Πρόταση για μυστικό δείπνο

To δείπνο θα είναι μυστικό. Θα φάνε μαζί τα ζεύγη Καραμανλή και Αβραμόπουλου και θα μιλήσουν σε φιλικό κλίμα για το ενδεχόμενο ο δήμαρχος να επιστρέψει στη Ν.Δ. και να πολιτευθεί στην Α΄ Αθηνών. Δεν θα έχουν ειδοποιηθεί οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι ούτε για τον τόπο ούτε για τον χρόνο της συνάντησης ώστε η συζήτηση να μη γίνει υπό πίεση.

 

Καραμανλής – Αβραμόπουλος. Η πρόταση του αρχηγού της Ν.Δ. θα είναι για μυστική συνάντηση με τον δήμαρχο. Εκείνος όμως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο

Αυτοί τουλάχιστον είναι οι σχεδιασμοί του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση στον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Δεν είναι όμως ακόμη γνωστό αν θα συμφωνήσει με τη φόρμουλα αυτή ο δήμαρχος Αθηναίων αφού δεν θα έχει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η εκτίμηση της Ρηγίλλης είναι ότι «δεν μπορεί ο δήμαρχος να αρνηθεί μια ευγενική πρόταση για συνάντηση». Ο δήμαρχος όμως προς το παρόν σιωπά και περιορίζεται να δηλώνει όταν τον ρωτούν: «Ας γίνει η πρόσκληση και βλέπουμε».

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος Αθηναίων ζητεί χρόνο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ακόμη δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Πριν αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει τον δήμο θέλει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει αν η Ν.Δ. θα κερδίσει ή όχι τις εκλογές. Για τον λόγο αυτό ­ όπως εκτιμούν βουλευτές της Ν.Δ. ­ το πιθανότερο είναι ο δήμαρχος να φροντίσει να καθυστερήσει αυτή τη συνάντηση. Αυτόν τον χρόνο όμως που ζητεί ο δήμαρχος για να αποφασίσει δεν φαίνεται διατεθειμένος να του τον δώσει ο κ. Κ. Καραμανλής. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να γνωρίζει από τώρα ποιοι θα δώσουν τη μάχη μαζί του και ποιοι όχι. Και μαζί του να γνωρίζει η βάση του κόμματος ποιοι είναι έτοιμοι να μπουν στην πρώτη γραμμή», λένε επιτελείς της Ρηγίλλης και προσθέτουν με νόημα: «Απ΄ αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να απουσιάσει το πιο προβεβλημένο πρόσωπο της παράταξης που είναι ο δήμαρχος».

Αν αρνηθεί…

Όλα δείχνουν δηλαδή ότι στην περίπτωση που ο δήμαρχος αρνηθεί να εγκαταλείψει τον δήμο οι σχέσεις του με τον κ. Κ. Καραμανλή θα «υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη», όπως λέει χαρακτηριστικά ένα κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «Θα πρέπει να αναμένουμε επιθέσεις προς τον δήμαρχο με καταγγελίες για φυγομαχία από βουλευτές και στελέχη».

Την ίδια ώρα, μια παρέμβαση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να μπλοκάρει ­ προς το παρόν ­ την ανακοίνωση της απόφασης του κ. Κ. Καραμανλή για τη συγκρότηση «επικοινωνιακής ομάδας κρούσης» η οποία θα δρα μέχρι τις εκλογές με καθημερινές εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Στην ομάδα αυτή πρόκειται να συμμετέχουν η κ. Ντ. Μπακογιάννη, ο κ. Π. Παυλόπουλος, ο κ. Μ. Λιάπης, ο κ. Ε. Μεϊμαράκης, ο κ. Γ. Βουλγαράκης, ο κ. Κ. Χατζηδάκης και ο κ. Θ. Νάκος. Η κ. Ντ. Μπακογιάννη όμως δεν συμφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας της νέας ομάδας. Πρότεινε λοιπόν στον κ. Κ. Καραμανλή να θεσμοθετήσει ένα νέο όργανο το οποίο να ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή Εκλογών. Σ΄ αυτή να συμμετέχουν τουλάχιστον 10 στελέχη τα οποία θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο μαζί με τον πρόεδρο στον σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας αλλά και της συνολικής τακτικής του κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση της πρώην υπουργού, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να την αποδεχθεί.

Έτσι η επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντική για το κόμμα της Ν.Δ., καθώς ο κ. Κ. Καραμανλής καλείται να κλείσει δύο σημαντικά θέματα που άνοιξαν με πρωτοβουλία του ιδίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “