Αλλαγή φρουράς στη Ν.Δ.

Βήμα προς βήμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. βάζει στο περιθώριο την παλιά φρουρά της Ρηγίλλης και φέρνει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του, εάν κερδίσει τις εκλογές. Παράλληλα, με προσεκτικό τρόπο επιχειρεί την ριζική ανανέωση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μία ανανέωση που στοχεύει να ξεπεράσει το 30%.

Μετά την νίκη του στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. νιώθει απόλυτα ασφαλής στην προεδρική καρέκλα. Είναι πεπεισμένος πλέον ­ όπως λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ­ ότι ακόμη και αν το κόμμα του ηττηθεί στις εθνικές εκλογές, αυτή η ήττα θα είναι οριακή και δεν θα αφήνει περιθώρια να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας. Έτσι με αυτοπεποίθηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Κατά τους συνομιλητές του, η λογική του είναι απλή: «Εάν η Ν.Δ. αποκτήσει την εξουσία σύντομα θα πρέπει η παλιά φρουρά να αποστρατευθεί τιμητικά και στις θέσεις-κλειδιά να τοποθετηθούν νέα πρόσωπα. Εάν πάλι κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, τότε ο κ. Κ. Καραμανλής θέλει να διαθέτει μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και ένα κόμμα των οποίων θα έχει τον πλήρη έλεγχο».

Η εφαρμογή του σχεδίου της «συνταξιοδότησης» στελεχών διαφωνούντων και συμφωνούντων άρχισε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία ο κ. Κ. Καραμανλής και τώρα βρίσκεται στην τελική του φάση. Η πρώτη κίνηση ήταν οι διαγραφές οι Στέφανου Μάνου, του Γιώργου Σουφλιά και του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και η δεύτερη, η σταδιακή απαλλαγή του από τους κηδεμόνες. Δηλαδή τους κ.κ. Γ. Κεφαλογιάννη και Αχ. Καραμανλή. Πολλοί προέβλεπαν πριν από δύο χρόνια ότι ο νέος πρόεδρος θα συγκυβερνά με τους «Ηρακλείς του στέμματος», όπως αποκαλούνταν τότε στην Ρηγίλλης τα παλιά στελέχη που τον ανέδειξαν στην ηγεσία. Όμως ο κ. Καραμανλής σταδιακά απαγκιστρώθηκε από την «γονική προστασία», που πράγματι επιθυμούσαν να του παρέχουν οι αρχικοί στυλοβάτες του. Τώρα οι σχέσεις του μαζί τους είναι στα όρια της καλής φιλικής και κοινωνικής σχέσης.

Η δεύτερη κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. έγινε πριν από τις ευρωεκλογές. Αιφνιδιαστικά μέσα σε μια νύχτα «ξήλωσε» από την Ευρωβουλή τρία παλιά στελέχη με προσωπική ιστορία. Τον Παναγιώτη Λαμπρία, στενό προσωπικό φίλο τού θείου και ιδρυτή τού κόμματος. Τον Γιώργο Αναστασόπουλο, αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με επιτυχημένη θητεία και τον Τίμο Χριστοδούλου παλιό στέλεχος της καραμανλικης πτέρυγας. Ο τελευταίος θα επιθυμούσε να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες, αλλά και στην αντίθετη περίπτωση με τον ίδιο τρόπο θα ενεργούσε ο κ. Κ. Καραμανλής. Μάταια επιχείρησε οργισμένος και με το θάρρος της οικογενειακής σχέσης ο κ. Π. Λαμπρίας να τον πείσει να αλλάξει την απόφασή του.
Τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής δικαιωμένος με τις επιλογές, αφού όλα κρίνονται στην πολιτική εκ του αποτελέσματος ­ όπως χαρακτηριστικά λένε οι συνεργάτες του ­ περνά στην τρίτη και τελική κίνηση. Έχει βάλει στο μικροσκόπιο έναν προς έναν τους νομούς που δεν πήγε καλά το κόμμα του στις ευρωεκλογές. Η αρχή γίνεται από τις μονοεδρικές, Ευρυτανία, Λευκάδα, Ζάκυνθο, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα και ύστερα την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Αχαΐα, την Χίο, την Καστοριά και τη Ροδόπη.

Εξετάζει χωριστά έναν έναν τους υποψήφιους βουλευτές της προηγούμενης αναμέτρησης. «Όποιος αποδειχθεί ότι δεν τραβάει θα κοπεί από το ψηφοδέλτιο ακόμη και αν είναι επιστήθιος φίλος του προέδρου», λένε οι επιτελείς της Ρηγίλλης. Και προσθέτουν, ότι με αυτό το ξεκαθάρισμα θα αλλάξει τουλάχιστον το 30% των υποψηφίων.

Όσο για κυβερνητικό σχήμα που θα επιθυμούσε να συγκροτήσει αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, έχουν γραφεί πολλά και έχουν ειπωθεί περισσότερα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Από τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του προέδρου με έμπιστους συνεργάτες του, προκύπτει το συμπέρασμα ότι προσανατολίζεται σε κυβέρνηση που να μην παραπέμπει στο παρελθόν. Οι επιτελείς του εκτιμούν ότι τα βασικά υπουργεία μπορεί από τώρα κανείς να προβλέψει ποιοι θα τα στελεχώσουν.

Το υπουργείο Εξωτερικων κατά πάσα πιθανότητα θα το αναλάβει ο κ. Π. Μολυβιάτης με αναπληρωτή υπουργό την κ. Μ. Γιαννάκου, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά θέματα και υφυπουργό τον νέο σύμβουλο του προέδρου, κ. Γ. Βαλινάκη. Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα επιθυμούσε να αναθέσει αυτό το υπουργείο στον δήμαρχο Αθηναίων. Το υπουργείο Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης χωρίς αμφιβολία το αναλαμβάνει ο κ. Π. Παυλόπουλος. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνον αν ο Σταύρος Δήμας δεν δεχθεί να γίνει πρόεδρος της Βουλής και επομένως θα αναλάβει αυτό το υπουργείο για να είναι ο πρώτος τη τάξει υπουργός. Σ΄ αυτή την περίπτωση, ο κ. Π. Παυλόπουλος θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη δύο είναι τα σενάρια: το πρώτο λέει ότι αν ο κ. Κ. Καραμανλής θέλει να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες της και να την έχει σύμμαχο θα της δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το δεύτερο, αν θέλει να δοκιμάσει τα «νεύρα» και της δυνατότητές της θα τις αναθέσει το υπουργείο Παιδείας ή το υπουργείο Υγείας. Υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται ότι θα τοποθετεθεί ο κ. Ε. Μεϊμαράκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ο κ. Τ. Χριστοδούλου, που αρχικά εφέρετο να αναλαμβάνει αυτό το υπουργείο, τώρα προορίζεται για την Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, όταν βεβαίως εκκενωθεί η θέση. Υφυπουργός Εθνικης Οικονομίας ή Οικονομικών θα τοποθετηθεί ο κ. Π. Δούκας, ο οποίος είναι γαμπρός τού κ. Μ. Έβερτ και διετέλεσε υφυπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σημαντικό υπουργείο θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Σιούφας και κατά πάσα πιθανότητα το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Θα υπουργοποιηθούν επίσης ο κ. Β. Μιχαλολιάκος, η κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη και ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Και βεβαίως θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η υπουργοποίηση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Όλοι αναμένουν ότι θα είναι υπουργός Τύπου, αλλά ο ίδιος δεν το επιθυμεί διακαώς και θα προτιμούσε κάποιο άλλο υπουργείο.

Όσο για τα στελέχη της παλιάς φρουράς, ο μόνος που θα υπουργοποιηθεί, εάν το επιθυμεί, είναι ο κ. Μ. Έβερτ. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα ήθελε ο πρώην πρόεδρος να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όλα αυτά βεβαίως είναι εκτιμήσεις στελεχών της Ν.Δ. που κατά καιρούς συνομιλούν κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο. Από τις απόψεις που εκφράζει ο κ. Κ. Καραμανλής, οι συνομιλητές του οδηγούνται σ΄ αυτά τα συμπεράσματα. Επομένως, όλα μπορεί να αλλάξουν. Ένα μόνο είναι βέβαιο, ότι ο κ. Κ. Καραμανλής επιχειρεί να δημιουργήσει ένα «νέο» κόμμα, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρόσωπα που θα αποτελούν την δημόσια εικόνα του
Μοιράζουν πρόωρα υπουργεία στην αξιωματική αντιπολίτευση
«Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε». Αυτή η παροιμία αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην Ν.Δ. αυτή την ώρα.

Στην πρώτη πανηγυρική κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής, χθες, όλο το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα πηγαδάκια. Εκεί, βουλευτές όλων των τάσεων συζητούσαν και μάλιστα έντονα για το ποιος θα αξιοποιηθεί και πού, αν το κόμμα τους κερδίσει τις εκλογές. Μάταια επιχείρησε από το βήμα να τους καθησυχάσει ο κ.Κ. Καραμανλής, ο οποίος χαρακτήρισε «φανταστικά» σενάρια τις πληροφορίες που διαρρέουν από στελέχη του κόμματος για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. στο μέλλον.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγειλε ασκήσεις πυκνής τάξεως μέσα στο καλοκαίρι για τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. «Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Να αξιοποιήσουμε τους μήνες της θερινής περιόδου για πολύ έντονη παρουσία στις εκλογικές μας περιφέρειες. Είναι καίριο αυτό. Να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχία της 13ης Ιουνίου. Να την κεφαλαιοποιήσουμε και να την αυγατίσουμε. Τώρα είναι η στιγμή και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Και αυτό ισχύει βεβαίως όχι μόνο για τους συναδέλφους βουλευτές, αλλά και για όλα τα στελέχη του κόμματος», είπε με έμφαση ο κ.Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Ο αγώνας αξίζει τον κόπο. Και ένα κουρασμένο σώμα που αναζωογονήθηκε και ξαναζωντάνεψε πρέπει να του δώσουμε ένα κίνητρο για να γίνει ακόμη πιο δυνατό σε σχέση με το παρελθόν».

Η χθεσινή συνεδρίαση των δύο κορυφαίων οργάνων της Ν.Δ. ήταν καθαρά πανηγυρικού χαρακτήρα. Απουσίαζαν τα περισσότερα επώνυμα στελέχη, όπως ο κ.Μ. Έβερτ, ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και βεβαίως ο κ.Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν προσέρχεται στις συνεδριάσεις των οργάνων.

Ο κ.Κ. Καραμανλής στην ομιλία του προέβλεψε και πάλι τη νίκη του κόμματός του στις εθνικές εκλογές και επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Επίσης, χαρακτήρισε την τοποθέτηση στη θέση της επιτρόπου της κ. Άννας Διαμαντοπούλου «στενόκαρδη και στενά κομματική επιλογή». Για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να αναφέρει τα ονόματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Αποκαλούσε συνεχώς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «κυβέρνηση Σημίτη» και τη Ν.Δ. «η παράταξή μας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “