Οι αντάρτες με το όπλο παρά πόδα

Άλλα χρόνια τέτοιες μέρες ο Κώστας Καραμανλής με σπορ ντύσιμο και καλή διάθεση υποδεχόταν τους βουλευτές των θερινών τμημάτων στα περίφημα δείπνα της Ραφήνας. Εκεί τους τόνωνε την αυτοπεποίθηση, τους περνούσε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα τους είναι κυρίαρχο του παιχνιδιού και ζέσταινε τη σχέση του μαζί τους καθώς είχε πάντα να πει μια καλή κουβέντα στον καθένα.
Έτσι έφευγαν όλοι πανευτυχείς για τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Φέτος οι βουλευτές, μέχρι  τώρα τουλάχιστον, δεν  αισιοδοξούν ότι θα έχουν  την τύχη να απολαύσουν  τη βραδινή συντροφιά του προέδρου.  Η συγκυρία είναι κακή για όλους. Η  κυβέρνηση οδεύει στον πιο καυτό  της Αύγουστο στα πέντε χρόνια που  βρίσκεται στην εξουσία, με όλα τα  μέτωπα ανοιχτά. Η ανάσα της επιστροφής Κουκοδήμου κράτησε μόνο ένα 24ωρο καθώς όλοι γνωρίζουν  ότι η προσθήκη ενός βουλευτή στην  κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα δίνει την ευκαιρία  στους επίδοξους μιμητές του Πέτρου Τατούλη. Ο ίδιος ο Π. Τατούλης «χτύπησε» πάλι χθες τονίζοντας  ότι δεν αλλάζει τακτική και θα ψηφίζει κατά το δοκούν διότι δεν είναι  από εκείνους, όπως είπε, που άλλα  λένε και άλλα κάνουν.

Και μέσα σ΄ αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, ο κ. Γ. Ζορμπάς προκαλεί  φόβο με τις προειδοποιήσεις ότι δεν  πρόκειται να πάει στο σπίτι του και  να σιωπήσει. «Για πολλούς μήνες ο  συνταξιούχος δικαστής θα ρίχνει  βόμβες προς κάθε κατεύθυνση για  τα ομόλογα και τη Siemens. Και αυτή είναι μια υπόθεση που δύσκολα  μπορούμε να τη χειριστούμε, καθώς  δεν είναι πολιτικό στέλεχος ώστε να  μπούμε σε αντιπαράθεση μαζί του.  Έτσι η ζημιά που θα υποστούμε από αυτές τις επιθέσεις που θα τροφοδοτούν συνεχή ρεπορτάζ θα είναι τεράστια», λέει κορυφαίο στέλεχος και τονίζει: «Όποιος παρακολουθούσε τον κ. Γ. Ζορμπά στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας  και άκουγε πώς ενημέρωνε τους βουλευτές για τις έρευνες και τα ευρήματά του, θα μπορούσε να καταλάβει τι μας περιμένει». Ταυτόχρονα η  κυβέρνηση έχει ακόμη να δώσει μια  σειρά από δύσκολες μάχες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο για τα κολέγια,  το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ και τα  μέτρα Αλογοσκούφη είναι λίγα μόνο από τα θέματα που δεν θα επιτρέψουν σε κανένα γαλάζιο στέλεχος να ηρεμήσει τον Αύγουστο.

Εκρηκτικό σκηνικό. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βρίσκεται σε εκρηκτική φάση. Είναι  μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός  χεριού οι βουλευτές που είναι αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα.  Στη συντριπτική πλειονότητά τους  είναι κατηφείς, φοβισμένοι, απαισιόδοξοι και έχουν ξαναμπεί στον  φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας. Τα  παλιά προβλήματά τους βγήκαν  μπροστά και ήρθαν να προστεθούν  στα καινούργια. «Είμαστε κομπάρσοι, δεν μας δίνει κανείς σημασία.  Οι υπουργοί έχουν τις πόρτες κλειστές. Οι αξιωματούχοι των οργανισμών δεν απαντούν στα τηλέφωνα  και εμείς μαθαίνουμε από τις εφημερίδες τους δήθεν σχεδιασμούς  της κυβέρνησης», λέει γνωστός βουλευτής που διά της βίας συγκρατείται- όπως υποστηρίζει- να μη  μιλήσει δημοσίως για όλα όσα τον  ενοχλούν.

Δεν είναι όμως ο μόνος. Πολλοίμήνες τώρα- βρίσκονται με το όπλο  παρά πόδα. Στο Μαξίμου και στη  Ρηγίλλης έχουν κάνει καταγραφή  των πολύ δυσαρεστημένων και ο  κατάλογος είναι μακρύς. Πριν από  έναν μήνα ήταν 10 οι επίδοξοι μιμητές του Τατούλη- όπως τους αποκαλούν-, τώρα είναι πολλοί περισσότεροι. Τη μεγαλύτερη αγωνία,  ωστόσο, στη Ρηγίλλης την προκαλεί ο Βύρων Πολύδωρας Ένα στέλεχος αγαπητό στη βάση του κόμματος και με διαρκείς, πιεστικές προτάσεις από ΜΜΕ για να μιλήσει. Τα  κομματικά στελέχη περιμένουν μέσα στο Σαββατοκύριακο τις πρώτες  βολές του.

Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του την  τελευταία περίοδο υπερασπίζεται  το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους,  ενώ μετά τις εξελίξεις στον ΟΣΕ και  στον ΟΤΕ εμφανίζεται δικαιωμένος  με την προεκλογική άποψη που είχε διατυπώσει για τα στελέχη του  ΠΑΣΟΚ που ήταν σε θέσεις-κλειδιά.  «Ο Βύρων είναι καλός στη στρατηγική. Γνωρίζει καλύτερα από όλους  μας πώς να διαχειρίζεται στο εσωκομματικό παιχνίδι τον εαυτό του.  Εάν αποφασίσει να κάνει αντάρτικο, οι επιθέσεις που θα δεχθούμε  θα είναι σαν του Τατούλη, θα στοχεύουν στην καρδιά της εκλογικής  μας βάσης».

Ετοιμάζουν ομοβροντίες με στόχο τους σταυρούς

O Βύρων Πολύδωρας είναι ένας από τους μεγάλους παίκτες της Β΄ Αθηνών, δεν είναι όμως ο μόνος. Η περιφέρεια αυτή διαθέτει βαρύ πυροβολικό, με μεγάλη εμπειρία στο αντάρτικο των τηλεοπτικών παραθύρων. Άλλο παράδειγμα είναι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Ένα στέλεχος που «δεν του πάει η σιωπή», όμως- λέει συνάδελφος- εδώ και μήνες σιωπά και αποφεύγει τη δημόσια έκθεση. «Για πόσο θα σιωπήσουν αυτά τα στελέχη; Η πίεση του σταυρού είναι μεγάλη και, εάν δεν βγουν στην πρώτη γραμμή, θα χάσουν τη λαϊκή βάση του κόμματος η οποία τους πιστεύει και τους έχει εκλέξει τόσες φορές βουλευτές». Απασφαλισμένος- σύμφωνα με την έκφραση συναδέλφων του- είναι και πρώην υφυπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος μόλις προχθές επανέλαβε στο Μega ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις διαφωνίες του για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και για νομοσχέδια. Συχνούς πονοκεφάλους προκαλεί, άλλωστε, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κ. Κ.  Καραμανλή, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, που εκλέγεται στη Λάρισα και ο οποίος με κάθε ευκαιρία βγαίνει στην πρώτη γραμμή και κάνει σημαία τα αιτήματα  των αγροτών. Και δεν είναι μόνο οι αντάρτες που προκαλούν εκνευρισμό. Είναι και η ομάδα των «7» φανατικών φίλων του κ. Γ. Καρατζαφέρη, που ζητούν να αρχίσει η συζήτηση για συνεργασία με το ΛΑΟΣ- καθώς  έχουν προεξοφλήσει ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ., όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι άπιαστο όνειρο. Μια συζήτηση την οποία πλέον δεν δείχνει διατεθειμένος να  κάνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, καθώς βάζει ως προϋπόθεση διαλόγου τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης. «Όσο περνά ο καιρός, το κόμμα μας θα ανεβαίνει διαρκώς. Εμείς, λοιπόν, είμαστε θέση ισχύος»,  λένε με έμφαση οι συνεργάτες του κ. Γ. Καρατζαφέρη.  Η «βουβή πλειοψηφία». «Όλα αυτά είναι  σημαντικά προβλήματα. Η μεγάλη μας απειλή, ωστόσο, είναι η βουβή πλειοψηφία. Οι δεκάδες οργισμένοι και απελπισμένοι βουλευτές που φοβούνται ότι  δεν θα επανεκλεγούν, μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία είναι πιθανό να αρχίσουν ομαδική επίθεση με  σκληρή κριτική και προσωπικές επιθέσεις σε υπουργούς. Αυτό, εάν συμβεί, δεν μαζεύεται. Το λέω και θα  επιμείνω πολύ σε αυτό, ότι εάν δεν ανασυντάξουμε  την κοινοβουλευτική μας ομάδα, εάν δεν ασχοληθούμε  με τους βουλευτές έναν έναν, θα αναγκαστούμε να  πάμε σε εκλογές», καταλήγει κορυφαίο κυβερνητικό  στέλεχος.

«Εξευτελισμός της δημοκρατίας»  η απόφαση για τις ΔΕΚΟ

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε η ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση με αφορμή την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, απειλώντας με κινητοποιήσεις εάν αυτή δεν αποσυρθεί άμεσα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για εξευτελισμό της δημοκρατίας και για πλήγμα στις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ προειδοποίησε ότι η αντίδραση των εργαζομένων θα είναι άμεση. Το σωματείο των εργαζομένων εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποσυρθεί η τροπολογία.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξάλλου πραγματοποίησε και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ κ. Κ. Πουπάκης, ο οποίος ζήτησε κι αυτός να αποσυρθεί η διάταξη, κάνοντας λόγο για επικίνδυνους πολιτικούς ακροβατισμούς και μονομερείς παρεμβάσεις αποκλειστικά εις βάρος των εργαζομένων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “