Υπέκυψε στις πιέσεις

Στάχτη στα μάτια των στελεχών της Ν.Δ. που ζητούσαν την κεφαλή του Γ. Λούλη επί πίνακι έριξε χθες ο Κ. Καραμανλής. Ζήτησε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού διεθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, θα συνεχίσει όμως τη στενή συνεργασία που έχει μέχρι σήμερα ο ίδιος μαζί του. Ο Γ. Λούλης δηλαδή ουσιαστικά παραμένει άτυπος σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ.

Ούτε ο Κ. Καραμανλής ούτε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος αλλά ούτε και ο Γ. Λούλης, όταν έδινε τη συνέντευξη, είχαν προβλέψει τη θύελλα αντιδράσεων που θα ξεσήκωνε η δήλωσή του ότι «η Ν.Δ. είναι ένα φθαρμένο προϊόν με ικανό αρχηγό». Η οργή των βουλευτών και παλιών στελεχών, με πρώτο τον Μ. Λιάπη, ήταν όμως τόσο μεγάλη, που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπρεπε να προχωρήσει σε μια πυροσβεστική κίνηση πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη σε μια στιγμή που το κόμμα ετοιμάζεται για εκλογές. Έτσι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τηλεφώνησε χθες το πρωί στον έμπιστο συνεργάτη του, Γ. Λούλη και του ζήτησε να τον διευκολύνει. Ο Γ. Λούλης τού είπε αμέσως: «Πρόεδρε, υποβάλλω την παραίτησή μου από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας».

«Παρερμηνεύθηκαν»

Μία ώρα αργότερα ο Γ. Λούλης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Γ. Βαρβιτσιώτη στην οποία ανέφερε: «Επειδή παρερμηνεύθηκαν προσωπικές μου απόψεις και για να μη δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή και με το δεδομένο ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία μιας κρίσιμης εκλογικής μάχης, παρακαλώ να αποδεχθείτε την παραίτησή μου από τη θέση του γενικού διευθυντή. Θέλω να σας τονίσω πως η παραίτησή μου υπήρξε μια δύσκολη απόφαση, διότι η προσωπική συνεργασία ήταν πιστεύω και εποικοδομητική και ανθρώπινη».

Συνεχίζει

Η σημαντική θέση πάντως του Γ. Λούλη δεν ήταν αυτή στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας ­ παρ’ ότι ήταν η μόνη θέση που κατείχε επισήμως. Ο Γ. Λούλης μαζί με τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο είναι οι δύο πιο έμπιστοι συνεργάτες του Κ. Καραμανλή. Δεν είναι όμως έμμισθος σύμβουλος του προέδρου, άρα δεν μπορεί να παραιτηθεί από μια θέση που δεν κατέχει οργανικά. Εκτός και αν ο Κ. Καραμανλής ήθελε να τον απομακρύνει από κοντά του. Κατι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Έτσι η άτυπη στενή συνεργασία τους θα συνεχισθεί. Μαζί με τον εκπρόσωπο του κόμματος θα καταστρώνουν καθημερινά την επικοινωνιακή στρατηγική της Ν.Δ. Μαζί επίσης θα σχεδιάσουν και πάλι την καμπάνια των εκλογών του Μαρτίου. Αυτοί είναι ρόλοι και αρμοδιότητες τις οποίες δεν πρόκειται να δώσει σε άλλους, προς το παρόν, ο Κ. Καραμανλής, διότι αυτούς τους δύο εμπιστεύεται.

Ήττα

Στη Ν.Δ. πάντως πολλά στελέχη υποστήριζαν χθες ότι ο Κ. Καραμανλής υπέστη μία ήττα στην εσωκομματική διαμάχη. Υπέκυψε στις πιέσεις των στελεχών που ζητούσαν την απομάκρυνση του συμβούλου του. «Ήταν η πρώτη ήττα του Καραμανλή σ΄ αυτό το επίπεδο. Μέχρι τώρα δεν μας είχε συνηθίσει να υποχωρεί έτσι εύκολα» τόνιζαν χθες βουλευτές της Ν.Δ. και απέδιδαν την κίνησή του στις ισορροπίες που θέλει να κρατήσει εν όψει εκλογών. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα πρόσθεταν με νόημα ότι «όταν έρθει η ώρα, τα στελέχη που έφεραν την ηγεσία σ΄ αυτή τη δύσκολη θέση θα πληρωθούν με το σωστό νόμισμα».

Θα διώξει επωνύμους

Το μεγάλο ερώτημα όμως που απασχολεί στις συζητήσεις τους βουλευτές, και κυρίως τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη του κόμματος, είναι γιατί ο Γ. Λούλης προέβη σε μια τέτοια δήλωση και μάλιστα αυτή την περίοδο. Η εκτίμηση των περισσοτέρων είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματος σχεδιάζει ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων σε πρώτη φάση και αν κερδίσει τις εκλογές, είναι έτοιμος να αφήσει εκτός κυβέρνησης πολλά επώνυμα στελέχη τα οποία παραπέμπουν στο παρελθόν. Άλλοι εκτιμούν ότι οι επιτελείς του προέδρου φοβούνται την ήττα στις εκλογές και καλλιεργούν από τώρα το κλίμα, ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να μην επωμισθεί ο πρόεδρος όλες τις ευθύνες, αλλά να μπορούν τότε να λένε ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν «ένας ικανός αρχηγός σε ένα φθαρμένο προϊόν».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “