«Σαφάρι» της Ν.Δ. για ψήφους από την Αριστερά

Εξόρμηση στην επαρχία με στόχο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από την Αριστερά ξεκίνησε η Ν.Δ. Δεκαεπτά επώνυμα στελέχη της οργώνουν την Ελλάδα και πολιορκούν στενά τους υποψηφίους συνδυασμών των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

ΣΤΟΧΟΣ της Ν.Δ. είναι να εκμεταλλευθεί τις κακές σχέσεις της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Στη Ρηγίλλης τονίζουν μάλιστα ότι σε αρκετές νομαρχίες και δήμους τούς αρκεί η αποχή ή η λευκή και άκυρη ψήφος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ για να κερδίσουν οι δικοί τους υποψήφιοι. Η Ν.Δ. πάντως προκειμένου να πετύχει συμμαχίες είναι έτοιμη να προσφέρει ως αντάλλαγμα όλες τις δυνάμεις της για την ενίσχυση των υποψηφίων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στους δήμους και τις νομαρχίες όπου έχουν περάσει στον β’ γύρο και είναι αντίπαλοι με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.

Οι μεγαλύτερες προσπάθειες της Ν.Δ. καταβάλλονται στους κεντρικούς δήμους της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων όπου θα δοθεί και η τελική μάχη των εντυπώσεων.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος πολιορκεί στενά τον Σ. Βούγια, με διαρκείς επικοινωνίες και επαφές. Η Ρηγίλλης από τον υποψήφιο του Συνασπισμού ζητεί μόνο ένα πράγμα: να μην κάνει κάποια κίνηση με την οποία να εκδηλώνει τη συμπάθεια υπέρ του Θρ. Λαζαρίδη. «Εάν δεν δοθεί χείρα βοηθείας στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, η νίκη του Ελ. Παπαγεωργόπουλου είναι δεδομένη, αφού οι περισσότερες ψήφοι του κ. Βούγια προέρχονται από τη Ν.Δ.».

Στον Πειραιά το μόνο που ζητεί η Ν.Δ. από το ΚΚΕ είναι, όπως λένε στη Ρηγίλλης, να εφαρμόσει την κομματική γραμμή που λέει αποχή, λευκό και άκυρο. «Αρκεί αποχή των ψηφοφόρων του ΚΚΕ για να εκλεγεί ο Αγραπίδης με μεγάλο ποσοστό», λένε χαμογελώντας με νόημα τα στελέχη της Ν.Δ.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Για τη Λάρισα, στη Ν.Δ. τρίβουν τα χέρια τους. Πιστεύουν ότι ακόμη και αν ηττηθεί ο υποψήφιός τους Ν. Κατσαρός από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλώρο, πάντως θα πάρει πολύ υψηλό ποσοστό. Ρυθμιστής στη Θεσσαλική πρωτεύουσα είναι ο υποψήφιος του ΚΚΕ Γ. Παττάκης, ο οποίος έλαβε ποσοστό 13%. Η εκτίμηση των επιτελών της Ν.Δ. είναι ότι οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων οι οποίες στήθηκαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις λειτουργούν ακόμη στις τοπικές κοινωνίες. Επιτελάρχης στη Λάρισα είναι ο Π. Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν χθες στην πόλη ενώ σήμερα περιοδεύει στην Καβάλα, την Ξάνθη και τη Δράμα.

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τα Ιωάννινα έχει αναλάβει ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Μ. Λιάπης, ο οποίος δίνει μάχη για τη διαμόρφωση συμμαχιών με την Αριστερά. Εκεί ρυθμιστές είναι ο Φ. Φίλιος του ΣΥΝ ο οποίος έχει ποσοστό 23,5% και ο Δ. Παρλαπάς του ΔΗΚΚΙ με ποσοστό 1Ο,3%. Το ΚΚΕ είναι ανίσχυρο, αφού η υποψήφιά του Μ. Παντελή έχει λάβει μόνο 3,2%. Πάντως στη Ρηγίλλης δεν ελπίζουν ότι θα κερδίσουν τον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά παλεύουν ­ όπως λένε ­ για την τιμή των όπλων.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στην Πάτρα ο μεγάλος ρυθμιστής είναι ο υποψήφιος του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης που έλαβε το υψηλό ποσοστό του 27%. Ενδεικτικό του μεγάλου βάρους που δίνει η Ν.Δ. στην πόλη αυτή είναι ότι την έχουν χρεωθεί ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, επικουρούμενος από τον εκπρόσωπο του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλο.

Άλλα επώνυμα στελέχη που έχουν μπει στη μάχη της διαμόρφωσης συμμαχιών είναι ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος περιοδεύει στην Αρκαδία και την Αργολίδα, προκείμενου να ενισχύσει τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο που ήρθε δεύτερος στην Αρκαδία με 47,6% και τον Δημήτρη Σαραβάκο που προηγείται του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ με 39%.

ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στην Αιτωλοακαρνανία περιοδεύει από χθες ο Γ. Βουλγαράκης ενώ σήμερα μεταβαίνει και η Ντ. Μπακογιάννη προκειμένου να βοηθήσουν τον Δ. Σταμάτη, ο οποίος έχει λάβει για τη νομαρχία ποσοστό 43,5% έναντι του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Βαϊνά (38,5%). Στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι εάν οι ψηφοφόρου του ΚΚΕ ρίξουν στην κάλπη λευκό ή άκυρο ή απέχουν, τότε ο υποψήφιός τους θα κερδίσει την εκλογή. Στην Κέρκυρα μεταβαίνει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης χωρίς όμως μεγάλη τύχη, αφού ο υποψήφιος της Ν.Δ. Χρήστος Κούρτης (25,4%) υπολείπεται 12 μονάδες του Ανδρέα Παγκράτη που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Την Κεφαλονιά έχει χρεωθεί ο Β. Μιχαλολιάκος, την Ηλεια ο Ν. Ζαφειρόπουλος και την Καβάλα ο Αθ. Νάκος.

Άλλες νομαρχίες στις οποίες έχει ρίξει βάρος η Ν.Δ., στοχεύοντας στην ψήφο των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι η Φθιώτιδα όπου ο Τριαντάφυλλος Μπέλλος έχει πάρει 45,5%, η Φωκίδα όπου ο Δημήτρης Ανδρίτσος έλαβε 46,5% και η Σάμος όπου ο Θ. Θαλασσινός συγκέντρωσε 40,3%

Τη στρατηγική της Ν.Δ. αποκάλυψε ο υπεύθυνος εκλογικού αγώνα Άγγ. Μπρατάκος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από το Mega εάν περιμένει η Ν.Δ. την ψήφο των άλλων κομμάτων της Αριστεράς, απάντησε: «Περιμένουμε διότι πιστεύω ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι στα πλαίσια μιας πολιτικής η οποία έχει χαραχθεί γενικότερα». Και πρόσθεσε: «Που σημαίνει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση εναντίον της πολιτικής της και εναντίον των επιλογών της».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “