Ντόρα: Έλλειμμα δημοκρατίας στη Ν.Δ.

Ξεσπάθωσε η Ντόρα Μπακογιάννη εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή και της ηγετικής ομάδας για τους χειρισμούς τους στην προεκλογική περίοδο που οδήγησαν το κόμμα στην ήττα.

 

Ξεσπάθωσε η Ντόρα Μπακογιάννη εναντίον του Κ. Καραμανλή χθες κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ν.Δ. Στη φωτογραφία με τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Δ. Σιούφα

Και προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Ρηγίλλης, είπε με έμφαση ότι υπάρχει « σωρευτικό έλλειμμα δημοκρατίας στον τρόπο λειτουργίας, τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση, αφού τα όργανα λειτουργούν περιστασιακά. Χρειάζεται, λοιπόν, ριζική αλλαγή στη νοοτροπία μας».

Οι «βαρώνοι»

Άσφαιρα πυρά δέχθηκε όμως ο κ. Κ. Καραμανλής και από τους «βαρώνους». Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης και ο κ. Αχ. Καραμανλής, με κομψές διατυπώσεις, άφησαν αιχμές εναντίον της ηγετικής ομάδας για την ήττα, ενώ ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης προέβλεψε ότι κάποια στιγμή θα απομακρυνθεί ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος από τη θέση του εκπροσώπου. Τα πράγματα στην πολύωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής περιεπλάκησαν ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Μ. Έβερτ άφησε αιχμές εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη. Το συμπέρασμα ήταν πως όλοι καταφέρθηκαν εναντίον αλλήλων με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Οι βολές τής κ. Ντόρας Μπακογιάννη άγγιξαν και τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος σηκώνει το βάρος της επικοινωνιακής τακτικής του κόμματος. Χωρίς να τον κατονομάσει, είπε ότι έγιναν επικοινωνιακά λάθη την τελευταία τριετία που δημιούργησαν προβληματική εικόνα στο κόμμα, αλλά και εσφαλμένες κινήσεις την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με πρώτη εκείνη της διαρροής των δημοσκοπήσεων που έδειχναν τη Ν.Δ. να προηγείται. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσπειρωθεί το ΠΑΣΟΚ και να χάσουμε τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής», είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε πως «η Ν.Δ. έχασε ακόμη τους περισσότερους αποκαλούμενους κεντρώους ψηφοφόρους από άστοχους χειρισμούς».

Υπόμνημα 17 σελίδων

Η πρώην υπουργός παρέδωσε στην ηγετική ομάδα υπόμνημα 17 σελίδων, στο οποίο αναφέρει 11 λόγους για τους οποίους χάθηκαν οι εκλογές, ενώ αναφερόμενη στα όσα λέγονται από στελέχη του κόμματος περί νοθείας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ακούω διαρκώς να μιλάμε για το πανίσχυρο καθεστώς του ΠΑΣΟΚ που έκανε το ένα και το άλλο. Λέτε και αυτά δεν τα ξέραμε και δεν τα περιμέναμε ότι θα τα κάνει. Το ερώτημα είναι τι κάναμε εμείς, διότι έτσι δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε μικροί και αδύναμοι. Εγώ, πάντως, δεν αισθάνομαι ούτε μικρή ούτε αδύναμη». Είπε ακόμη ότι το κόμμα δεν πήγε καλά στη μετακίνηση των ετεροδημοτών και αυτός ήταν ακόμη ένας από τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα στην ήττα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Περιορίστηκε μόνο να πει «Ναι στον εσωκομματικό διάλογο, όχι στην εσωστρέφεια».

«Κριτική στήριξη»

Είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που η κ. Ντ. Μπακογιάννη ανοίγει τα χαρτιά της. Στέκεται απέναντι στην ηγεσία, επισημαίνει τα λάθη που έχουν γίνει ­ κατά την άποψή της ­ και δίνει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. «Κριτική στήριξη» αποκαλούν την τακτική της οι φίλοι της βουλευτές. Είναι προφανές όμως ότι η περίοδος της ταύτισης Καραμανλή – Ντόρας έχει περάσει. «Η πρώην υπουργός δεν προτίθεται να θέσει θέμα ηγεσίας, αλλά θα λέει απόψεις της όσο και αν αυτές ακούγονται ενοχλητικές στα αυτιά της ηγεσίας». Αυτό, πάντως, θα το κάνει εντός των οργάνων «όπως απαιτεί η δημοκρατική λειτουργία ενός σύγχρονου κόμματος». Το ερώτημα τώρα στη Ρηγίλλης είναι τι θα κάνει η Ντόρα Μπακογιαννη στο συνέδριο. Η ίδια αποφεύγει να αποκαλύψει τις προθέσεις της. Όσοι τη γνωρίζουν καλά λένε ότι δεν σκοπεύει να μασήσει τα λόγια της. Σε καμία περίπτωση όμως, επαναλαμβάνουν, δεν θα θέσει θέμα ηγεσίας».

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης

Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που συγκρότησε τα ψηφοδέλτια, απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψήφιων είπε: «Εγώ, πάντως, έκανα ό,τι μπορούσα». Έτσι, άφησε να εννοηθεί ότι παρέδωσε εγκαίρως τις προτάσεις του στον κ. Κ. Καραμανλή και εκείνος άργησε να κάνει το τελικό ξεκαθάρισμα. Ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής, αναφερόμενος στα αίτια της ήττας, είπε ότι «φταίμε και εμείς που κάναμε σημαία μας το λιγότερο κράτ
ος και τρομάξαμε τους δημοσίους υπαλλήλους», ενώ ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να αντικατασταθεί ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος άφησε να εννοηθεί πως αυτό κάποια στιγμή θα συμβεί. «Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει στον χρόνο που πρέπει να γίνει. Μη μου ζητάτε να απαντήσω πράγματα που δεν απαντώνται και γίνονται», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτική εισήγηση έκανε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε το κυβερνών κόμμα στις εκλογές και τις δυσκολίες που συνάντησε ο ίδιος όταν ζήτησε στοιχεία από τους αρμόδιους υπουργούς για τις ελληνοποιήσεις και τις εποχικές προσλήψεις.

Ο Μ. Έβερτ

Ανοικτή στήριξη στην ηγεσία προσέφερε για μία ακόμη φορά ο κ. Μ. Έβερτ. Μίλησε για την επιτυχία του 43% και άφησε αιχμές εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Ήταν μεγάλη επιτυχία το 43%, διότι μην ξεχνάμε ότι το ’89 πήραμε ένα μεγάλο ποσοστό με έναν άρρωστο Παπανδρέου και το σκάνδαλο Κοσκωτά σε εξέλιξη».

Πάντως στη συνεδρίαση, που κράτησε συνολικά έξι ώρες, δεν ετέθη από κανέναν θέμα αντικατάστασης εκπροσώπου του κόμματος ούτε ακούστηκε το όνομα του Γιώργου Καρατζαφέρη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “