Η γκρίνια «γέννησε» σενάρια

Προτάσεις για πρόωρες εκλογές και σαρωτικό ανασχηματισμό έπεσαν χθες αιφνιδιαστικά στο τραπέζι από κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., προκαλώντας αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, εκνευρισμό σε πολλούς υπουργούς και προσδοκίες σε δεκάδες βουλευτές που θεωρούν εαυτούς, υπουργούς εν αναμονή. Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού  μάλιστα πήρε ευρύτερες διαστάσεις καθώς πρώτη φορά ο κ.  Θ. Ρουσόπουλος δεν το διέψευσε κατηγορηματικά και περιορίστηκε να πει  ότι ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού.
Τα πρόσωπα που άνοιξαν τη  συζήτηση γι΄ αυτά τα δύο θέματα  δεν είναι τυχαία, λένε κυβερνητικά  στελέχη. Αντίθετα, ο δημόσιος λόγος τους έχει βαρύτητα, καθώς όταν  μιλούν διαμορφώνουν κλίμα και εκφράζουν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό γίνεται σε περίοδο  έντονης δυσφορίας προς την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και  την γκρίνια που έχει προκαλέσει η υπόθεση Παυλίδη.

ΟΙ «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» ΕΓΙΝΑΝ

Σε μια περίοδο έντονης δυσφορίας προς  την κυβερνητική πολιτική και την γκρίνια  που έχει προκαλέσει η υπόθεση Παυλίδη

«Χρησμοί» από Σουφλιά Το θέμα των εκλογών άνοιξε ο κ.  Γιώργος Σουφλιάς που όταν ρωτήθηκε  εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, απάντησε με τον γνωστό αινιγματικό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται συνήθως  ο υπουργός Περιβάλλοντος. «Δεν με αφορά διότι εγώ δεν εκλέγομαι με σταυρό», είπε χαρακτηριστικά και η συζήτηση εξελίχθηκε ως εξής: «Μα και οι υπόλοιποι παρ΄ ότι δεν είναι επικρατείας δεν χρειάζονται σταυρό μέχρι να  κλείσει το 18μηνο», σχολίασαν οι δημοσιογράφοι. Και ο κ. Γ. Σουφλιάς απάντησε με νόημα: «Οι άλλοι δεν χρειάζονται σταυρό μέχρι τον Μάρτιο, εάν  όμως γίνουν εκλογές τον Απρίλιο;».  Αυτή η τελευταία φράση ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει συζητήσεις  και σενάρια για διπλές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αποκλείουν κατηγορηματικά ένα  τέτοιο ενδεχόμενο και δεν κρύβουν την  αμηχανία τους για τη συζήτηση που άνοιξε ξαφνικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κανείς τώρα στη Ν.Δ. δεν επιθυμεί εκλογές. Και αυτοί που διαφωνούν μεταξύ τους σε όλα, συμφωνούν σε ένα: «Βουλευτικές  εκλογές τον Ιούνιο θα ήταν καταστροφή, τόσο για τη Ν.Δ. όσο και  για το ΠΑΣΟΚ».
Πρώτον διότι- σύμφωνα με τις  δημοσκοπήσεις- κανένα από τα δύο  μεγάλα κόμματα δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία με τα ποσοστά που δίνουν  οι δημοσκοπήσεις και δεύτερον διότι  – όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη- ο φετινός χειμώνας θα είναι από οικονομικής απόψεως ο χειρότερος,  στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία η  κυβέρνηση Καραμανλή, και άρα δεν έχει καμία πολιτική λογική για  το Μέγαρο Μαξίμου  να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ύστερα από έναν χειμώνα οικονομικής λιτότητας, την οποία  θα πληρώσουν και πάλι οι μισθωτοί και  οι συνταξιούχοι αλλά και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Λίγες ώρες πριν από τον κ. Σουφλιά  είχε εξαπολύσει βόμβα και ο δήμαρχος  της Αθήνας κ. Νικήτας Κακλαμάνης.  Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega  αναφέρθηκε σε σαρωτικό ανασχηματισμό, μέσω του οποίου «κάποιοι θα  πάνε στα σπίτια τους». Η θέση του δημάρχου η οποία εκφράστηκε δημόσια  και κατηγορηματικά βρίσκει πολλούς  υποστηρικτές στην  Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην κομματική  πυραμίδα αλλά κυρίως  στη βάση του κόμματος. Όπως λένε βουλευτές, η συντριπτική  πλειοψηφία των ψηφοφόρων απαιτεί  αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και αλλαγή πολιτικής. Σε αυτό το κλίμα, η αναφορά του δημάρχου ήταν αρκετή για  να ανοίξει συζήτηση για ένα θέμα που  απασχολεί όλους στη Ν.Δ. και αποτελεί αντικείμενο παρασκηνιακών συζητήσεων εδώ καιρό. Οι μόνοι που δεν  μιλούν γι΄ αυτό είναι οι υπουργοί, και  αυτοί όχι στο σύνολό τους καθώς αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που επιθυμούσαν να αναλάβουν άλλα υπουργεία.  Τουλάχιστον τρεις κορυφαίοι υπουργοί σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους εξομολογούνται ότι θα ήθελαν να αναλάβουν υπουργείο, ενώ αρκετοί υφυπουργοί θέλουν αναβάθμιση.
Βγήκε στο αντάρτικο και ο Βύρωνας
ΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ έκρηξη του Βύρωνα Πολύδωρα σε επιστολή προς ψηφοφόρο του δείχνει το χάσμα που υπάρχει πλέον  στις σχέσεις του με την ηγετική κυβερνητική  ομάδα αλλά και το βαρύ κλίμα που επικρατεί  στη βάση του κόμματος.
Ο πρώην υπουργός, ο οποίος διατηρεί πάντα  υψηλή δημοτικότητα και γνωρίζει όσο λίγοι  την ψυχολογία των ψηφοφόρων του, σε χειρόγραφη απαντητική επιστολή προς πολιτική του φίλη, όπως την αποκαλεί, μιλά με  σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση και το  κόμμα του. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ό,τι αγαπήσαμε και σε ό,τι αφοσιωθήκαμε και αφιερωθήκαμε μοιάζει να χάνεται και στη θέση του να μπαίνουν με το  στανιό απαξίες και μορμολύκεια κάθε λογής», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει  ως εξής: «Η άλλη δραματική διάσταση  του προβλήματος είναι ότι μας εκβιάζουν με σιωπή. Να μην έχουμε εσύ και  εγώ και οι όμοιοί μας δικαίωμα λόγου.  Για την πατρίδα, την παράταξή μας, τον  λαό και τις αξίες του». Σε άλλο σημείο  της επιστολή του πρώην υπουργού, η δημοσιοποίηση της οποίας, όπως εκτιμούν βουλευτές, θα προκαλέσει αίσθηση σε πολλούς  θυμωμένους οπαδούς και ψηφοφόρους του  κόμματος, καταλήγει ως εξής: «Θα πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων. Δίνω αγώνα “ντεσπεράντο” χωρίς καν το κίνητρο της νίκης. Είναι  γλυκός ο αγώνας, ο αγώνας χωρίς ελπίδα».  Στελέχη της Ν.Δ. που πληροφορήθηκαν χθες  το βράδυ το περιεχόμενο της επιστολής τόνιζαν με έμφαση ότι ο κ. Βύρων Πολύδωρος είναι ένα από ιστορικά στελέχη του κόμματος  που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτεθεί στην κυβέρνηση ούτε έχει βγει στο αντάρτικο το οποίο θα μπορούσε να κάνει καλύτερα από τον  καθένα. Εκτιμούν ωστόσο ότι ο  συναισθηματικός του λόγος, ο  οποίος σύντομα θα ακούγεται  από τα ερτζιανά- αφού έχει αναλάβει εβδομαδιαία εκπομπή  – ενδεχομένως να πονέσει περισσότερο το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης από τις αιχμές άλλων διαφωνούντων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “