«Οι μεγάλες κινήσεις γίνονται αιφνιδιαστικά»

Όποιος επιχειρήσει να προβλέψει εάν θα κάνει δικό του κόμμα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πότε θα γίνει αυτό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα κάνει λάθος. Και αυτό γιατί στον δήμαρχο Αθηναίων, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην πολιτική, αρέσουν οι αιφνιδιασμοί.

«ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ κινήσεις δεν προαναγγέλλονται. Γίνονται με απόλυτο αιφνιδιασμό» λέει με κάθε ευκαιρία ο δήμαρχος και αφήνει να εννοηθεί ότι μπλοφάρει πολλές φορές μέχρι να κάνει το μεγάλο βήμα. Πολιτικά του πρότυπα στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου και θέλει να μοιάσει και στους δύο. Επιθυμεί να κληρονομήσει την πολιτική γοητεία και τη ρητορική ικανότητα του Ανδρέα Παπανδρέου με τη δωρική και σκληρή ενίοτε συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και τους δύο πάντως μεγάλους αυτούς πολιτικούς τούς ένωνε ­ όπως λέει ­ ένα σημείο: ο αιφνιδιασμός. «Οι πολιτικοί ηγέτες δεν πρέπει να είναι προβλέψιμοι», δηλώνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στα «ΝΕΑ» και ελίσσεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο στη βροχή ερωτημάτων που δέχεται για τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις. Δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να κυριαρχήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν διαψεύδει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό φορέα, αλλά και από καμία απάντησή του δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Μόνο εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά και μπορούν να τον ερμηνεύουν ξέρουν ότι μετά την επανεκλογή του στον Δήμο της Αθήνας έχει γυρίσει σελίδα. Είναι η πρώτη φορά ουσιαστικά που παίρνει θέση σε πολιτικά ζητήματα. Επικροτεί την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Κ. Σημίτη για τον ανασχηματισμό, διαφωνεί όμως με το περιεχόμενό του. Παράλληλα είναι έτοιμος να διεκδικήσει περισσότερα από την κυβέρνηση. Πρώτο βήμα είναι να ζητήσει τη διαχείριση του ΕΘνικού Κήπου, του Πεδίου του Άρεως και του Ζαππείου για να τα μετατρέψει ­ όπως λέει ­ σε μικρές οάσεις για τους Αθηναίους.

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αποφεύγει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις και να αποκαλύπτει κινήσεις του που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε αδιέξοδα στο μέλλον. Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του, κέρδισε τις εκλογές με τόσο μεγάλο ποσοστό χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση. Εάν ακούσει κανείς προσεκτικά τις προεκλογικές του συνεντεύξεις, θα διαπιστώσει ότι δεν δεσμεύεται για καμία ενέργειά του. «Η νίκη του ­ προσθέτουν ­ στηρίχθηκε στη δημόσια εικόνα του και στη σχέση εμπιστοσύνης που είχε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους πολίτες». Για να προχωρήσει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος στο μεγάλο και καθοριστικό βήμα της καριέρας του θα περιμένει τη μεγάλη ευκαιρία. Όποτε και εάν έρθει αυτή. Και για να έρθει σύντομα, πρέπει να συμβεί το αυτονόητο: Η Ν.Δ. να χάσει πάλι τις εκλογές και οι ψηφοφόροι της να αναζητήσουν νέο ηγέτη ή στο ίδιο κόμμα ή σε άλλο, το οποίο θα μπορούσε να πάρει την εξουσία. Ταυτόχρονα ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, απογοητευμένο από την πορεία του κόμματος, να ζητήσει νέα πολιτική στέγη.

ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

«Τα κόμματα ­ λέει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ­ προκύπτουν από τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι από τις φιλοδοξίες προσώπων». Αυτή την ανάγκη θα περιμένει να προκύψει ­ όσο χρόνο και εάν πάρει αυτό ­ ο δήμαρχος Αθηναίων για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να οδηγήσει τη «μεγάλη παράταξη των πολιτών», όπως αποκαλεί τους ψηφοφόρους του, κάτω από την ίδια πολιτική ομπρέλα ­ την οποία να κρατά ο ίδιος ­ αφού τώρα μοιράζονται στις ομπρέλες κυρίως της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

Ερώτηση: Η «μεγάλη παράταξη των πολιτών», όπως αποκαλέσατε τους ψηφοφόρους σας, πότε θα γίνει κόμμα;

Απάντηση: Μπορεί αυτή η παράταξη να υπάρχει και υπάρχει σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Η παράταξη των πολιτών απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ευρύτερη των ορίων πλαισίου ενός κόμματος.

ΕΡ.: Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι 30% των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων θα ψήφιζαν ένα δικό σας κόμμα. Αυτό δεν αποτελεί δέλεαρ να προχωρήσετε σύντομα προς μια τέτοια κατεύθυνση;

ΑΠ.: Για εκείνους που εύκολα ξεπερνούν το μέτρο και δεν υπακούουν σε πολιτικούς κανόνες μέτρου θα ήταν δέλεαρ. Για μένα όχι.

ΣΚΟΝΗ…

ΕΡ.: Εάν οι πολιτικές συνθήκες αυτή την τετραετία ευνοήσουν τις συνθήκες δημιουργίας νέου κόμματος, θα εγκαταλείψετε τη δημαρχία;

ΑΠ.: Τα κόμματα δεν προκύπτουν από τις φιλοδοξίες των προσώπων αλλά ούτε και ως αποτέλεσμα πίεσης της κοινωνίας επί των προσώπων. Τα κόμματα προκύπτουν από την ίδια την κοινωνία όταν δημιουργηθούν κενά και τότε τα πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους καλούνται να πάρουν θέση. Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή. Όλη η παραφιλολογία περί ίδρυσης πολιτικού κόμματος περισσότερο σκόνη σηκώνει παρά ανταποκρίνεται στις πραγματικές προοπτικές και ανάγκες του πολιτικού μας συστήματος.

ΕΡ.: Πάντως μετά το 58% δεν νιώθετε μόνο δήμαρχος Αθηναίων…

ΑΠ.: Εκτιμώ ότι επεκτείνεται αυτή η ευθύνη και στην άλλη μου ιδιότητα, του προέδρου όλων των δημάρχων και των κοινοταρχών της Ελλάδος.

ΕΡ.: Πολλοί σας αποκαλούν… «Αθηνών και πάσης Ελλάδος»…

ΑΠ.: Εκείνο που αισθάνομαι είναι ότι η άποψη, η θέση και η πρότασή μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλο και περισσότερο γίνεται αποδεκτή από τους δημάρχους όλης της χώρας.

ΕΡ.: Διαπιστώνω την εμμονή σας να εμφανίζεστε διαρκώς ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης όταν πολλοί ψηφοφόροι σας έχουν προχωρήσει πιο πέρα και αναγνωρίζουν στο πρόσωπό σας έναν μελλοντικό πολιτικό ηγέτη…

ΑΠ.: Εκείνο που θα ήθελα να πετύχουμε είναι να φέρουμε την Αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που πρέπει να έχει.

Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ζει με την ενοχή που έχουν οι περισσότεροι πολυάσχολοι γονείς. «Δεν προλαβαίνω να αφιερώσω όσο χρόνο θέλω στην οικογένειά μου», λέει

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Αβραμόπουλος ζει με την ενοχή που έχουν οι περισσότεροι πολυάσχολοι γονείς. «Δεν προλαβαίνω ­ λέει ­ να αφιερώνω όσο χρόνο θέλω στα παιδιά μου και στη γυναίκα μου. Πάντως προστατεύω την οικογένειά μου από τη δημοσιότητα».

ΕΡ.: Εννοείτε ότι δεν φροντίζετε να συμμετέχει η οικογένειά σας στη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας σας;

ΑΠ.: Και βέβαια όχι και μπορώ να το αποδείξω. Ποτέ κανείς δεν έμαθε, και εσείς τώρα το ακούτε, ότι μέσα στη συγκυρία των εκλογών βάφτισα το δεύτερο γιο μου Ιάσονα. Αυτό έγινε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο και ούτε γράφτηκε ούτε ακούστηκε πουθενά.

ΕΡ.: Βρίσκετε καθόλου χρόνο για τα παιδιά σας;

ΑΠ.: Φροντιζει γι’ αυτό ο μεγάλος μου ο γιος, ο Φίλιππος. Μου το θυμίζει και με επαναφέρει στην τάξη.

ΕΡ.: Περπατάτε ποτέ με τη γυναίκα και τα παιδιά σας στους δρόμους της Αθήνας;

ΑΠ.: Βεβαίως και περπατώ σε ώρες που δεν το περιμένει κανείς. Έχουν συμβεί μάλιστα και μερικά χαριτωμένα. Ένα μεσημέρι έμπαινα σε ένα ταβερνάκι στη Βαρβάκειο και άκουσα μία κυρία να λέει: «Αυτός είναι φτυστός ο Αβραμόπουλος».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αθηναίων τηρεί με λόγια και πράξεις ίσες αποστάσεις από τους κ.κ. Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή. Αποστάσεις μετρημένες με τη μεζούρα ώστε να μπορεί με ευκολία να απευθύνεται στους ψηφοφόρους και των δύο. Την ίδια τακτική τηρεί και με τα κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων. Μιλά το ίδιο συμπαθητικά για τον Κώστα Σκανδαλίδη όσο συμπαθητικά μιλά και για την Ντόρα Μπακογιάννη.

ΕΡ.: Σας είδα σε γνωστό εστιατόριο να τρώτε σε ένα τραπέζι ανάμεσα σε εκείνο του Κώστα Καραμανλή και εκείνο του Κώστα Σκανδαλίδη και να συμπεριφέρεστε εξίσου ζεστά και στους δύο. Τι σημαίνει αυτό;

ΑΠ.: (γέλια) Τίποτε. Ένας Δημήτρης ανάμεσα σε δύο Κώστηδες. Άσε που με τον Σκανδαλίδη ήμασταν συμμαθητές στο Λύκειο της Πλάκας. Στην ίδια τάξη, αλλά σε άλλο τμήμα.

ΣΟΒΑΡΟΣ

ΕΡ.: Με τον κ. Κ. Σημίτη έχετε καλή προσωπική σχέση. Μιλάτε φιλικά όταν συναντιέστε. Λέτε και κάτι προσωπικό;

ΑΠ.: Τον κ. Σημίτη τον εκτιμώ και θεωρώ ότι είναι ένας σοβαρός πολιτικός. Τα όσα προηγήθηκαν των εκλογών δεν θα μου άλλαζαν αυτή την άποψη. Διαπροσωπικές σχέσεις δεν έχουμε. Στο πρόσωπό του βλέπω τον πρωθυπουργό της χώρας. Προσωπικότητα η οποία, ως εκ της θεσμικής της φύσεως, επιβάλλει σεβασμό και εκτίμηση.

ΕΡ.: Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών μπορεί να ήταν για εσάς τα καλύτερα, όχι όμως και για τον κ. Σημίτη. Του δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Εάν ήσασταν στη θέση του, ποια είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνατε;

ΑΠ.: Σίγουρα όχι αυτή που θα περίμεναν οι αντίπαλοί μου ή που θα εύχονταν οι σύντροφοί μου. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν πρέπει να είναι προβλέψιμοι.

ΕΡ.: Πώς σας φάνηκε ο ανασχηματισμός;

ΑΠ.: Ως προς τον αιφνιδιασμό έκανε αίσθηση.

ΕΡ.: Ως προς την ουσία;

ΑΠ.: Θα ανέμενα κάτι πιο τολμηρό.

ΕΡ.: Ετοιμάζεστε για σύγκρουση με την κυβέρνηση;

ΑΠ.: Δεν είναι αυτή η δουλειά του δημάρχου. Και δεν θα το ευχόμουν. Όμως εάν χρειαστεί…

ΕΡ.: Εσείς ποια τακτική ακολουθείτε όταν αναδομείτε συνεργάτες;

ΑΠ.: Την πιο αποδοτική. Του αιφνιδιασμού. Φτάνει η αίσθηση του αιφνιδιασμού να ισορροπεί με τολμηρές και ουσιαστικές συνέπειες. Αλλιώς απογοητεύεται ο κόσμος.

ΕΡ.: Συμμερίζεστε τη μεγάλη αισιοδοξία ηγεσίας και στελεχών της Ν.Δ. ότι το κόμμα τους βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας;

ΑΠ.: Καθε κόμμα, από την ώρα που είναι στην αντιπολίτευση, πρέπει να κινείται σε τροχιά εξουσίας. Ιδίως εάν είναι ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η Ν.Δ.

ΦΕΑΡ ΠΛΕΪ

ΕΡ.: Σε παλαιότερη συνέντευξή μας μού είχατε πει «δεν θέλω την καρέκλα του Καραμανλή». Εγώ επιμένω όμως και ρωτώ: Θα πρέπει να σας φοβάται ο πρόεδρος της Ν.Δ.;

ΑΠ: Μια σχέση φιλική, καθαρή, που στηρίζεται στο φέαρ πλέι, όχι μόνο δεν φοβίζει αλλά ανοίγει ελπιδοφόρες προοπτικές. Εξάλλου οι δρόμοι μας συγκλίνουν σε ρόλους διακριτούς. Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να προσβλέπει στη φιλία μου. Πορεύεται σωστά. Είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος, νέος, με διάθεση προσφοράς και μια σύγχρονη αντίληψη διαχείρισης της εξουσίας. Αξίζει να σημειώσουμε τη σοβαρότητα και τη σεμνότητα με την οποία αξιολόγησε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αθηναίων είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ανοίγματα προς όλους τους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης στον Δήμο. Αν και η σχέση του είναι πιο καλή με τον κ. Δ. Μπέη, δείχνει διατεθειμένος, παρ’ ότι δεν το λέει ευθέως, να προτείνει αντιδημαρχιες και στην κ. Μ. Δαμανάκη και στον κ. Δ. Μπέη και στον κ. Λ. Αυδή.

ΕΡ.: Θα κάνατε αντιδημάρχους τη Μαρία Δαμανάκη, τον Δημήτρη Μπέη και τον Λέοντα Αυδή;

ΑΠ.: Εάν απαντήσω, θα αναιρέσω την άποψή μου περί αιφνιδιασμού.

ΕΡ.: Εσείς, εάν ήσασταν στην αντιπολίτευση, θα δεχόσασταν μια τέτοια πρόταση;

ΑΠ.: Το ότι το έχω προτείνει ως συμπολίτευση την προηγούμενη τετραετία στον κ. Θ. Πάγκαλο, σημαίνει ότι θα το αποδεχόμουν.

ΕΡ.: Από τους δικούς σας τώρα, ποιους θα κάνετε αντιδημάρχους;

ΑΠ.: Σίγουρα όχι όλους. Αλλά δεν είναι αυτό που κρίνει την αξία των δημοτικών συμβούλων. Όλοι και όλες θα έχουν ρόλο και απεριόριστες δυνατότητες συμμετοχής στο πρόγραμμα και το έργο μας.

ΟΧΙ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ

ΕΡ.: Δέχεστε πιέσεις από παράγοντες έξω από τον Δήμο για τον ορισμό αντιδημάρχων ή δεχθήκατε τηλεφωνήματα όταν καταρτίζατε το ψηφοδέλτιό σας;

ΑΠ.: Ούτε διανοήθηκε ούτε τόλμησε κανείς. Όλοι γνωρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να τεθεί κάποιος εκτός πλαισίου συνεργασίας μας είναι να μου ζητήσει κάτι μέσω τρίτου.

ΕΡ.: Πάντως πολλοί ανέμεναν τελετές θριάμβου στο δημαρχείο μετά τη νίκη σας και έμμεση εξαγγελία νέου πολιτικού φορέα…

ΑΠ.: Η διαχείριση μιας νίκης είναι περισσότερο σημαντική από την ίδια τη νίκη.

ΕΡ.: Ποιο ήταν το πρώτο τηλεφώνημα που δεχθήκατε για συγχαρητήρια τη νύχτα των εκλογών;

ΑΠ.: Το πρώτο ήταν από τον Σάμαρανκ, το δεύτερο από τον Δημήτρη Μπέη και το τρίτο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

ΕΡ.: Ο κ. Κ. Καραμανλής πότε τηλεφώνησε;

ΑΠ.: Τους πρόλαβε όλους. Αλλα εκείνη την ώρα έκανα τη δήλωσή μου στις τηλεοράσεις. Έτσι μιλήσαμε αργότερα.

ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

ΕΡ.: Την πρώτη φορά που θα συναντηθείτε κοινωνικά με τη Μαρία Δαμανάκη τι θα της πείτε;

ΑΠ.: Αυτό που πάντα της εύχομαι και αυτό που ουδέποτε έπαψα να επαναλαμβάνω ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οπότε είχαν σημειωθεί και κάποια μικρά πράγματα. Τη Μαρία Δαμανάκη τη σέβομαι και την εκτιμώ. Δεν θα αξιολογήσω σε καμία περίπτωση τη δημόσια πολιτική της στάση. Όμως θέλω να αποτολμήσει ένα βήμα μπροστά και να δουλέψουμε όλοι μαζί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “