Σημείο τριβής στη Ν.Δ. η επάνοδος Σαμαρά και διαγραφέντων

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές, στη Ρηγίλλης το κλίμα παραμένει πανηγυρικό! Δεν παύουν, ωστόσο, να ανακύπτουν θέματα, που χωρίζουν τα κορυφαία της στελέχη και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία τριβής τους προσεχείς μήνες.

Διαφωνία πρώτη: Θα επιστρέψει ή όχι ο Αντώνης Σαμαράς; Και εάν επιστρέψει, με ποιες προϋποθέσεις; Πρώτος άνοιξε τη συζήτηση ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής του προέδρου της «Άνοιξης» στο κόμμα. Η τελευταία φράση της ομιλίας του πρώην προέδρου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν ενδεικτική των προθέσεών του: «Θα πρέπει να τύχει μελέτης, το ενδεχόμενο συνεργασίας μας με την ΠΟΛ.ΑΝ. και στις ευρωεκλογές», είπε με νόημα, πριν κατέβει από το βήμα. Η απάντηση στον κ. Μ. Έβερτ ήρθε τρεις ημέρες αργότερα, από την κ. Ντ. Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», είπε με έμφαση: «Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ρίξει την κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην πολιτική υπάρχουν ηθικοί φραγμοί. Θα ήταν υποκρισία, εάν έβγαινα να πω σήμερα περιχαρής ότι θα ξεχάσουμε τα πάντα.»

Η κ. Ντ. Μπακογιάννη αλλά και ο κ. Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με την άποψή τους συντάσσονται και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι ανήκαν στην πάλαι ποτέ μητσοτακική πτέρυγα. Αντιστοίχως, άλλοι βουλευτές συμφωνούν με την άποψη του κ. Μ. Έβερτ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, πάντως, αποφεύγει να πάρει θέση στη διαμάχη Έβερτ – Μπακογιάννη. Περιορίζεται μόνο να λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής του κ. Σαμαρά. Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα επιδιώξει συνεργασία με την «Άνοιξη» τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Δεν έχει ακόμη βρει, όμως, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η συνεργασία.

Διαφωνία δεύτερη: Η επιστροφή των διαγραφέντων Γ. Σουφλιά, Σ. Μάνου και Β. Κοντογιαννόπουλου. Ο κ. Κ. Καραμανλής με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει και πιστεύει ότι, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, η απόφασή του για διαγραφές δικαιώθηκε. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όμως, επιμένει ότι πρέπει να επιστρέψουν διαγραφέντες και μάλιστα τώρα που ο πρόεδρος του κόμματος είναι ισχυρός.

Κανείς δεν έχει αμφιβολία στη Ρηγίλλης ότι αυτά είναι δύο θέματα που θα ανάψουν φωτιές στη Ν.Δ., όταν το κλίμα των πανηγυρισμών εκτονωθεί και το κόμμα μπει πάλι στη ρουτίνα του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “