Το... μυστικό του Κυριάκου

Ένα ακόμη μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη μπαίνει στην πολιτική. Το όνομα αυτού, Κυριάκος Κωνσταντίνου Μητσοτάκης, ετών 31, πατέρας δύο παιδιών, πτυχιούχος του Χάρβαρντ. Επάγγελμα, σύμβουλος επενδύσεων στην Εθνική Τράπεζα.

Αποκάλυψη στα Χανιά για τα πολιτικά σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη με ρακή και μπαλωθιές
Μόνον οι γονείς του και οι τρεις αδελφές του η Ντόρα, η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα ­ γνώριζαν ότι προετοιμάζεται με μικρά και σταθερά βήματα την τελευταία πενταετία για την είσοδό του στην πολιτική. Το μυστικό της οικογένειας αποκαλύφθηκε από ένα τυχαίο γεγονός το βράδυ του Σαββάτου, στα Χανιά, λίγες ώρες μετά την βάφτιση του γιου τού Κυριάκου και δωδέκατου εγγονού τού πρώην πρωθυπουργού.

Αποκάλυψε

Το γλέντι είχε ανάψει για τα καλά. Περισσότεροι από 2.000 Κρητικοί συμμετείχαν στη χαρά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η ρακή και οι μαντινάδες έδιναν και έπαιρναν, ενώ οι μπαλωθιές δεν είχαν σταματημό. Μέχρι που πήρε τον λόγο ένας παλιός φίλος της οικογένειας, ο οποίος, αφού είπε χίλια καλά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό, κατέληξε λέγοντας: «Ο νεοφώτιστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα συνεχίσει την παράδοση στην πολιτική, μια που ο Κυριάκος υπήρξε φυγάς». Με το άκουσμα της λέξης «φυγάς» σήμανε συναγερμός στην οικογένεια. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορούσε να το αφήσει να περάσει έτσι και προτίμησε να ανοίξει ο ίδιος πρόωρα τα χαρτιά τού γιου του παρά να μείνουν οι Κρητικοί με τις εντυπώσεις που άφησε, χωρίς να το θέλει, ο οικογενειακός φίλος. «Η παράδοση της οικογένειας στην πολιτική ­ είπε ­ συνεχίζεται με την Ντόρα, ενώ προετοιμάζεται ο Κυριάκος και όταν έρθει η ώρα θα κατεβεί».

Στις επόμενες εκλογές

Τώρα, λοιπόν, δεν είναι μυστικό ότι ο Κυριάκος κατέρχεται στον πολιτικό στίβο. Αυτό δεν θα γίνει όμως στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά εκτός απροόπτου στις μεθεπόμενες. Τους λόγους αυτής της καθυστέρησης τούς εξηγεί ο ίδιος: «Ποτέ δεν έκρυψα το ενδιαφέρον μου για την πολιτική. Αλλά επέλεξα πρώτα τον δρόμο της επαγγελματικής καταξίωσης. Έκανα σπουδές, τώρα εργάζομαι πάνω στο αντικείμενό μου και θα μπω στην πολιτική όταν αυτός ο κύκλος ο επαγγελματικός θα έχει κλείσει. Πότε θα είναι αυτό δεν το ξέρω». Στο ερώτημα εάν ασχολείται με τα κοινά αυτή την ώρα, απαντά: «Ασχολούμαι στον βαθμό που ασχολείται ο κάθε ενεργός πολίτης. Διαβάζω, ενημερώνομαι για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου και όταν έχω τον χρόνο αρθρογραφώ».

Η άποψη όλων όσων έχουν γνωρίσει από κοντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η ίδια. Λένε ότι «είναι σεμνό και καλό παιδί, που αποφεύγει την δημοσιότητα και δεν χρησιμοποιεί στις επαγγελματικές και κοινωνικές του σχέσεις το όνομα και τις γνωριμίες του πατέρα του». Προσθέτουν όμως ότι «πριν μπει στην μάχιμη πολιτική θα χρειαστεί ίσως να “περπατήσει στο πεζοδρόμιο”, ώστε να γνωρίσει από την καλή και την ανάποδη όλες τις όψεις της ζωής. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και οικονομία. Όταν ήρθε στην Ελλάδα, αρχικά δούλεψε στον ιδιωτικό τομέα και τώρα έχει πολύ καλή θέση στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι έτοιμος για τις επικρίσεις περί οικογενειοκρατίας που θα δεχθεί όταν πολιτευτεί και σπεύδει προκαταβολικά να πει: «Δεν βράζουν όλοι οι γόνοι των πολιτικών στο ίδιο καζάνι. Πρέπει να αξιολογείται ο καθένας σύμφωνα με το τι έχει κάνει και όχι σύμφωνα με το όνομα που φέρει».

Άγνωστη η περιφέρεια

Το ερώτημα είναι σε ποια περιφέρεια θα πολιτευθεί, όταν έρθει εκείνη η ώρα. Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, αλλά υπάρχουν δύο σενάρια: το πρώτο είναι να πολιτευθεί στα Χανιά για να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που προκαλεί μεγάλη ενόχληση στους βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ, στον νομό. Το δεύτερο σενάριο είναι να πολιτευθεί στη Β΄ Αθηνών, καθώς ο κ. Κ. Μητσοτάκης, που είναι βουλευτής αυτής της περιφέρειας, είναι σχεδόν βέβαιο πως στις μεθεπόμενες εκλογές θα έχει αποσυρθεί από την μάχιμη πολιτική.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “