Όχι ακαδημαϊκό άσυλο στα επεισόδια, λέει ο Κ. Καραμανλής

Δρακόντεια μέτρα για την περιφρούρηση των Πανεπιστημίων ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ουσιαστικά ο κ. Κ. Καραμανλής κάλεσε την κυβέρνηση να αποτρέψει με κάθε τρόπο την κατάληψη των κτιρίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και αν κάτι τέτοιο συμβεί σε οποιαδήποτε σχολή αστυνομικές δυνάμεις να παρέμβουν άμεσα και να εκκενώσουν τον όποιο χώρο του όποιου Πανεπιστημίου καταληφθεί. Κατά την άποψη της ηγεσίας της Ν.Δ., η έννοια του ασύλου έχει παρερμηνευθεί με αποτέλεσμα «κακοποιά στοιχεία να λεηλατούν και να καταστρέφουν, χωρίς κανείς να τους εμποδίζει».

Με τους πρυτάνεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τους πρυτάνεις και με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο τους γνωστοποίησε τις θέσεις του. Όπως είπε αμέσως μετά ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Κ. Καραμανλής «καλεί τον Πρωθυπουργό να πάψει ­ έστω και τώρα ­ να παρακολουθεί τα γεγονότα αμέτοχος και άβουλος. Πρέπει να περιφρουρήσει την τάξη και την ησυχία των πολιτών κατά τις ημέρες αυτές».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε ακόμη ότι «ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου γίνεται μέσα σε ένα έντονα τεταμένο κλίμα το οποίο δημιούργησαν οι παλινωδίες της κυβέρνησης Σημίτη στην επίσκεψη Κλίντον και η ατολμία του ίδιου του Πρωθυπουργού να κάνει τους χειρισμούς που έπρεπε και να επιβάλει την πολιτική που θεωρούσε σωστή».

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Σημίτη αγνόησε την πρόταση που κάναμε πριν από ένα χρόνο ώστε να υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο στο πανεπιστημιακό άσυλο.

Ένα άσυλο που υπάρχει υπέρ των αρχών της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ακαδημαϊκής ελευθερίας και όχι για να καλύπτονται κακοποιά στοιχεία που προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες. Οφείλει η κυβέρνηση Σημίτη τουλάχιστον να περιφρουρήσει αποτελεσματικά το Πολυτεχνείο και τα κτίρια των πανεπιστημιακών σχολών του κέντρου.

Όπως επίσης οφείλει να περιφρουρήσει τις περιουσίες των καταστηματαρχών και των πολιτών που ζουν στο κέντρο της Αθήνας από τη δράση περιθωριακών στοιχείων».

Η πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ­ τουλάχιστον με τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα ­ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Νέα τακτική

Εντάσσεται στο σχέδιο της νέας του πολιτικής τακτικής των τελευταίων ημερών. Μιας πολιτικής που ουσιαστικά στοχεύει στην προσέλκυση μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αλλά και γενικά κατοίκων των αστικών κέντρων στους οποίους η Ν.Δ. μετά τη στροφή της προς τα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες εμφανίζει σημαντικές απώλειες.

Εναντίον διαδηλώσεων

Η πρώτη παρέμβαση του κ. Κ. Καραμανλή προς αυτή την κατεύθυνση ήταν με την επίσκεψη Κλίντον.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ­ με καθυστέρηση βέβαια ­ πήρε ανοιχτά θέση εναντίον των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Τώρα η θέση του είναι περίπου ίδια με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν πορείες κοντά στα σημεία από τα οποία θα περάσει ή θα διαμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιτελείς της Ρηγίλλης εκφράζουν την άποψη ότι «οι σαφείς αυτές θέσεις του κ. Καραμανλή απηχούν τις προθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης ανεξαρτήτως του κόμματος το οποίο ψηφίζουν». Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, «αποκαθηλώνεται ο κ. Σημίτης στα μάτια των λεγόμενων συντηρητικών ψηφοφόρων οι οποίοι μέχρι σήμερα τον αντιμετώπιζαν μάλλον θετικά».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “