Ο Κουκοδήμος έρχεται, ο Βουρλούμης φεύγει

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του Κώστα Κουκοδήμου στη Ν.Δ., ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, λένε κυβερνητικές πηγές, ο βουλευτής θα έχει τελειώσει με τις  δικαστικές του εκκρεμότητες και αναμένεται να υποβάλει αίτηση επανένταξής  του στην κυβερνητική πλειοψηφία. Έτσι,  ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζουν, θα έχει  πλέον την άνεση να επιλέξει ποιος είναι  ο κατάλληλος χρόνος να αποδεχθεί το αίτημα του βουλευτή. Στελέχη του κόμματος εκτιμούν πάντως ότι αυτή η στιγμή  δεν θα αργήσει πολύ και ότι το αργότερο  μέχρι τον Σεπτέμβριο η Ν.Δ. θα έχει και  πάλι 152 βουλευτές.
Εύθραυστη πλειοψηφία Ωστόσο, η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να είναι εύθραυστη, καθώς ο Πέτρος

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ.

το «άπιαστο όνειρο» της αυτοδυναμίαςΗχηρό μήνυμα στην κάλπη φοβάται  η κυβέρνηση 

Τατούλης είναι πολύ πιθανό, όπως  εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, να βρεθεί  σύντομα εκτός Ν.Δ. Οι διαρκείς δημόσιες  επικρίσεις του και τόνος που χρησιμοποιεί δημιουργούν κλυδωνισμούς και δεν  είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αμέσως μετά την επιστροφή Κουκοδήμου,  το Μαξίμου πρέπει να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στον αντάρτη βουλευτή.  Υπάρχει βεβαίως και η άποψη όσων ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση πρέπει να  αδιαφορεί στις επιθέσεις Τατούλη, ώστε  από ένα σημείο και μετά αυτές να μην αποτελούν πολιτικό γεγονός. «Αυτή η τακτική, παρότι ακούγεται λογική, ενέχει  τον κίνδυνο σύντομα να βγουν στη σκηνή επίδοξοι μιμητές του Πέτρου Τατούλη και να χαθεί κάθε έλεγχος» λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και προσθέτει  ότι «στο επόμενο χτύπημα Τατούλη η διαγραφή του θα είναι μονόδρομος για τον  κ. Κ. Καραμανλή».
Δεν θα τον προτείνει Την ίδια ώρα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Παναγή Βουρλούμη.  Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν θα τον προτείνει τον Σεπτέμβριο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία με τους Γερμανούς, για  μεταβατικό πρόεδρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το επίμαχο ζήτημα, απάντησε με ζυγισμένες εκφράσεις ότι ακόμη δεν έχει συζητηθεί  ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση για πρόεδρος  του οργανισμού. Όσοι γνωρίζουν καλά τον Π. Βουρλούμη και τον τρόπο  που αντιδρά εκφράζουν την άποψη  ότι ο διοικητής του ΟΤΕ θα παραιτηθεί την κατάλληλη στιγμή για να  βγάλει από τη δύσκολη θέση τον Γ.  Αλογοσκούφη και το Μέγαρο Μαξίμου. 
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πάντως ότι το μείζον θέμα για την κυβέρνηση  αυτή την ώρα δεν είναι ούτε η διοίκηση του ΟΤΕ ούτε «το φύγε εσύ- έλα εσύ»  με τους κ.κ. Τατούλη και Κουκοδήμο. «Αυτά θα τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο  τρόπο. Το πρόβλημά μας είναι ότι η αυτοδυναμία, που αυτή την ώρα μοιάζει με  άπιαστο όνειρο» επισημαίνει έμπειρος  βουλευτής της Ν.Δ., και τονίζει ότι εάν  δεν γίνουν σύντομα δραστικές αλλαγές  στην πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κάλπη.
Με Καρατζαφέρη Επισήμως στη Ν.Δ. αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασιών, όμως στο παρασκήνιο οι συζητήσεις για συνεργασία με  το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη δίνουν και  παίρνουν. Αλλά και στο στενό κυβερνητικό επιτελείο παραδέχονται ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα αυτοδυναμίας, ωστόσο θέλουν να πιστεύουν ότι στο τέλος οι πολίτες, όταν τους τεθεί το δίλημμα, θα επιλέξουν και πάλι τη Ν.Δ. Είναι  ενδεικτικό ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος  απέκλεισε χθες κάθε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασιών και, όπως είπε,  η Ν.Δ. πιστεύει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις και επιθυμεί να κυβερνά με αυτοδυναμία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στον ελληνικό λαό. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πάντως  παρενέβη στη συζήτηση που έχει ανοίξει και δήλωσε ότι «για οποιαδήποτε κουβέντα για το αύριο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να παραμείνει στα πλαίσια που την ελέγχει και  την ποδηγετεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.». 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “