«Τρίλιζα» με τον Σαμαρά

Στήνουν ο ένας στον άλλον μπλόφες Καραμανλής, Έβερτ και Μητσοτάκης, παίζοντας στα ζάρια τον Αντώνη Σαμαρά.

Καραμανλής – Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει πως ο ομόλογός του της «Άνοιξης» «τον βοήθησε στις δημοτικές, αλλά δεν τον θέλει στις ευρωεκλογές, ίσως τον καλέσει στις εθνικές εκλογές»

«ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ στις δημοτικές, δεν τον θέλω όμως στις ευρωεκλογές, ίσως τον καλέσω στις εθνικές» λέει ο κ. Καραμανλής. «Να γυρίσει τώρα ο Σαμαράς, αλλά και οι διαγραφέντες» διαμηνύει ο κ. Έβερτ. «Όποτε και αν γυρίσει ο Σαμαράς, θα είναι ανήθικο, και εγώ κατεβαίνω με δικό μου κόμμα» προειδοποιεί ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του προσθέτουν: «Το Κόμμα των Νεοφιλελεύθερων είναι έτοιμο. Η σφραγίδα υπάρχει».

Έτσι, είχαν δεν είχαν στη Ν.Δ., πριν ακόμη μαραθούν οι δάφνες της νίκης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, βρήκαν πρόβλημα να αντιπαρατεθούν. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα ταλανίσει το κόμμα ως τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ

Τη φωτιά άναψε πρώτος ο Μ. Έβερτ, ρίχνοντας το γάντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Να σκεφθούμε την προοπτική συνεργασίας μας με την Ανοιξη στις ευρωεκλογές» δήλωσε στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις εκλογές, ενώ οι συνεργάτες του διευκρινίζουν: «Τα πράγματα είναι απλά. Εάν η Ν.Δ. θέλει να κερδίσει τις εκλογές, πρέπει να καλέσει όλον τον κόσμο πίσω. Δεν περισσεύει κανένα στέλεχος του χώρου. Και δεν χρειάζεται να περιμένουμε ως τις εθνικές εκλογές. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Σαμαράς, Μάνος, Σουφλιάς, Κοντογιαννόπουλος. Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη στις ευρωεκλογές, για να είναι καίριο το χτύπημα στο ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα τώρα που δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για την απλή αναλογική. Όσο για τις πίκρες του καθενός, ας τις βάλει στην άκρη. Και εγώ έχω τις περισσότερες πίκρες από τον καθένα, αλλά όταν τις βάζω στη ζυγαριά κερδίζει το συμφέρον του κόμματος».

«ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ»

Ριζικά αντίθετες είναι οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη. Από την Ελβετία, όπου βρίσκεται, σε συνομιλίες που έχει με φίλους του βουλευτές ξεκαθαρίζει: «Εγώ, για την επιστροφή του Σαμαρά, δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω και να διαπραγματευτώ με κανέναν. Όποτε και αν γίνει αυτό, είναι απόλυτα ανήθικο. Και αν το κόμμα το κάνει, θα δείξει ότι συμβιβάζεται με τα διαπλεκόμενα, τα οποία βρίσκονταν πίσω από τον Σαμαρά όταν ανέτρεψε την κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτά που λέω είναι απόλυτα. Έτσι κι αλλιώς στο κόμμα υπάρχουν δύο τάσεις. Εύκολα γίνονται και δυο κόμματα. Και όσοι πιστεύουν ότι ένα συν ένα κάνει δυο, δηλαδή ότι στο τέλος θα υπάρξει το άθροισμα των ψηφοφόρων της παράταξης στα δύο κόμματα να ξέρουν ότι στην άλγεβρα το ένα συν ένα δεν κάνει πάντα δύο, κάνει και ένα». Ο Κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθαρίζει αν σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του νέου κόμματος, διότι, όπως λέει, αυτό δεν είναι το ζητούμενο.

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΜΑΝΟΣ

Μέσα στο θολό τοπίο που διαμορφώνεται στο συντηρητικό στρατόπεδο, στήνει τη δική του μπλόφα και ο Στ. Μάνος. Εκεί που ως πριν από λίγον καιρό δήλωνε ότι το δικό του κόμμα θα είναι έτοιμο στις εθνικές εκλογές, τώρα λέει ότι θα είναι έτοιμος πολύ νωρίτερα, αφού ήδη έχει συγκροτήσει σημαντικούς πυρήνες σε 25 νομούς τις χώρας. «Το πιθανότερο είναι» λένε οι συνεργάτες του «να πάρουμε μέρος στις ευρωεκλογές, αφού είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι». Στο ερώτημα αν ο Σ. Μάνος θα έβλεπε πιθανή μια συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη, οι φίλοι τού διαγραφέντος πρώην υπουργού απαντούν ότι «το δικό τους κόμμα σηματοδοτεί το νέο και γι’ αυτό οι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι πρόσωπα άφθαρτα στην πολιτική».

Τη λύση στο μπλεγμένο κουβάρι καλείται να δώσει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και προς το παρόν κινείται και εκείνος μπλοφάροντας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφήνει το παράθυρο ανοιχτό στον πρόεδρο της «Άνοιξης». Τον ευχαριστεί για τη βοήθειά του στις δημοτικές εκλογές, ξεκαθαρίζει ότι στις ευρωεκλογές δεν τίθεται θέμα συνεργασίας των δύο κομμάτων, αλλά κλείνει το μάτι στον Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του για τις εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως λένε οι συνομιλητές του, δεν έχει ακόμη λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Η στόχευσή του όμως είναι σαφής. Θα ήθελε στην καθοριστική του αναμέτρηση με τον Κ. Σημίτη να σημάνει το προσκλητήριο που του υποδεικνύει ο Μ. Έβερτ και να διευρύνει το κόμμα και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, καλύπτοντας όλον τον κεντροδεξιό χώρο. Αυτό όμως θέλει να γίνει με έναν τρόπο και σε μια στιγμή που δεν θα μπορεί να αντιδράσει κανείς, αφού η βάση θα είναι έτοιμη να δει το κόμμα στην εξουσία. «Όποιος εκείνη την ώρα θέλει να εγκαταλείψει τη μάχη, είτε από πικρίες είτε από άλλους λόγους, ας το κάνει και η βάση θα του δώσει την απάντηση που πρέπει» λένε βουλευτές, φίλοι του Κ. Καραμανλή.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Στο τραπέζι τα τελευταία 24ωρα έπεσε ακόμη μια πρόταση προς τον Κ. Καραμανλή, με την οποία συμφωνεί και ο Μ. Έβερτ. Η πρόταση λέει, σε συμφωνία με τον Α. Σαμαρά, να μην κατεβεί η «Άνοιξη» στις ευρωεκλογές και στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. να τοποθετηθεί ως συνεργαζόμενος ο σημερινός ευρωβουλευτής της «Άνοιξης» Ν. Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα αρνηθεί την πρόταση μόνο αν η «Άνοιξη» κατεβεί μόνη στις ευρωεκλογές, όπως λέει ο Α. Σαμαράς, και εκείνος είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Μια θέση, που πολλοί συμφωνούν στην Πανδρόσου ότι τη δικαιούται. Ο Κ. Μητσοτάκης και σ’ αυτό το ενδεχόμενο αντιδρά. Εκτιμά τον Ν. Κακλαμάνη, αλλά θα συμφωνούσε μόνο αν προσχωρούσε στη Ν.Δ. Ως συνεργαζόμενο στέλεχος δεν θα έδινε τη συγκατάθεσή του και θα υλοποιούσε την απειλή του περί νέου κόμματος.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Πάντως τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για την τακτική τού «ναι μεν, αλλά» του Κ. Καραμανλή στο θέμα Σαμαρά δίνουν και παίρνουν. Οι αντιμητσοτακικοί λένε ότι αν ο Κ. Καραμανλής είναι σίγουρος ότι κερδίζει τις εκλογές, θα φέρει πίσω και τον Α. Σαμαρά και τους διαγραφέντες, αφού δεν θα έχει τίποτε να φοβηθεί. Και επιστροφή του κ. Σαμαρά θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απομακρυνθούν οριστικά από τη Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, στην περίπτωση που τον ακολουθήσει. Τα στελέχη της μητσοτακικής πλευράς έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη εκτίμηση. Υποστηρίζουν ότι «αν ο κ. Καραμανλής φέρει πίσω τον Σαμαρά, σημαίνει ότι είναι σίγουρος πως θα χάσει τις εκλογές και δεν θα θέλει μετά τις εκλογές να έχει μέσα στο κόμμα τον κ. Μητσοτάκη και τους φίλους τους, για να τον αμφισβητήσουν».

Για την ώρα οι μπλόφες ­ και οι απειλές ­ μένουν στα λόγια. Πολλοί ωστόσο φοβούνται ότι τους προσεχούς μήνες τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “