Οι κύριοι... «αντ' αυτών»

Ο στενός φίλος του Κώστα Καραμανλή και τομεάρχης του κόμματος Σάββας Τσιτουρίδης, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ανέβηκε με αργά βήματα τα σκαλοπάτια της εισόδου της Βουλής.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία, πήρε βαθιά ανάσα και διαμήνυσε στους διαφωνούντες. «Η Ν.Δ. δεν είναι συνομοσπονδία κομμάτων. Έχει αρχηγό και εκείνος λαμβάνει τις αποφάσεις». Και όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εάν ο πρόεδρος του κόμματος θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τις ΔΕΚΟ, απάντησε με νόημα: «Περιμένετε και θα δείτε». Το βράδυ στα δελτία ειδήσεων και την επομένη στις εφημερίδες ο κ. Σ. Τσιτουρίδης εμφανίστηκε ως εκφραστής των απόψεων του κ. Κ. Καραμανλή.

Κάθε ισχυρό πολιτικό στέλεχος είτε είναι πρόεδρος κόμματος είτε θα επιθυμούσε να είναι, έχει γύρω του ένα στενό πυρήνα βουλευτών. Παλαιότερα αυτούς τους βουλευτές τους αποκαλούσαν «προσκείμενους» στον τάδε. Αργότερα τους είπαν βουλευτές που συμφωνούν με τις απόψεις του δείνα και λίγο πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όταν οι στενοί φίλοι του Κώστα Σημίτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν τα πρόσωπα της δημοσιότητας, ονομάστηκαν «εξαπτέρυγα». Σήμερα τους αποκαλούν οι κύριοι «αντ’ αυτών».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στη Ν.Δ. διαθέτουν στενούς φίλους, που μιλούν δημοσίως για λογαριασμό τους, ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο κ. Μ. Έβερτ, ο κ. Γ. Σουφλιάς και η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Ποιος είναι ο ρόλος τους; Έχουν σχεδόν καθημερνή επαφή ­ τουλάχιστον τηλεφωνική ­ με το κορυφαίο στέλεχος το οποίο στηρίζουν. Παίρνουν τη γραμμή για το μεγάλο πολιτικό γεγονός που υπάρχει στην επικαιρότητα και βγαίνουν στην αγορά των Μέσων Ενημέρωσης. Δίνουν συνεντεύξεις στα πρωινά και μεσημεριανά ραδιοφωνικά «μαγκαζίνο», κάνουν δηλώσεις στις τηλεοράσεις συνήθως προσερχόμενοι δήθεν τυχαία στη Βουλή και συνεχίζουν με συνεντεύξεις σε εφημερίδες. Συνήθως οι δηλώσεις τους έπονται των δηλώσεων του αρχηγού της ομάδας τους. Ο ρόλος τους γίνεται πιο δύσκολος όμως όταν καλούνται να δημιουργήσουν κλίμα, με δηλώσεις για τις ενδεχόμενες κινήσεις του αρχηγού ή καλούνται να ερμηνεύσουν τις σκέψεις του, όπως έκανε για παράδειγμα ο κ. Σ. Τσιτουρίδης την περασμένη Παρασκευή. Μια ημέρα νωρίτερα ο στενός φίλος του κ. Γ. Σουφλιά, κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι «δεν είναι ικανοποιημένος με τους χειρισμούς του κ. Κ. Καραμανλή στην υπόθεση των ΔΕΚΟ». Η δήλωσή του ήταν έναν τόνο πιο πάνω από τη δήλωση του κ. Γ. Σουφλιά.

Ο στενός φίλος τού κ. Μ. Έβερτ, κ. Γ. Γιακουμάτος, έστρωσε το χαλί στον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Συγκάλεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης την ΟΚΕ Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης κυβερνητικής τροπολογίας. Το ίδιο ακριβώς ζήτησε την επομένη το πρωί ο κ. Μ. Έβερτ μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Οι φίλοι του κ. Κ. Μητσοτάκη και της κ. Ντ. Μπακογιάννη αυτή τη φορά σιώπησαν. Ο πρώην πρωθυπουργός και η τομεάρχης δεν ήθελαν να γνωρίζει η ηγεσία τις κινήσεις τους για την κυβερνητική τροπολογία για τις ΔΕΚΟ.

ΔΥΟ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ

Οι δυο πιο πιστοί εκφραστές των απόψεων του κ. Κ. Καραμανλή είναι ο τομεάρχης για θέματα Γεωργίας κ. Σ. Τσιτουρίδης και ο τομεάχης για θέματα Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Οι πιο στενοί φίλοι του κ. Μ. Έβερτ είναι ο κ. Άγγ. Μπρατάκος, η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο κ. Γ. Γιακουμάτος. Περισσότερο ομιλητικός από τους τρεις είναι ο κ. Γ. Γιακουμάτος.

Οι επιστήθιοι φίλοι του κ. Γ. Σουφλιά είναι ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος και ο κ. Γ. Τρυφωνίδης.

Οι αντιηγετικες θέσεις του πρώτου συνήθως είναι περισσότερο προωθημένες από εκείνες του κ. Γ. Σουφλιά, ενώ ο δεύτερος ήρθε στο προσκήνιο πριν από 15 ημέρες όταν επέκρινε δημοσίως τους συνεργάτες του κ. Καραμανλή και αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει πολλούς πολιτικούς φίλους. Ο καλύτερος ερμηνευτής των απόψεών του θεωρείται όμως ο βουλευτής Χανίων κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μετά την εκλογή του κ. Καραμανλή έχει πάψει να λειτουργεί ως επικεφαλής ομάδας. Ο βουλευτής πάντως που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τις απόψεις της, είναι ο παλιός της φίλος κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “