«Δεν κάνω συναλλαγές με άλλες πολιτικές δυνάμεις»

«ΕΓΩ δεν κάνω συναλλαγές με άλλες πολιτικές δυνάμεις», λέει με κάθε ευκαιρία ο κ. Κ. Καραμανλής και το επανέλαβε χθες στη συνάντησή του με τα στελέχη που έχουν την ευθύνη των εκλογών. Μάλιστα τους έδωσε εντολή να πουν στους υποψηφίους του κόμματος μόνοι τους να διαμορφώσουν συμφωνίες στις τοπικές κοινωνίες. Οι υπόγειες διαδρομές, όμως, για εξασφάλιση συνεργασιών της Ν.Δ. με τα κόμματα της Αριστεράς βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος με εντολή του προέδρου περιοδεύουν ανά την Ελλάδα και επιχειρούν να συνάψουν συμμαχίες κυρίως με υποψηφίους του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, που δεν μπήκαν στον δεύτερο γύρο. Ο στόχος της Ν.Δ. είναι ότι ακόμη και εάν δεν μπορέσει να κάνει συμμαχίες, τουλάχιστον να εμποδίσει ενδεχόμενη συμφωνία των υποψηφίων αυτών με το ΠΑΣΟΚ. Τους διαύλους επικοινωνίας με την Αριστερά διευκολύνει η παρουσία του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου στη θέση του υπευθύνου για την Αυτοδιοίκηση. Ο πρώην υπουργός διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με στελέχη της Αριστεράς και θεωρείται στο ΚΚΕ και τον ΣΥΝ φερέγγυος συνομιλητής.

Το κύριο βάρος της πάντως η Ν.Δ. εξακολουθεί να το ρίχνει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο κ. Κ. Καραμανλής δίνει την προσωπική του μάχη και εξαντλεί όλα τα περιθώρια για συμφωνία με τους συνδυασμούς που δεν πέρασαν στον β’ γύρο. Το κλειδί της αναμέτρησης της δεύτερης Κυριακής είναι ο υποψήφιος του Συνασπισμού κ. Σ. Βούγιας, ο οποίος έχει αποφασίσει να μην στηρίξει ανοιχτά κάποιον από τους δύο μονομάχους της συμπρωτεύουσας. Ο επιτελάρχης της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, κ. Ε. Μεϊμαράκης, με εντολή του κ. Καραμανλή έχει αρχίσει ήδη της διερευνητικές επαφές μαζί του. Σήμερα αναμένεται να τον συναντήσει στη Θεσσαλονίκη για να αποτρέψει, αν μη τι άλλο, κάποια κίνησή του υπέρ του κ. Θ. Λαζαρίδη. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κ. Σ. Βούγια είναι ψηφοφόροι της Ν.Δ., οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν είδαν θετικά την υποψηφιότητα του κ. Ε. Παπαγεωργόπουλου. Τα ίδια στελέχη έχουν τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν θα ψησίσουν σε καμία περίπτωση τη δεύτερη Κυριακή τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να εμφανίζεται αισιόδοξος, αλλά η μεγάλη αγωνία του είναι η υπερνομαρχία Αττικής. Είναι κοινή διαπίστωση στη Ρηγίλλης ότι ο κ. Θ. Κατριβάνος δεν ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. Οι επιτελείς του κόμματος πιστεύουν ότι η μεγάλη νίκη Αβραμόπουλου «έδωσε ρεύμα» και στην υπερνομαρχία την πρώτη Κυριακή και ανησυχούν μήπως στον δεύτερο γύρο υπάρξει αποχή. Έτσι ζητήθηκε χείρα βοηθείας από τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και ο δήμαρχος Αθηναίων την έδωσε. Δέχθηκε στο δημαρχείο τον κ. Θ. Κατριβάνο και μίλησαν για ενδεχόμενη μελλοντική τους συνεργασία. Μάλιστα ο δήμαρχος χαρακτήρισε τον κ. Θ. Κατριβάνο «πρύτανη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι «τώρα ανοίγεται μπροστά μας μία καινούργια περίοδος συνεννόησης, στενής και εγκάρδιας συνεργασίας».

Δικαιωμένη από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής εμφανίστηκε και η Πολιτική Άνοιξη, η οποία συνεργάστηκε με τη Ν.Δ. στους περισσότερους δήμους και τις νομαρχίες και κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν ένα νέο μήνυμα στον δεύτερο γύρο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “