Κατεδαφίζει τις οργανώσεις

Γκρεμίζει το παλαιό κόμμα της Ν.Δ. ο κ. Κ. Καραμανλής και χτίζει νέο από την αρχή. Στο συνέδριο του Ιουνίου θα ανακοινώσει ότι κλείνουν οι περισσότερες από 2.000 τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και στη θέση τους στήνονται 900 νέες. Δηλαδή, σχεδόν μία σε κάθε Καποδιστριακό δήμο.

Δραστική είναι η μείωση των οργανώσεων και στην πρωτεύουσα. Είναι ενδεικτικό ότι οι οργανώσεις της Α’ περιφέρειας Αθηνών από 40 γίνονται 7. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι «ο στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι προφανής. Επιχειρεί να ελέγξει πλήρως τις κομματικές οργανώσεις μέχρι το τακτικό συνέδριο που θα γίνει στο τέλος του χρόνου». Οι λόγοι που θα επικαλεστεί πάντως για το κλείσιμο των σημερινών οργανώσεων, όπως λένε οι συνεργάτες του,»είναι σημαντικοί και ισχύουν και για τα δυο μεγάλα κόμματα».

Θα μιλήσει για αδρανείς οργανώσεις-σφραγίδες που ουσιαστικά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την λειτουργία ενός σύγχρονου κόμματος. Πρέπει λοιπόν – θα τονίσει – η βάση να ενώσει τις δυνάμεις της ώστε να μπορεί η κάθε οργάνωση να παράγει πολιτική και να καταθέτει προτάσεις για την περιοχή της.

Είναι γεγονός ότι τις δυο τελευταίες δεκαετίες στα περισσότερα χωριά της επικράτειας συγκροτήθηκαν τοπικές οργανώσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων ως εξής:

Κρέμασαν κάποια μέλη μια ταμπέλα έξω από ένα γραφείο, το οποίο άνοιγε κάθε φορά στις παραμονές των εκλογών και πριν από τα συνέδρια προκειμένου να εκλεγούν οι σύνεδροι. Οι οργανώσεις αυτές ουσιαστικά μόνο προβλήματα δημιουργούσαν στην κεντρική κομματική διοίκηση, ενώ δύσκολα μπορούσαν να περάσουν τις θέσεις του κόμματος σε τοπικό επίπεδο. Η φιλοδοξία του κ. Κ. Καραμανλή, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη, είναι οι διευρυμένες οργανώσεις να στελεχωθούν με νέα πρόσωπα, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν καταξιωθεί κοινωνικά στις περιφέρειές τους.

Παράλληλα να είναι οργανώσεις «ευέλικτες και ανοιχτές στην κοινωνία χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις του παρελθόντος.»

Η Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τις προθέσεις του κ. Κ. Καραμανλή, παρακολουθεί όμως από κοντά τις κινήσεις του.

Όπως λένε φίλοι της βουλευτές, η αντίδρασή της θα είναι έντονη αν πίσω από αυτή την οργανωτική αλλαγή κρύβεται η πρόθεση για πλήρη ελεγχο των κομματικών οργανώσεων από τη σημερινή ηγεσία.

Χθες πάντως η πρώην υπουργός στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου επανέλαβε τη θέση της για επανίδρυση του κόμματος και άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος. «Η Ν.Δ. – είπε – οριοθετείται πολιτικά στον χώρο της κεντροδεξιάς. Πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει μεσαίος χώρος». Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης τής απάντησε ότι ο μεσαίος χώρος είναι κοινωνικός και όχι ιδεολογικός προσδιορισμός.

Την ίδια ώρα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους στη Ρηγίλλης. Χθες στο στόχαστρό του βρέθηκε η σύζυγος του προέδρου, η κ. Νατάσα Παζαΐτη, με αφορμή τη συμμετοχή της σε συνέδριο αεροδιαστημικής ιατρικής που έγινε στη Σαντορίνη: «Ας καταλάβουν, είπε, ότι γίνεται μεγάλη ζημιά και αυτοί ασχολούνται με τα επουσιώδη. Θέμα δεν είναι ούτε ο Άρης ούτε οι αστροναύτες». Και βεβαίως επετέθη και πάλι στον εκπρόσωπο του κόμματος λέγοντας ότι «με σφηνάκια δεν μπορεί να γίνει πολιτική».

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος λέγοντας ότι «θα δημιουργηθούν σκέψεις και επωάσεις αν η Ν.Δ. φύγει από την παράταξη». Πάντως, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να συνεχίσει να παρακρατείται από τη βουλευτική του αποζημίωση συνδρομή για τη Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “