Στήνουν γκιλοτίνες για τους ανεπιθύμητους

Επιχείρηση εκκαθάρισης των ανεπιθύμητων έχει δρομολογήσει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση. Η αρχή έγινε από τον Γιώργο Ζορμπά που αποτελούσε ωρολογιακή βόμβα για τη Ν.Δ. τους τελευταίους 14 μήνες και ακολουθούν ο Πέτρος Τατούλης και ο Παναγής Βουρλούμης, ενώ κορυφαία στελέχη απειλούν ότι ο κατάλογος των ανεπιθύμητων είναι μακρύς και θα υπάρξουν και άλλες καρατομήσεις, προτού χαθεί εντελώς ο έλεγχος.

Η απομάκρυνση Ζορμπά έχει προκαλέσει ανακούφιση από χθες στα κυβερνητικά στελέχη καθώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι σύντομα θα επιχειρούσε να βγει μπροστά για τις υποθέσεις της Ζίμενς και της Γερμανός για να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων όπως και στην περίοδο των ομολόγων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τον Ζορμπά. Σύντομα θα χτυπήσει. Αποκλείεται να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της έρευνας που έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα για τη Ζίμενς, ενώ θα καταγγείλει ότι βρήκε πόρτες κλειστές ώστε μην μπει στον σκληρό πυρήνα της υπόθεσης», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και τονίζει: «Όλα αυτά τα περιμένουμε αλλά θα υπάρξει αντίλογος. Το κόστος που θα έχουμε στο εξής από τον κ. Γ. Ζορμπά θα είναι λίγες μέρες αρνητικής επικαιρότητας».

Δυσκολίες με Τατούλη. Μετά τον  Γ. Ζορμπά σειρά έχει ο κ. Πέτρος Τατούλης  με τον οποίο όμως τα πράγματα δεν είναι  τόσο εύκολα. «Ο κ. Π. Τατούλης είναι εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού και όχι  διορισμένος κρατικός λειτουργός, έχει όμως διαβεί τον Ρουβίκωνα», λέει κορυφαίο  κομματικό στέλεχος και προσθέτει ότι κάθε μέρα πετά μια βόμβα είτε με δηλώσεις είτε μέσω της ιστοσελίδας του. «Τώρα προβλέπει μάλιστα και τη δημιουργία κινήματος βουλευτών από όλα τα κόμματα για την  αποδυνάμωση του δικομματισμού. Όσο καλή διάθεση και να έχει κανείς με τον Πέτρο,  αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Προφανώς  επιδιώκει την ανεξαρτητοποίησή του», σημειώνει.

Στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κ.  Κουκοδήμος και έτσι- αφού θα έχει διασφαλιστεί και πάλι η πλειοψηφία των 151  βουλευτών- ο κ. Καραμανλής θα έχει μεγαλύτερη άνεση να κινηθεί. Οι εισηγήσεις  που δέχεται για την υπόθεση Τατούλη είναι  αντιφατικές. Η μια εισήγηση λέει η απομάκρυνσή του να συνοδεύεται με μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους επίδοξους αντάρτες ότι όποιος επιθυμεί να οδηγήσει τη  χώρα στις εκλογές θα αναλάβει και το κόστος των πράξεών του. Με αυτήν την άποψη δεν συμφωνούν όλοι στην κυβέρνηση.  Κορυφαίος υπουργός με μεγάλη κομματική  εμπειρία εισηγείται στον Πρωθυπουργό να  επιδείξει πλήρη αδιαφορία στα όσα λέει και  κάνει ο κ. Π. Τατούλης. «Να του συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει και ο ίδιος ο  βουλευτής να πάρει την απόφαση εάν θα  παραμείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα  της Ν.Δ. ή θα ανεξαρτητοποιηθεί», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οργή για Βουρλούμη. Το τρίτο πρόσωπο που αυτήν την περίοδο κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση είναι ο Παναγής Βουρλούμης. «Είτε λειτούργησε σωστά είτε όχι στην εξαγορά της Γερμανός  πρέπει να φύγει από τον ΟΤΕ», λένε στελέχη της κυβέρνησης, ενώ στην κομματική  βάση υπάρχει οργή και οι βουλευτές ζητούν  ανοιχτά την αποπομπή του. Όσο για τους  υπουργούς, ο ένας μετά τον άλλο έχουν πάρει αποστάσεις. Από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, τον υπουργό Μεταφορών κ.  Χατζηδάκη έως την υπουργό Εργασίας κ.  Πετραλιά και τον γραμματέα της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτη. «Ο τελευταίος υποστηρικτής τουκαι αυτός εκ καθήκοντος- είναι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης», λέει κομματικό στέλεχος.  Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε κι αυτός χθες ότι «δεν βοηθά την υπόθεση του  κ. Βουρλούμη να διώκεται η διοίκηση της  CosmΟΤΕ» και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ  πιθανό να μη συμφωνήσουμε με την Deutsche  Τelekom να παραμείνει ο κ. Βουρλούμης  στη θέση του».

Μάλιστα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τονίζει ότι «παρ΄ ότι οι ξένοι έχουν συμφωνήσει να παραμείνει πρόεδρος για τη μεταβατική περίοδο του  ενάμιση χρόνου, τώρα είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν γνώμη όχι γιατί δεν τους κάνει αλλά για να  μη γίνουν οι ίδιοι μέρος μιας σκληρής πολιτικής  κόντρας η οποία κλυδωνίζει το πολιτικό σκηνικό.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξαγορά της Γερμανός θα έχει συνέχεια και οι ξένοι επενδυτές δεν  θα θέλουν καμία εμπλοκή σ΄ αυτό».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “