Φοβήθηκαν και νέα πορίσματα Ζορμπά

Η Ζίμενς και η Γερμανός, τα δύο σκάνδαλα που συνταράσσουν το πολιτικό σύστημα και τρομάζουν την κυβέρνηση, έφαγαν τον Γιώργο Ζορμπά. Η πρόθεσή του να εμπλακείως επικεφαλής της Αρχής  για την καταπολέμηση του  μαύρου χρήματος- μ΄ αυτές τις υποθέσεις, καθώς κρύβουν πολιτικό χρήμα οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει άρον άρον στην  υλοποίηση μιας απόφασης που είχε λάβει από καιρό.
Έναν χρόνο έψαχναν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να στείλουν  στο σπίτι του τον πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου

ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ

να τον στείλουν στο σπίτι του και  είχαν προεξοφλήσει ότι «μετά τις  εκλογές δεν θα είναι στη θέση του»

χρήματος. Η απόφαση είχε ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο ανώτατος δικαστικός κατάφερε αλλεπάλληλα πλήγματα  στην κυβέρνηση για την υπόθεση  των ομολόγων. Χτυπήματα καθοριστικά που ενίσχυσαν την απόφαση του Πρωθυπουργού να στήσει πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2007.
Η στιγμή που απομακρύνεται ο  παλαίμαχος δικαστικός δεν είναι  τυχαία. Στελέχη της αντιπολίτευσης προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση ζούσε με τον φόβο μήπως αποκαλύψει και διαρρεύσει νέα στοιχεία για τις δύο υποθέσεις- φωτιά  που κλυδωνίζουν το πολιτικό σύστημα.
«Είναι αχάριστος και εμπαθής  και στήνει κατηγορίες χωρίς στοιχεία επικαλούμενος δημοσιεύματα εφημερίδων. Έτσι χτυπά πισώπλατα την κυβέρνηση που τον τίμησε και του ανέθεσε δύο αξιώματα». Αυτές τις βαριές κουβέντες  έλεγαν πέρυσι το καλοκαίρι κομματικά στελέχη της Ν.Δ. και προεξοφλούσαν ότι «μετά τις εκλογές ο  κ. Γ. Ζορμπάς δεν θα είναι στη θέση του».
Ψύχραιμες σκέψεις Μετά τις εκλογές χαλάρωσαν  κάπως τα πράγματα καθώς η Ν.Δ.  εξελέγη με άνεση και επικράτησαν  πιο ψύχραιμες σκέψεις που έλεγαν  ότι θα ήταν λάθος να αντικατασταθεί άμεσα ο κ. Γ. Ζορμπάς διότι αυτό θα αποτελούσε αποδοχή ενοχής από την κυβέρνηση για την  υπόθεση των ομολόγων- ένα σκάνδαλο που κυριάρχησε επί μήνες  στον δημόσιο βίο.
Το θέμα όμως της απομάκρυνσης Ζορμπά δεν μπήκε ποτέ στο  ράφι. Ο παλαίμαχος δικαστικός λειτουργός από εκλεκτός της κυβέρνησης και σταυροφόρος της κάθαρσης την πρώτη περίοδο, έγινε  εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ανεπιθύμητο πρόσωπο και ουδείς από  το γαλάζιο στρατόπεδο διατηρούσε σχέσεις μαζί του.
Κάποιοι μάλιστα τού χρέωναν  ότι σκόπιμα άφηνε να γίνουν διαρροές στον Τύπο, κάποιες από τις  οποίες γίνονταν και μέσω στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Λύση από Αλογοσκούφη Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου το  τέλος της δύσκολης σχέσης κυβέρνησης- Ζορμπά. Εάν δεν έφευγε τώρα θα έφευγε σε λίγους μήνες. Η σπουδή του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην καρδιά του καλοκαιριού επεδείχθη λόγω των νέων  σκανδάλων. Από τον Μάρτιο ο ανώτατος δικαστικός προσπαθούσε  να βγάλει άκρη με τις καταθέσεις  της Ζίμενς παρ΄ ότι έβρισκε κλειστές πόρτες όταν ζητούσε στοιχεία.  Τώρα, σύμφωνα με όσα λένε πολιτικά στελέχη, ήταν βέβαιο ότι θα  άνοιγε τον φάκελο «Γερμανός».  Έτσι, προτού η κυβέρνηση βρεθεί  μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, ο υπουργός Οικονομίας  έδωσε τη λύση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός στη  Βουλή «αναβαθμίστηκαν οι μηχανισμοί που διαθέτει η χώρα για την  πρόληψη και την καταστολή των  αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης  της τρομοκρατίας».
Η κοινοτική οδηγία Επίσης, όπως λέει το υπουργείο,  «ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο  οι κοινοτικές οδηγίες και συστάσεις για το έργο της κρίσιμης αυτής επιτροπής». Πολιτικά στελέχη  επεσήμαιναν με νόημα ότι «πράγματι η νομοθεσία μας ήθελε προσαρμογή, ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν  μας ζήτησαν στην επιτροπή να μην  προεδρεύει συνταξιούχος δικαστικός αλλά εν ενεργεία». Αυτό ωστόσο, όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, ήταν το τέχνασμα της κυβέρνησης για την αποπομπή Ζορμπά. Φήμες ήθελαν να  αναλαμβάνει την προεδρία της Αρχής ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών κ. Γ. Κολιοκώστας.  Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός  με επιστολή του προς τον πρόεδρο  του ΠΑΣΟΚ, η οποία περιέχει σκληρές διατυπώσεις, απέρριψε την πρόταση της άμεσης σύγκλησης της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας  καθώς και την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο  κ. Κ. Καραμανλής κατηγορεί τον κ.  Γ. Παπανδρέου ότι απαξιώνει τους  θεσμούς, όπως τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.
Σκληρές κόντρες  δύο Αχαιών  στο «Πεντάγωνο»
Ο κ. ΖΟΡΜΠΑΣ από την  αρχή της «πολιτικής» σταδιοδρομίας του ποτέ δεν  αποτέλεσε εύκολο παίκτη  για το Μαξίμου. Αρχικά τοποθετήθηκε επικεφαλής  της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με υπουργό τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Πολλοί πίστευαν πως οι δύο Αχαιοί θα τα πήγαιναν καλά  στο υπουργείο, αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν. Ο  εκσυγχρονισμός των φρεγατών, οι πύραυλοι Εξοσέτ, τα άρματα μάχης Λέοπαρντ και το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι υπήρξαν μερικά από τα πεδία διαμάχης των δύο  ανδρών. Η σύγκρουση κορυφώθηκε με αφορμή τη μεγάλη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και οι μεταξύ τους κόντρες εκδηλώθηκαν με αφορμή το θέμα της αγοράς τορπιλών για τα νέα γερμανικά υποβρύχια, καθώς και  την αντικατάσταση  στόλου των  στρατιωτικών  οχημάτων. Τελικά και οι  δύο βρέθηκαν εκτός υπουργείου.   Τον εκπαραθυρώνουν με αντισυνταγματικό κόλπο
«ΔΕΝ ΘΑ ξεμπερδέψουν εύκολα μαζί μου»  διαμηνύει μέσω των συνεργατών του ο κ.  Γιώργος Ζορμπάς, μετά την τροπολογίαπρόσχημα για την απομάκρυνσή του από  την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, που κατατέθηκε χθες στη  Βουλή.
Ήδη, δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν  ότι η τροπολογία που προβλέπει επικεφαλής της νέας υπηρεσίας να είναι εν ενεργεία δικαστής είναι αντισυνταγματική.  Όπως έλεγαν με έμφαση στα «ΝΕΑ», «το  άρθρο 89 του Συντάγματος με σαφήνεια ορίζει πως εν ενεργεία δικαστής δεν μπορεί  να αναλάβει διοικητική θέση». Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζορμπάς θα  περιμένει να εξεταστεί το νομοσχέδιο ως  προς τη συνταγματικότητά του για να απαντήσει στην κυβέρνηση, η οποία επικαλείται κοινοτική οδηγία του 2005 για να ξεφορτωθεί τον «ανεξέλεγκτο» κ. Ζορμπά.  Σημειώνεται ότι με την τροπολογία η Αρχή καταργείται και μετατρέπεται σε μόνιμη επιτροπή. Η κοινοτική οδηγία δεν επιβάλλει επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής  να είναι δικαστής εν ενεργεία, αλλά με αυτό το «κόλπο» δημιουργείται κώλυμα για  τον κ. Ζορμπά.
Υποσχέσεις αναβάθμισης Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Ζορμπά άρχισε από την υπόθεση των ομολόγων, όταν έφερε σε νευρική κρίση το Μαξίμου. Ύστερα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο 72χρονος πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πήρε εκ νέου  διαβεβαιώσεις από το Μαξίμου πως ο ρόλος της Αρχής θα αναβαθμιζόταν και με  αυτές τις «ευλογίες» ο κ. Ζορμπάς έστειλε  μία ακόμη επιστολή τον Σεπτέμβριο του  2007 στον κ. Αλογοσκούφη ζητώντας του  να αυξηθεί επιτέλους το προσωπικό της  Αρχής και να εξοπλιστεί κατάλληλα.
Όποιος επισκεπτόταν τον 6ο όροφο  του κτιρίου στην οδό Πειραιώς όπου στεγάζεται η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και  βρισκόταν στο γραφείο του κ. Ζορμπά, διαπίστωνε αυτό που ζητούσε επιτακτικά από τον κ. Αλογοσκούφη: δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου υλικοτεχνικός εξοπλισμός,  ούτε καν γραμματειακή υποστήριξη. Ο κ.  Ζορμπάς είχε καταφέρει να αποσπάσει  στην Αρχή 10 αστυνομικούς τους οποίους

ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση  για τον κ. Ζορμπά όταν έφερε  σε νευρική κρίση το Μαξίμου

είχε μαθητές του στη Σχολή και τους εμπιστευόταν.
Από τα 50 άτομα προσωπικό που προέβλεπε ο νόμος με τον οποίο συνεστήθη η  Αρχή τον Δεκέμβριο του 2005, δεν υπήρχαν περισσότεροι από 20 στη διάθεση του  κ. Ζορμπά και με ελάχιστα μέσα. Τα 11 μέλη που αποτελούσαν το συμβούλιο της Αρχής συχνά- πυκνά τα χαρακτήριζε «τσιράκια υπουργών». Όταν ήθελε να στείλει  «μήνυμα» σε κάποιον υπουργό, φρόντιζε  απλά να κάνει την ανάλογη αναφορά στο  συμβούλιο.
Το Μαξίμου τηρούσε σιγήν ιχθύος στις  οχλήσεις του κ. Ζορμπά να τα «πει» με τον  Πρωθυπουργό. Αντ΄ αυτού στις 17 Ιανουαρίου του 2008 συνεστήθη πενταμελής επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και δύο  πρώην αρεοπαγίτες, από αυτούς που δεν  μπορούσαν να ονομαστούν «φίλοι Ζορμπά», προκειμένου να συνταχθεί ένα σχέδιο για διοικητική αρχή, ο πρόεδρος της  οποίας θα εκλεγόταν από το Υπουργικό  Συμβούλιο.
Η εποχή Ζίμενς Ήταν η εποχή που ο κ. Ζορμπάς είχε αρχίσει να ασχολείται πιο έντονα με το σκάνδαλο Ζίμενς. Την πρώτη απόπειρα την είχε  κάνει το καλοκαίρι του 2007. Η λειτουργία  της Αρχής τού έδινε τη δυνατότητα να ψάχνει όπου η ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορούσε, όπως για παράδειγμα στις τράπεζες  της Ελβετίας.
Από τις ελληνικές δικαστικές αρχές δεν  ενημερώθηκε ποτέ για τις έρευνές τους στην  υπόθεση. Συνομιλητές του όμως ήταν οι ομόλογοί του σε Ελβετία, Γερμανία, Λιχτενστάιν, Γαλλία, Μονακό, οι οποίοι του έδιναν στοιχεία τα οποία δεν μπορούσαν  να ελεγχθούν, όμως, από την κυβέρνηση. Από στοιχεία που συνέλεξε  ο ίδιος ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί 7 ατόμων που συνδέονται με το σκάνδαλο της Ζίμενς. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ζορμπάς  είχε βρει και ενδείξεις που  ενοχλούσαν την κυβέρνηση όσον αφορά τα  πρόσωπα στα οποία κατέληξαν χρήματα από  τα μαύρα ταμεία.
«Πράξη πολιτικής εκδίκησης»
«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εισάγει νέα ήθη στον πολιτικό βίο της χώρας. “Αποκεφαλίζει” τον  κ. Ζορμπά, ο οποίος ελπίζω να μπορέσει να μας πει, πριν φύγει, τις ακριβείς  διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος που εντόπισε να κατευθύνεται στα  ταμεία της Ν.Δ.» σχολίασε ο Χρήστος Παπουτσής.
«Η κυβέρνηση αποπέμπει ουσιαστικά τον κ. Γ. Ζορμπά. Ενόχλησε  και ενοχλεί η άσκηση των καθηκόντων του τόσο στην υπόθεση  των ομολόγων όσο και στην παρούσα  υπόθεση της Ζίμενς, για την οποία  δήλωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του  όπως δικαιούται και υποχρεούται.
Πρόκειται για πράξη πολιτικής  εκδίκησης, η οποία είναι δυνατόν να  εκφοβίζει και οποιονδήποτε άλλο θέλει  να ασκήσει τα καθήκοντά του»  χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ο  Φώτης Κουβέλης, ενώ το ΚΚΕ  κάνει λόγο για «απαράδεκτη  ενέργεια της κυβέρνησης».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “