Σκόπια: εκλογές α λα ΄61 με βία και νοθεία

Μέρες του- ελληνικού- ΄61 ζουν στα Σκόπια, με τις χθεσινές εκλογές βίας και νοθείας: ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι βιαιότητες ξέσπασαν μεταξύ των οπαδών των δύο αλβανικών κομμάτων, το ένα από τα οποίασυμμετείχε στον μέχρι χθες κυβερνητικό συνασπισμό.

Κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί έκλεψαν κάλπες, επιτέθηκαν σε αντιπάλους και απέκλεισαν ολόκληρα χωριά. Η επιλογή του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι να στήσει πρόωρες κάλπες για να ενισχυθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του απεδείχθη μια λαθεμένη επιλογή που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα του ακόμα και σε έναν αιματηρό εμφύλιο- ένα ενδεχόμενο που θα έχει συνέπειες και για την Ελλάδα.

ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ του Χότζα εφαρμόζουν τώρα τα καρτέλ των τροφίμων τα οποία έχουν αποδυθεί σε αγώνα δημοσίων σχέσεων για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Αφού πρώτα προχώρησαν την τελευταία διετία σε αυξήσεις τιμών έως 60% σε 4.000 προϊόντα, ανακοινώνουν τώρα ότι σε κάποια βασικά είδη θα κάνουν μείωση μέχρι 3%. Θα πείτε, κάτι είναι και τα 7 λεπτά μείωση σε ένα πακέτο μακαρόνια. Σωστά, μόνο που πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας που δεν πρόκειται να ανακουφίσει τους οικονομικά ασθενέστερους, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

ΚΑΙ ΕΝΩ η κυβέρνηση διανύει την πιο δύσκολη περίοδο με την ακρίβεια στην αγορά και τις εκρήξεις στον χώρο της παιδείας, στο ΠΑΣΟΚ και πάλι τα στελέχη διχάζονται και διαφωνούν δημοσίως. Αυτή τη φορά το θέμα είναι η πολυσυζητημένη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Από τη μια είναι εκείνοι – με πρώτο τον Θόδωρο Πάγκαλο- που δηλώνουν ότι χωρίς τη συνεργασία των δύο κομμάτων η Ν.Δ. θα κερδίσει ξανά τις εκλογές. Άλλοι όμως δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και λένε ότι η επίκληση για συνεργασία είναι ηττοπαθής στάση. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «όσοι τάσσονται υπέρ της συνεργασίας δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στην παράταξη».

ΚΑΤΑ τα άλλα, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο μπορεί να αποτελέσει τοξική βόμβα για την Αττική ενώ η Επιχείρηση προειδοποιεί σήμερα για διακοπές ρεύματος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “