Τρεις πόρτες έχει ο... Σουφλιάς

Έκλεισε ερμητικά την πόρτα της επιστροφής στη Ν.Δ. για τον Γιώργο Σουφλιά ο κ. Κ. Καραμανλής. Όσοι πίστευαν ότι στη Συνδιάσκεψη του κόμματος ήταν η χρυσή ευκαιρία να ανάψει η ηγεσία το πράσινο φως που θα δρομολογούσε την επανένταξη του Θεσσαλού πολιτικού, έπεσαν έξω.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ του Μιλτιάδη Έβερτ και οι δημόσιες προτροπές της Ντόρας Μπακογιάννη έπεσαν στο κενό. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Καραμανλής με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», και ουδείς αμφιβάλλει στη Ρηγίλλης ότι το εννοεί.

Τώρα για τον κ. Γ. Σουφλιά απομένουν τρεις δρόμοι: Ο πρώτος είναι να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές και να αναμένει ενδεχόμενη ήττα της Ν.Δ., η οποία ίσως να συνεπάγεται και αλλαγή ηγεσίας, για να επιστρέψει «δικαιωμένος» στο κόμμα.

Ως έμπειρος πολιτικός όμως γνωρίζει ότι ο δρόμος της προσωρινής αποχώρησης ενός πολιτικού από την ενεργό δράση και η απουσία του από το Κοινοβούλιο οδηγεί πολλές φορές στη λησμονιά ακόμη και από εκείνους που κάποτε σήκωναν τα λάβαρά του.

Ο δεύτερος δρόμος είναι της ίδρυσης δικού του κόμματος. Ένα ακόμη νέο κόμμα όμως είναι μια κουβέντα.

Σε μια περίοδο που η Ν.Δ. εμφανίζει άνοδο και υψηλό ποσοστό συσπείρωσης, είναι δύσκολο να δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις στον κορμό των μεσαίων στελεχών και των ψηφοφόρων της.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα μετά την ανακοίνωση του κ. Στ. Μάνου ότι ιδρύει δικό του φορέα, αλλά και την απειλή του κ. Κ. Μητσοτάκη ότι εάν ο κ. Α. Σαμαράς γυρίσει στη Ν.Δ. εκείνος αποδεσμεύεται να προχωρήσει στην ίδρυση δικού του κόμματος.

Η προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού γίνεται ακόμη εντονότερη μετά την πρόσφατη δημοσκόπηση, από την οποία προκύπτει ότι το 8,1% των πολιτών θα ψήφιζαν ένα κόμμα υπό τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Πάντως, ο κ. Γ. Σουφλιάς μελετά σοβαρά την ίδρυση δικού του φορέα.

Ακόμη δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, αλλά οι συνεργάτες του λένε ότι είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Ο τρίτος και τελευταίος δρόμος είναι εκείνος της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε πριν από τρεις ημέρες στην εκπομπή «Το πρόσωπο του Σαββάτου» στον Φλας, απάντησε με τρόπο που επιδέχεται ερμηνείες.

Είπε ότι δεν θα επιθυμούσε συνεργασία με αυτό το ΠΑΣΟΚ. Φίλοι του βουλευτές λένε πως αυτό σημαίνει ότι με ένα άλλο ΠΑΣΟΚ που θα είχε τον πλήρη έλεγχο από τον κ. Κ. Σημίτη και θα ήταν απαλλαγμένο από σύνδρομα του παρελθόντος ανοίγονται άλλοι ορίζοντες για συνεργασίες. Και προσθέτουν ότι οι απόψεις του Θεσσαλού πολιτικού και του Πρωθυπουργού στα κρίσιμα θέματα δεν έχουν διαφορές. Προς το παρόν ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει κάθε λόγο να διαψεύδει μια συνεργασία με το κυβερνών κόμμα.

Όπως διαψεύδει κατηγορηματικά και μια συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, την οποία αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν βέβαιη. Πάντως, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών. Ένας δίαυλος τον οποίο σταδιακά διευρύνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι απαιτείται άνοιγμα και προς τη λεγόμενη Κεντροδεξιά.

Η πρόσκληση του κ. Γ. Σουφλιά σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ Πειραιά, πρόεδρος του οποίου είναι ο στενός συνεργάτης του κ. Γ. Πανταγιάς, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “