Τα αντισταθμιστικά οφέλη

Ο Κώστας Καραμανλής μπήκε χαμογελαστός στη συνεδρίαση των τομεαρχών. Χαιρέτησε όλα τα κορυφαία στελέχη, ύστερα κάθησε δίπλα στην Ντόρα Μπακογιάννη, της άναψε το τσιγάρο και της είπε χαμηλόφωνα και με ύφος φιλικό: «Θα είσαι εδώ το Σαββατοκύριακο. Θέλω να τα πούμε». «Εγώ, εδώ θα είμαι, τηλεφώνησε και τα λέμε όποτε θέλεις», του απάντησε εκείνη μάλλον αιφνιδιασμένη. «Πρέπει να τα πούμε σύντομα», επέμεινε ο κ. Κ. Καραμανλής.

Το ραντεβού δεν έγινε τελικά, γιατί εκείνο το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Ν.Δ. απουσίαζε. Θα γίνει, όμως, τις προσεχείς ημέρες και ενδεχομένως εκτός Ρηγίλλης. Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, λίγα λεπτά μετά την επίθεση φιλίας του προέδρου, η πρώην υπουργός με έντονο ύφος είπε ότι «το κόμμα δεν έχει πολιτική ταυτότητα». Ο κ. Κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν την επέπληξε, όπως κάποιοι από τους παρόντες ανέμεναν, αλλά συμφώνησε μαζί της σε ορισμένες από τις παρατηρήσεις της.

Το περιστατικό προκάλεσε ερωτηματικά από βουλευτές προσκείμενους στον κ. Καραμανλή: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του τώρα έγινε ανεκτικός με τους διαφωνούντες;».

Κάθε άλλο. Ο λόγος είναι απλός. «Πάμε για εκλογές», απαντούν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα.

Τα δύο προβλήματα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί για δύο χρόνια να κράτησε σκληρή γραμμή έναντι της μητσοτακικής πτέρυγας, ξέρει όμως καλύτερα από τον καθένα ότι εκλογές χωρίς τη συνεργασία του επίτιμου προέδρου και των ανθρώπων που επηρεάζει δεν κερδίζει. Πόσο μάλλον σ΄ αυτή την αναμέτρηση του Μαρτίου, που όλοι παραδέχονται ότι θα είναι ντέρμπι και ο νικητής θα κριθεί στο νήμα.

Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν το είχε ο κ. Μ. Έβερτ. Πρόβλημα που το δημιουργεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απόφασή του, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, να μην προτείνει τον κ. Κ. Μητσοτάκη για Πρόεδρο, διευρύνει το ρήγμα στις σχέσεις του με την Αραβαντινού. Βεβαίως, ο κ. Κ. Μητσοτάκης, έμπειρος πολιτικός καθώς είναι, δεν πρόκειται να αντιδράσει δημοσίως γι’ αυτό το θέμα. Εάν ερωτηθεί, θα πει αυτό που λέει πάντα, ότι «εμένα θα με ενδιέφερε το αξίωμα, μόνον εάν ο Πρόεδρος εξελέγετο απ΄ ευθείας από τον λαό». Όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι ο επίτιμος θα ήθελε να κλείσει την πολιτική του σταδιοδρομία με την τιμητική αυτή πρόταση από το κόμμα του. «Είναι απόλυτα θεμιτό και ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει όλα τα προσόντα και την εμπειρία για το ύπατο αξίωμα, αλλά η υποψηφιότητα θα προκαλούσε συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα ενεργοποιούσε αντανακλαστικά του παρελθόντος», λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Πακέτο προσφορών

Εφ’ όσον, λοιπόν, η υποψηφιότητα του κ. Κ. Μητσοτάκη δεν είναι εφικτή για να διασφαλίσει ο κ. Κ. Καραμανλής την καλή συνεργασία με τη μητσοτακική πτέρυγα μέχρι της εκλογές πρέπει να δώσει «αντισταθμιστικά οφέλη», όπως χαρακτηριστικά λέει ένας παλαιός βουλευτής.

Τα περισσότερα από τα «οφέλη» θα τα εισπράξει, όπως όλα δείχνουν, η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Όλη την προεκλογική περίοδο θα είναι στα μέσα και στα έξω της Ρηγίλλης, εφ’ όσον βέβαια το επιθυμεί. Θα συμμετέχει σε συσκέψεις και θα εκπροσωπεί το κόμμα σε κεντρικές εκδηλώσεις και τηλεοπτικές συζητήσεις. Και το σημαντικότερο, όλο αυτό το πακέτο των «προσφορών» θα παραπέμπει στη δέσμευση ότι αν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές η κ. Ντ. Μπακογιάννη θα αναλάβει νευραλγικό υπουργείο. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν θα ειπωθεί ποτέ ευθέως από τον πρόεδρο της Ν.Δ. προς την πρώην υπουργό.

Μητσοτακικοί υποψήφιοι

Ως προς τον κ. Κ. Μητσοτάκη, το πρώτο όφελος που θα αποκομίσει είναι η αναγνώριση του έργου του την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Ένα θέμα που αποτελούσε μόνιμο σημείο τριβής με τον κ. Μ. Έβερτ. Ο κ. Κ. Καραμανλής εάν δεν έχει κάτι καλό να πει για εκείνη την περίοδο θα σιωπά. Πάντως, δεν θα πει τίποτα αρνητικό. Επίσης με κάθε ευκαιρία θα αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό και θα χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικές τις παρεμβάσεις του. Παράλληλα, όχι απλώς δεν θα «κοπούν» στελέχη του από τα ψηφοδέλτια, αλλά θα προστεθούν και καινούργια. Μεταξύ αυτών θα είναι και στενοί του συνεργάτες, εφ’ όσον το επιθυμούν. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του επίτιμου ο δημοσιογράφος κ. Γ. Πευκιανάκης θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, υποψήφιος στον Νομό Λασιθίου. Και το σπουδαιότερο, δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν από τις εκλογές στο κόμμα ο κ. Α. Σαμαράς και αυτό όχι μόνο γιατί δεν το επιθυμεί ο κ. Κ. Μητσοτάκης, αλλά γιατί υπάρχουν αντιδράσεις στη βάση του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτή είναι η μόνη απαίτηση που έχει προβάλει ο πρώην πρωθυπουργός. Έχει πει κατ΄ επανάληψιν ότι «εάν γυρίσει ο Σαμαράς εμένα ξεχάστε με».

Επιφυλακτική η Ντόρα

Το ερώτημα τώρα που μένει να απαντηθεί τις προσεχείς εβδομάδες είναι πώς θα αντιδράσει η κ. Ντόρα Μπακογιαάνη, που είναι μάχιμο στέλεχος στην επίθεση φιλίας που δέχεται από τον πρόεδρο. Προς τον παρόν εμφανίζεται επιφυλακτική. Το πιθανότερο είναι όμως, όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικά στελέχη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η πρώην υπουργός να οδηγηθούν χέρι χέρι στις εκλογές, γιατί για διαφορετικούς λόγους αυτό εξυπηρετεί και τους δύο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “