Εφέ και βιντεογουόλ

Το μεγάφωνα θα παίζουν στη διαπασών το μουσικό κομμάτι του Σταμάτη Σπανουδάκη «Ήρθες σαν αστραπή», όταν ο Κώστας Καραμανλής θα ανέβει στο βήμα χειροκροτούμενος από τα 2.200 κομματικά στελέχη που θα πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη του κόμματος.

ΤΗΝ ίδια ώρα, στο βιντεογουόλ θα προβάλλονται εικόνες με τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας του κόμματος, από το 1974 έως σήμερα. Και όταν αρχίσει την ομιλία του ο κ. Κ. Καραμανλής, ειδικοί θα έχουν ρυθμίσει τον ήχο, ώστε η φωνή του να ακούγεται βαθιά και περισσότερο επιβλητική, ενώ ο φωτισμός θα είναι θεατρικός. Άλλο φως θα πέφτει πάνω στον ομιλητή και άλλο στο ακροατήριό του.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης δίνουν μεγάλη έμφαση στις εντυπώσεις της πρώτης ημέρας, οι οποίες, όπως λένε χαρακτηριστικά, «με τη δύναμη της εικόνας θα μεταφερθούν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, δημιουργώντας στους πολίτες την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα».

Η ΕΙΚΟΝΑ

Όλοι συμφωνούν ότι σ’ αυτήν τη Συνδιάσκεψη δεν κρίνονται θέματα ουσίας. Ούτε ο πρόεδρος του κόμματος αμφισβητείται από κανέναν, ούτε δημόσιες αντιρρήσεις εκφράζονται για την πολιτική που ακολουθεί. Και είναι ίσως η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, που η ηγεσία της Ν.Δ., απαλλαγμένη από το άγχος των εσωκομματικών συγκρούσεων και των ισορροπιών, επιχειρεί να είναι εξωστρεφής και να απευθυνθεί στην κοινωνία. Έτσι, το «στήσιμο» της Συνδιάσκεψης, την οποία στη Ρηγίλλης αποκαλούν «μίνι συνέδριο», έχει καθαρά πανηγυρικό χαρακτήρα. Πολλά χειροκροτήματα, πολλά συνθήματα και πολλά εφέ, ηχητικά και οπτικά. «Όλα θα θυμίζουν συνέδριο Ρεπουμπλικάνων στην Αμερική», λένε με νόημα κάποιοι διαφωνούντες, για να προσθέσουν και «εμείς όμως θα χειροκροτούμε όρθιοι κάθε τρεις και λίγο τον Καραμανλή». Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν δύο δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δείχνουν ότι η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερη διάφορα από εκείνη του περασμένου Ιουνίου.

Ο ΑΘΝΑΡ…

Η αλήθεια είναι ότι η Συνδιάσκεψη δεν θα μοιάζει με το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, αλλά με το συνέδριο του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος του Αθνάρ. Από αυτό το συνέδριο πήραν στοιχεία ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και οι άλλοι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά τα προσάρμοσαν ­ όπως λένε ­ στην πραγματικότητα της Ν.Δ.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης εγκαίρως αντελήφθη τι θα συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο και σε ανύποπτο χρόνο έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το ίδιο θα κάνει και ο κ. Γ. Ράλλης. Η απουσία του δεύτερου είναι ένα αγκάθι για τη Ρηγίλλης, σε μια στιγμή που ο κ. Κ. Καραμανλής θέλει να εμφανίσει το κόμμα ενωμένο σαν μια γροθιά, έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας στα χέρια του.

ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ αιχμές θα ακουστούν από στόμα επώνυμου στελέχους θα είναι μόνο από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, χωρίς όμως να ειπωθεί τίποτε το ιδιαίτερο.

Μετά τον κ. Κ. Καραμανλή θα ανέβει στο βήμα ο κ. Μ. Έβερτ και θα ακολουθήσει ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης. Οι επόμενοι ομιλητές θα είναι οι εισηγητές των τριών κεντρικών θεμάτων. Οι κ.κ. Στ. Δήμας, Μ. Τσίμας και Γ. Οικονόμου. Όλα θα τελειώσουν το απόγευμα της Κυριακής, με δευτερολογία του κ. Κ. Καραμανλή υπό τους ήχους και πάλι της μουσικής του Σ. Σπανουδάκη. Μια μουσική που, εάν ενθουσιάσει τα στελέχη, κάποιοι προβλέπουν ότι θα είναι ο ύμνος των κεντρικών εκδηλώσεων της Ν.Δ..

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “