Τέσσερις πόρτες έχει η ζωή...

«Το ΠΑΣΟΚ λύνει τα προβλήματά του με διάλογο και η Ν.Δ. αλλάζοντας αρχηγούς Ο κ. Σημίτης δείχνει τουλάχιστον να προβληματίζεται».

Πυροδότησε σενάρια η επίσκεψη του Β. Κοντογιαννόπουλου στην εκδήλωση του ΟΠΕΚ Πειραιά, πρόεδρος του οποίου είναι ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Γ. Πανταγιάς

ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ αυτές δεν ανήκουν σε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος αλλά σε έναν πρώην νεοδημοκράτη, για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι η ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ είναι θέμα χρόνου. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί και μάλιστα σύντομα, αλλά πλέον κανείς δεν μπορεί και να το αποκλείσει.

Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι στα 24 χρόνια της πολιτικής καριέρας του. Δρόμοι μπροστά του ανοίγονται πολλοί ­ οι εξής τέσσερις, όπως λένε οι πολιτικοί του φίλοι. Ο πιο δύσβατος όμως είναι εκείνος που θα τον οδηγήσει και πάλι στη Ρηγίλλης. Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος λέει με κάθε ευκαιρία ότι αισθάνεται πολύ καλύτερα από τότε που αποδεσμεύτηκε από «τη μακαριότητα του κομματικού μαντριού». Και η Ρηγίλλης είναι ένα μαντρί που δεν πήγαινε καθόλου στον κ. Β. Κοντογιαννόπουλο. Το κλίμα ήταν βαρύ από την περίοδο της ηγεσίας του κ. Μ. Έβερτ. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, πιστεύουν ότι η πολιτική του συμπεριφορά και ο σαφής ευρωπαϊκός του προσανατολισμός ταιριάζουν πολύ περισσότερο με τον τρόπο που σκέφτεται ο κ. Κ. Σημίτης.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Διαφωνεί ανοιχτά και πριν από τη διαγραφή του με τους περισσότερους χειρισμούς και το πολιτικό στυλ του κ. Κ. Καραμανλή. Σήμερα όταν ερωτάται εάν βαθιά μέσα του θα επιθυμούσε να επιστρέψει στη Ν.Δ., απαντά ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε καν γίνεται προσπάθεια για αλλαγές στο πρώην κόμμα του που θα δικαιολογούσαν την επανένταξή του του στο… μαντρί. Ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο για την επιστροφή του είναι και οι κακές προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος. Ποτέ δεν είχαν ζεστή κοινωνική επαφή οι δυο τους, αλλά όσο περνά ο καιρός τα πράγματα χειροτερεύουν.

ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ

Αντίθετα, ο δεύτερος δρόμος, εκείνος που οδηγεί στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει να έχει λιγότερα εμπόδια. Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος εκτιμά ότι το «κυβερνών κόμμα αν μη τι άλλο προβληματίζεται. Ο κ. Σημίτης δείχνει πως κάτι θέλει να κάνει…». Η εμφάνιση πάντως του κ. Β. Κοντογιαννόπουλου στην εκδήλωση του ΟΠΕΚ Πειραιά, πρόεδρος του οποίου είναι ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Γ. Πανταγιάς, πυροδότησε πολλές συζητήσεις και σενάρια. Ιδιαίτερα όταν ακούστηκαν οι απόψεις του, πολλές από τις οποίες δεν έχουν διαφορές από εκείνες που διατυπώνουν στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Κ. Σημίτη. «Οι εξελίξεις στη Ν.Δ. ­ είπε ­ μετά τις διαγραφές, δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για ανασυγκρότηση του κεντροδεξιού χώρου. Τα περιθώρια είναι ισχνά. Στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, αλλά η εσωτερική αντιπολίτευση αντιδρά. Το προσεχές συνέδριο θα κρίνει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά και του πολιτικού σκηνικού». Η ένταξη βέβαια στο ΠΑΣΟΚ ενός επώνυμου στελέχους της άλλης πλευράς είναι μια κουβέντα και σίγουρα εάν και όποτε αυτό συμβεί θα συνδεθεί με μεγάλες εξελίξεις και δεν θα είναι στις ευρωεκλογές, όπως ο ίδιος διαβεβαιώνει.

ΝΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Ο τρίτος δρόμος για τον κ. Β. Κοντογιαννόπουλο είναι να συνδέσει την τύχη του με εκείνη του κ. Δ. Αβραμόπουλου. Σε ένα νέο κόμμα υπό τον δήμαρχο, ο πρώην υπουργός θα μπορούσε να συμμετέχει. Όπως λέει ο ίδιος, από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει βαρεθεί τα υπάρχοντα σχήματα και αναζητεί να εκφραστεί μέσα από νέους πολιτικούς φορείς.

Ο τέταρτος δρόμος είναι της συνεργασίας με τον κ. Κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός δημιουργήσει δικό του κόμμα. «Και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ­ τονίζει ­ όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να πάρει ποσοστό που θα φθάνει το 10% και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις».

ΑΝ ΟΧΙ…

Αλλά και εάν δεν ανοίξει κανείς από τους τέσσερις δρόμους, ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, όπως λέει στους φίλους του, δεν αγωνιά και δεν θα τον ενοχλήσει να καθήσει στο σπίτι του και να αποσυρθεί ένα διάστημα από την ενεργό δράση. «Εγώ δεν επεδίωξα να μπω μόνος μου στην πολιτική ούτε ο πατέρας μου το επιδίωξε, μολονότι ήταν βουλευτής. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε από τον πατέρα μου να με προτρέψει να θέσω υποψηφιότητα. Εκείνος ήξερε να κάνει ανοίγματα, άλλοι ξέρουν να συρρικνώνουν το κόμμα».

Προς το παρόν ο πρώην υπουργός ακολουθεί την αυτόνομη πολιτική του πορεία και διατηρεί κοινωνικές σχέσεις με πολιτικά στελέχη όλων των χώρων, με τα οποία μπορεί να βρει κοινή γλώσσα συνεννόησης. Η σύνθεση της παρέας των πολιτικών που είχαν κληθεί στο σπίτι του πριν από μήνες, μαζί με αρκετούς δημοσιογράφους, ήταν ενδεικτική: Σε ένα τραπέζι καθόταν ο Θόδωρος Πάγκαλος, στο άλλο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και πιο πέρα ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “