Ο φόβος των 151 σώζει τον Παυλίδη

Υπέκυψε το Μέγαρο Μαξίμου στον φόβο των 151 βουλευτών και προσέφερε σανίδα σωτηρίας στον πρώην υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη, την απομάκρυνση του οποίου ζητούν επίμονα υπουργοί και βουλευτές μετά τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του πιο στενού του συνεργάτη για χρηματισμό. Ύστερα από δύο εβδομάδες μεγάλης αμηχανίας και σιωπής η κυβέρνηση χθες κάλυψε τον πρώην υπουργό Αιγαίου, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι συζητήσεις και τα σχόλια γι΄ αυτό το θέμα πριν μεταβεί ο κ. Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος στην πρώτη μετά τις διακοπές ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετέφερε την ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού να διατηρήσει στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τον κ. Αρ. Παυλίδη. Στην ερώτηση εάν υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως για τον πρώην υπουργό Αιγαίου, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις του ίδιου του κ. Παυλίδη, όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη, λέγοντας πως ο ίδιος δεν έχει τίποτα να προσθέσει. Σημείωσε ωστόσο ότι η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, αφού προσέφυγε σ΄ αυτή ο κ. Παυλίδης και τόνισε ότι «όποιος προσφεύγει ο ίδιος στη Δικαιοσύνη έχει ένα ηθικό πλεονέκτημα». Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις βουλευτών που ζητούν από τον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί. Δηλώσεις που συνεχίστηκαν και χθες από

ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

που δήλωσε ότι «όποιος προσφεύγει ο ίδιος στη Δικαιοσύνη έχει ένα ηθικό πλεονέκτημα»ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

τον υφυπουργό κ. Α. Λυκουρέντζο έμμεσα και τον βουλευτή κ. Θανάση Γιαννόπουλο ευθέως. Έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να περάσει έτσι, αφού η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε έκπληξη σε βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη καθώς, όπως έλεγαν, το μήνυμα «που στέλνουμε στην κοινή γνώμη είναι ότι προσπαθούμε να κουκουλώσουμε ένα ακόμη σκάνδαλο με πρόσχημα τη δικαστική έρευνα». Καλά πληροφορημένες πήγες ωστόσο τόνιζαν ότι η εύθραυστη πλειοψηφία δεν άφηνε περιθώριο αυτή την ώρα για πιο γενναίες αποφάσεις και εξηγούσαν ότι «εάν απομάκρυνε τώρα ο Πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον κ. Παυλίδη, τότε η κυβέρνηση θα ήταν όμηρος των ανταρτών. Διότι θα είχαμε ξανά 151 βουλευτές και έτσι δεν θα υπήρχε δυνατότητα διαγραφής ενός βουλευτή ο οποίος μπορούσε να διαφωνήσει με την κυβερνητική πολιτική ή να λοιδορήσει υπουργούς και το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Έτσι σε λίγους μήνες θα επικρατούσε χάος, καθώς ο κάθε θυμωμένος βουλευτής καθημερινά θα ασκούσε κριτική προκειμένου να εξασφαλίζει διαρκή παρουσία στα ΜΜΕ». Σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχονταν κυβερνητικά στελέχη, το κλίμα στην κυβέρνηση και το κόμμα είναι βαρύ. Από τη μια είναι το σκάνδαλο με τον συνεργάτη του κ. Παυλίδη που προκαλεί θυμό στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και από την άλλη είναι η οργή των πολιτών από την οικονομική πολιτική και τα νέα χαράτσια που ετοιμάζεται να επιβάλει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ακόμη και οι γαλάζιοι συνδικαλιστές διαφωνούν ανοιχτά με επιλογές της κυβέρνησης, ενώ ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης έχει βάλει στο στόχαστρό του τον υπουργό Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκη. Παλιοί βουλευτές και έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν ότι μόλις χθες ξεκίνησε ένα καυτό φθινόπωρο για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να ακροβατήσει σε τεντωμένο σκοινί με σκληρές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, πολλές εσωτερικές διαφωνίες και λαϊκή οργή.
Εχθρός της ΔΑΚΕ ο Χατζηδάκης
ΣΕ ΣΚΛΗΡΗ προσωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη προχώρησε χθες η ΔΑΚΕ ΟΣΕ, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, στέλνοντάς του σαφές μήνυμα ότι θα αντιταχθεί σθεναρά στις αλλαγές που προωθεί στον Οργανισμό. Την ίδια ώρα πυρά κατά του υπουργού εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης. «Κύριε υπουργέ, στην πολιτική ο εχθρός είναι δίπλα σου και ο αντίπαλος απέναντί σου» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της γαλάζιας παράταξης στον ΟΣΕ, οι οποίοι κάνουν λόγο για εισβολή «αεριτζήδων και μαθητευόμενων μάγων» στον Οργανισμό, προσθέτοντας ότι το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον ΟΣΕ αποτελεί ταφόπλακα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εξαπολύουν μάλιστα βαριές κατηγορίες εναντίον του υπουργού, κατηγορώντας τον για «επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο στήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ίδιο και τους εκλεκτούς του», με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και σκηνικού διάλυσης και αποσύνθεσης του Οργανισμού. Έτσι, μετά τις προ μηνός αιχμές για γαλάζιες προμήθειες στον ΟΣΕ, για «Εφιάλτες» και «πάρτι προμηθειών», η ΔΑΚΕ επανέρχεται κατηγορώντας τον κ. Χατζηδάκη για «σκόπιμη διόγκωση, καθ΄ υπερβολήν προβολή των δήθεν αποκαλύψεων του υπουργείου» και για «στημένο σχέδιο απαξίωσης, αποδόμησης και συντεταγμένης επίθεσης εναντίον των εργαζομένων».
Τα στελέχη της ΔΑΚΕ κατηγορούν τον κ. Χατζηδάκη για τις επιλογές του στη στελέχωση της διοικητικής πυραμίδας του ΟΣΕ σημειώνοντας ότι «επέλεξε στελέχη αμφίβολων ουσιαστικών προσόντων- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- ανθρώπων των οποίων η μοναδική σχέση με τον ΟΣΕ είναι ότι κάποτε ταξίδεψαν ως επιβάτες με τρένο, για να εφαρμόσουν μαζί του το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για τον σιδηρόδρομο, το οποίο όχι μόνο δεν το γνωρίζουν, αλλά και δεν το πιστεύουν».
«Διατίμηση μισθών» Πυρά κατά του κ. Χατζηδάκη εξαπέλυσε χθες και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Συνομοσπονδίας με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο επικεφαλής των γαλάζιων συνδικαλιστών είπε χαρακτηριστικά πως «αντί για διατίμηση ειδών πρώτης ανάγκης, με την τελευταία τροπολογία για τις ΔΕΚΟ είδαμε διατίμηση μισθών για να καλυφθεί η αδυναμία να διαπραγματευτούν κάποιοι διοικητές με τους εργαζομένους ενός συγκεκριμένου υπουργείου».
Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ «φωτογραφίζει» τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Χατζηδάκη και τις προωθούμενες αλλαγές σε ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ. Μάλιστα έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να επιρρίπτονται ευθύνες στους εργαζομένους για την κατάσταση στον Οργανισμό, όταν από τους δύο γενικούς γραμματείς πήγαμε στους πέντε!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “