα είναι ποιο δύσκολα και όπως προβλέπει ο ειδικός σε θέματα εκλογών κ. Η. Νικολακόπουλος η μάχη είναι αμφίρροπη. Πρόσωπο-κλειδί είναι ο κ. Σ. Βούγιας, ο οποίος έκανε την έκπληξη εξασφαλίζοντας το 15% των ψηφοφόρων. Το ενθαρρυντικό για τη Ν.Δ., όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης, είναι ότι ο υποψήφιος του Συνασπισμού συγκέντρωσε ένα μεγάλο ποσοστό νέων ψηφοφόρων της Ν.Δ. οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο κ. Β. Παπαγεωργόπουλος δεν έχει τις ικανότητες να ηγηθεί σε ένα τόσο μεγάλο δήμο.

Η μεγάλη ικανοποίηση ηγεσίας και στελεχών για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής εκδηλώθηκε πάντως χθες πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ρηγίλλης. Εκεί συνεδρίασαν οι επιτελείς για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρηγίλλης, η Ν.Δ. εξασφάλισε από τον πρώτο γύρο 7 νομαρχίες ενώ σε άλλες 17 καθώς και σε δύο υπερνομαρχίες έχει το προβάδισμα. Η πρόβλεψη είναι ότι τελικά θα κερδηθούν περίπου 22 ενώ θα χαθούν 3 έως 4 από αυτές που έχει σήμερα. Η απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη είναι να μην υπάρξουν κεντρικές συμφωνίες με τα κόμματα γιατί και αυτές προκαλούν την δυσφορία των ψηφοφόρων αλλά οι όποιες συμφωνίες γίνουν να είναι σε τοπικό επίπεδο με πρωτοβουλία των υποψηφίων δημάρχων.

Ο κ. Κ. Καραμανλής σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του κάνει λόγο για δικαίωση της πολιτικής του και εμφανίζεται σίγουρος ότι οι εσωκομματικοί αντίπαλοι για αρκετό καιρό, και τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, θα σιωπήσουν. Παράλληλα θα σταματήσουν τα στελέχη της μητσοτακικής πτέρυγας να ζητούν επιστροφή των διαγραφέντων. Πάντως οι συνέπειες των διαγραφών φάνηκαν στις περιφέρειες των κ.κ. Γιώργου Σουφλιά και Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Στη Λάρισα και την Ηλεία τα αποτελέσματα ήταν άσχημα για την Ν.Δ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “