Γιατί... χαίρεται ο Μητσοτάκης

«Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά». Αυτό ήταν το πρώτο αυθόρμητο σχόλιο παλιού βουλευτή, φίλου του κ. Κ. Μητσοτάκη, όταν στο εντευκτήριο της Βουλής άκουσε στο Mega τον Ηλία Νικολακόπουλο να λέει ότι, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB, το «8,1% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε σίγουρα ένα νέο κόμμα υπό τον κ. Μητσοτάκη, ενώ το 15% μάλλον θα το ψήφιζε».

ΑΥΤΟ το αποτέλεσμα ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στον πρώην πρωθυπουργό και τους πολιτικούς του φίλους, σε μια στιγμή που οι σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. «Με τον Έβερτ ο Μητσοτάκης συμπεριφερόταν ως να ήταν δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Με τον κ. Καραμανλή, όμως, δεν είναι μόνον ξένοι, αλλά άγνωστοι από διαφορετικά κόμματα», λέει ένας πρώην συνεργάτης του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τώρα βλέπει πως αρχίζει μια νέα περίοδος μετά τη δημοσκόπηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός μέσα σε έξι μήνες διπλασίασε το ποσοστό των πολιτών που θα ψήφιζαν το κόμμα του. Δηλαδή από το 4% πήγε στο 8,1% και μάλιστα «σε μια εποχή που δεν είναι σε φόρμα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι φίλοι του βουλευτές. Οι ίδιοι αποδίδουν αυτήν τη μεγάλη αύξηση στην προειδοποίησή του ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος αν ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέψει στη Ν.Δ. «Τώρα οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που παραμένουν πιστοί στον παλιό τους αρχηγό ακούνε για πρώτη ότι ο δικός τους άνθρωπος μπορεί να προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος και σπεύδουν να τον ενθαρρύνουν», τονίζουν οι μητσοτακικοί βουλευτές.

Ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και οι στενοί του συνεργάτες αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης περιορίζεται μόνο να επαναλάβει τη θέση του ότι δεν θα πάει στη Συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο για τους ίδιους λόγους ­ όπως εξηγεί ­ που δεν θα πάει και ο κ. Γ. Ράλλης. «Εάν πάω, θα πω πράγματα που δεν είναι καλό να ειπωθούν αυτή την ώρα», λέει ο πρώην πρωθυπουργός. Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη, πάντως, που διατηρούν αυτή την περίοδο αποστάσεις τόσο από τον κ. Κ. Καραμανλή όσο και από τον κ. Κ. Μητσοτάκη, προβλέπουν ότι σύντομα θα προκύψει αλλαγή τακτικής και από τα δύο μέτωπα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναγκαστεί ­ όπως εξηγούν ­ εκ των πραγμάτων να κρατήσει κλειστή για πολύ καιρό την πόρτα στον κ. Αντώνη Σαμαρά, διότι αν ο κ. Κ. Μητσοτάκης υλοποιήσει την απειλή του για νέο κόμμα, τότε όχι μόνον η Ν.Δ. δεν έχει καμιά προοπτική εξουσίας, αλλά με ένα τέτοιο ποσοστό ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. «Ο Μητσοτάκης με ένα 8% θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων, αφού τότε ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ θα έχουν πλειοψηφία. Αντίθετα, ο κ. Στ. Μάνος μπορεί να επιβιώσει πολιτικά με 3% ή 4%, αλλά δεν θα προκαλέσει ανακατατάξεις, όπως δεν προκάλεσε και ο Δημήτρης Τσοβόλας». Παράλληλα ­ όπως υποστηρίζουν ­ ο κ. Κ. Καραμανλής θα υποχρεωθεί σταδιακά να ρίξει γέφυρες προς τον κ. Κ. Μητσοτάκη για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, τη σιωπή του πριν από τις εκλογές. «Αρκούν μερικές από τις γνωστές δηλώσεις του για να στείλουν αρκετούς δικούς του στο κόμμα του Μάνου ή του Σουφλιά εφόσον γίνει».

Όσο για τον κ. Κ. Μητσοτάκη, «τώρα είναι στα καλύτερά» του από την ημέρα της εκλογής Καραμανλή. Τα ίδια παλιά στελέχη προβλέπουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα εισπράττει πλέον απαξιωτική συμπεριφορά από τον πρώην πρωθυπουργό κάθε φορά που τον προκαλεί με άμεσο η έμμεσο τρόπο». Με τον αέρα του 8,1%, τώρα, ο Καραμανλής θα τραβήξει όσα τράβηξε και ο Έβερτ».

Δεν είναι όμως μόνο το ποσοστό του κ. Κ. Μητσοτάκη που δεν αφήνει τους επιτελείς της Ρηγίλλης να χαρούν τις εντυπώσεις που κέρδισαν από τη δημοσκόπηση, αλλά και το υψηλό ποσοστό του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Από τα ειδικά ερωτήματα του Mega στη δημοσκόπηση προέκυψε ότι το 34% των πολιτών θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα υπό τον δήμαρχο. Στη Ν.Δ. αγωνιούν μήπως ο κ. Δ. Αβραμόπουλος τολμήσει να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ επιχαίρουν, αν και πολλοί δικοί τους ψηφοφόροι εμφανίζονται έτοιμοι να ακολουθήσουν τον δήμαρχο. Το σχόλιο του κ. Ν. Αθανασάκη, ο οποίος εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι ενδεικτικό. «Είδα μια τάση για τη δημιουργία κομμάτων από τον χώρο της Ν.Δ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “