Επιστολές οργής και διαγραφή σοκ

Ο Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Κώστας Σημίτης. Πριν περάσουν 24 ώρες από την επιστολή-βόμβα του πρώην πρωθυπουργού, τον έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκαλώντας σοκ σε φίλους και αντιπάλους.

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν έχει προηγούμενο ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη Ν.Δ.- καθώς ουδείς ηγέτης έχει διαγράψει πρώην πρωθυπουργό-, αναμφισβήτητα είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, αφού εκ των πραγμάτων βάζει απέναντι μία ολόκληρη τάση του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του κόμματος αναλογίζονται με δέος την επόμενη μέρα και οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε ότι η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν μονόδρομος και τη χαρακτηρίζουν «ηγετική πράξη», άλλοι προβλέπουν συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Ο Κώστας Σημίτης πάντως έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει να μιλάει: «Κάνε ό,τι θέλεις, εγώ δεν θα παραιτηθώ της ελευθερίας να λέω τη γνώμη μου». Όλοι συμφωνούν ωστόσο ότι οι προσεχείς εβδομάδες είναι κρίσιμες για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ ενώ σύντομα θα φανεί- από τις δημοσκοπήσεις που έρχονται- εάν η «πυγμή» που επέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου θα του βγει σε καλό.

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πάντως παρατηρούν με χαμόγελα τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση Σημίτη- Παπανδρέου τούς ωφελεί, διότι παίρνουν «ανάσα», αγοράζουν πολιτικό χρόνο. Παραδέχονται ωστόσο ότι  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους αιφνιδίασε, όπως  τους αιφνιδίασε ο Κώστας Καραμανλής όταν πήρε το ρίσκο να διαγράψει τον Γιώργο Σουφλιά.  ΟΛΑ ΑΥΤΑ συμβαίνουν σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το κυβερνών κόμμα: η δυσαρέσκεια των  πολιτών είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά,  ενώ επανέρχονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα αμαρτωλά ομόλογα. Χθες έγινε η  πρώτη προφυλάκιση για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση. Οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Νίκος Τσουράκης, ο οποίος είχε αγοράσει ομόλογο από τη Μαρφίν. Οι νομικοί χαρακτηρίζουν τη  χθεσινή απόφαση «μήνυμα με πολλούς αποδέκτες».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “