«Καθάρισε» ο Καραμανλής

Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο από βουλευτές και στελέχη που ενδέχεται να τον αμφισβητήσουν στο μέλλον εμφανίζεται ο κ. Κ. Καραμανλής. Με δύο αιφνιδιαστικές κινήσεις μέσα σε δύο 24ωρα κατέστησε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στόχος του είναι ο πλήρης έλεγχος του κόμματος και δεν τον ενδιαφέρει να τηρήσει ισορροπίες με τους διαφωνούντες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι λίγοι πλέον.

ΠΡΩΤΑ κατάφερε ένα ηχηρό χτύπημα εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη με την εκλογή της στην τελευταία θέση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αμέσως μετά, όρισε πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Συνδιάσκεψης του κόμματος που θα γίνει τον Δεκέμβριο τον θείο του Αχιλλέα Καραμανλή και μέλη έμπιστους συνεργάτες του: τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Βαρθολομαίο, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Γιάννη Τουσιάκη, τον γραμματέα Οργανωτικού Γιώργο Βλάχο, τη γραμματέα Γυναικών Μερόπη Καλδή, τον αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Οικονόμου και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ελευθέριο Ζαγορίτη, ένα στέλεχος στο οποίο αναθέτει εμπιστευτικές αποστολές ο πρόεδρος του κόμματος. Μοναδική εξαίρεση είναι ο βουλευτής κ. Κ. Σημαιοφορίδης, ο οποίος «κινείται θεσμικά» όπως λένε στη Ρηγίλλης, στηρίζει τη νόμιμη ηγεσία και ο κ. Κ. Καραμανλής τον εμπιστεύεται απόλυτα. Ορίστηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και σχεδιάζει την αντεπίθεσή της. Θα κινηθεί με βήματα αργά και προσεκτικά ώστε να μην προκαλέσει την ηγεσία και κατηγορηθεί για υπονόμευση την ώρα που το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας.

Η πρώην υπουργός δεν παρέμεινε στη Ρηγίλλης να ακούσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το μεσημέρι της Δευτέρας. Εγκατέλειψε την αίθουσα που φέρει το όνομα του πατέρα της πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και είπε στον έμπιστο συνεργάτη της ο οποίος τη συνόδευε: «Εγώ πάω για ένα καφέ με τον Μεϊμαράκη και να μου το θυμηθείς, θα βγω πέμπτη».

ΑΡΓΑ…

Παλιά «μαγείρισσα» η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στα εσωκομματικά παιχνίδια της κατευθυνόμενης σταυροδότησης, κατάλαβε πού πάει το πράγμα. Μόνο που το κατάλαβε αργά. Την ώρα της ψηφοφορίας. «Εγώ σε ψήφισα» τής έλεγαν αρκετοί «ύποπτοι» και κοίταζαν το ταβάνι. Ήταν προφανές ότι η γραμμή ήταν «σκληρή». Πριν τελειώσει τον καφέ της με τον παλιό της φίλο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είχε πάρει την απόφασή της ότι πλέον περνά… απέναντι. Στην αντίπερα όχθη των διαφωνούντων, στην ίδια θέση δηλαδή που ήταν όλη την περίοδο της ηγεσίας του κ. Μ. Έβερτ. Έτσι εκείνη επιστρέφει στην παλιά της πορεία και οι αντικαραμανλικοί νεοδημοκράτες ανά την Ελλάδα που αισθάνονται παραγκωνισμένοι από τη νέα ηγετική ομάδα βρίσκουν την ομπρέλα που αναζητούσαν.

ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ

Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή επιχείρησαν να πείσουν τους δημοσιογράφους ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι «το νούμερο δύο» του κόμματος και η «αντι-Βάσω της Ν.Δ.» μετά την τοποθέτησή της στον Τομέα Ανάπτυξης. Είχε προηγηθεί η βραδινή έξοδος στο παραλιακό κέντρο «Γοργόνες και μάγκες». Ποτό και κέφι μέχρι τα ξημερώματα υπό τους ήχους του γνωστού άσματος «Είδα και έπαθα κυρά μου να σε φέρω στα νερά μου». Κάποιοι ­ λίγοι ­ στη Ν.Δ. έσπευδαν τότε να προβλέψουν ότι ο ιστορικός συμβιβασμός της καραμανλικής με τη μητσοτακική πτέρυγα γίνεται στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη, οι οποίοι αποφάσισαν να τερματίσουν μια βεντέτα ετών. Όσοι εμπνεύστηκαν αυτό το αισιόδοξο σενάριο έπεσαν έξω. Δεν υπολόγισαν ότι το σπέρμα της καχυποψίας ενυπήρχε και στις δύο πλευρές και με πρώτη ευκαιρία θα έδινε σάρκα και οστά σε μια νέα αντιπαράθεση. Μόνο οι γνωρίζοντες καλά όλες τις παραμέτρους αυτής της σχέσης δεν έπεσαν στην παγίδα τής δήθεν νέας εποχής στο κόμμα. Όπως για παράδειγμα οι φίλοι του κ. Μ. Έβερτ που θυμούνται τον κ. Κ. Καραμανλή πιεστικά να ζητά από τον πρώην πρόεδρο να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία μετά την ήττα του στις εκλογές με το επιχείρημα: «Θέλεις να βγάλεις τον Σουφλιά πρόεδρο για να παραδώσεις το κόμμα στην Ντόρα;»

ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις του κ. Κ. Καραμανλή με την κ. Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκαν με τις διαγραφές. Τότε η πρώην υπουργός είχε διαφωνήσει προκαλώντας την ενόχληση του κ. Κ. Καραμανλή, εάν και οι διαγραφέντες την επέκριναν ­ την επικρίνουν και τώρα ­ ότι η αντίδραση ήταν χλιαρή και διαφώνησε μόνο για την τιμή των όπλων.

Από τότε με κάθε ευκαιρία η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζητά την επιστροφή των διαγραφέντων και μάλιστα προτείνει στη συνδιάσκεψη ­ τώρα που ο πρόεδρος είναι ισχυρός ­ να τους καλέσει να επιστρέψουν στο κόμμα. Αντίθετα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την επιστροφή του κ. Αντώνη Σαμαρά. Είναι προφανές ότι ο κ. Κ. Καραμανλής με την εκλογή της στην τελευταία θέση της Εκτελεστικής Επιτροπής ουσιαστικά την προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να της επιτρέψει να συμπεριφέρεται ως ηγετικό στέλεχος.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ

Η πρώην υπουργός αναχωρεί αύριο για την Αμερική και μετά την επιστροφή της θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της. Οι φίλοι και οι συνεργάτες εκτιμούν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής με τη συμπεριφορά του ουσιαστικά την ανέδειξε στον άλλον πόλο του κόμματος γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν πλέον δυσαρεστημένοι και διαφωνούντες. Ήδη χθες ­ όπως λένε ­ «έσπασαν» τα τηλέφωνα στο γραφείο της. Στελέχη από όλη την Ελλάδα μίλησαν μαζί της και της είπαν ότι βρίσκονται στο πλευρό της. Τα πράγματα όμως δεν είναι το ίδιο εύκολα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Διαφωνούντες βουλευτές την περίοδο Έβερτ περίμεναν, μετά την εκλογή Καραμανλή, η κ. Ντ. Μπακογιάννη να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτό δεν έγινε και την κατηγορούν ότι τους εγκατέλειψε δίνοντας «γην και ύδωρ» στον κ. Κ. Καραμανλή. Σταδιακά κάποιοι από αυτούς προσχώρησαν στο καραμανλικό στρατόπεδο και κάποιοι άλλοι έμειναν ουδέτεροι. Τουλάχιστον δύο από αυτούς δεν την ψήφισαν στην προχθεσινή ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η κ. Ντ. Μπακογιάννη, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες της, εκτιμά ότι έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τον κ. Κ. Καραμανλή για τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του κόμματος. Εκείνη πιστεύει ότι τα όργανα πρέπει να πλαισιωθούν από ικανά και επώνυμα στελέχη όλων των τάσεων και ο κ. Κ. Καραμανλής έχει την άποψη ότι στα πόστα πρέπει να είναι «δικοί μας άνθρωποι» για να ελέγχουμε τον μηχανισμό.

Πάντως, η πρώην υπουργός θα κρατήσει και τις δύο θέσεις της. Θα παραμείνει και τομεάρχης Ανάπτυξης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο τρόπο ­ όπως λέει ­ και θα επιχειρήσει να αποφύγει τις αντιπαραθέσεις. Κανείς όμως δεν αμφιβάλλει στη Ρηγίλλης ότι αργά ή γρήγορα η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “