Ο τελευταίος πειρασμός Δήμα - Σουφλιά

«Είσαι ο Σημίτης της Ν.Δ.». Αυτή είναι η μεγαλύτερηφιλοφρόνηση που μπορούσε να κάνει κανείς στον Γιώργο Σουφλιά ή τον Σταύρο Δήμα όταν τους συναντούσε την περίοδοτης παντοδυναμίας του Κώστα Σημίτη.

Η φιγούρα τού τότε πρωθυπουργού ήταν μαγνήτης κατά τη δεκαετία του ΄90 για τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές της Δεξιάς, αλλά και για πολλούς άλλους. Και τα δύο πολλά υποσχόμενα στελέχη της Ν.Δ. θα ήθελαν να έχουν την ίδια πολιτική πορεία με τον διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου. ΟΚωνσταντίνος Μητσοτάκης πρώτος βάφτισε «Σημίτη της Ν.Δ.» τον Γ. Σουφλιά, στην κρίσιμη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. την οποία κέρδισε τελικά ο Κώστας Καραμανλής. Λίγους μήνες μετά, τον ίδιο χαρακτηρισμό έδιναν οι φίλοι του στον Σταύρο Δήμα με αφορμή το εξοχικό του που είναι στους Αγίους Θεοδώρους, κοντά σε εκείνο του Κώστα Σημίτη.

Στη Ν.Δ.
πιστεύουν ότι η κόντρα τους θα συνεχιστεί ακόμα και αν αυτή η μάχη δεν αναδείξει ούτε νικητήούτε ηττημένο

Παράλληλες τροχιές. Η ζωή όμως τα «έφερε» αλλιώς. Ο Γ. Σουφλιάς προσπάθησε, έκανε ένα βήμα για να εξελιχθεί σε… Σημίτη της Ν.Δ. με τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ν.Δ., ενώ ο Στ. Δήμας δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία. Έτσι κανείς από τους δύο δεν κατάφερε να καθήσει στην καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου. Μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. το 2004 η πολιτική τους διαδρομή κινήθηκε σε παράλληλες τροχιές. Ο πρώτος έγινε υπουργός Περιβάλλοντος και ο δεύτερος Επίτροπος για το περιβάλλον. Έτσι λίγο πριν ολοκληρώσουν μια μακρά και σημαντική σε κάθε περίπτωση πολιτική πορεία, διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Το πρόσχημα του καβγά είναι οι ρύποι στη χώρα μας και το Πρωτόκολλο του Κιότο που παραβιάζει η Ελλάδα. Ο πραγματικός λόγος όμως- όπως λένε άσπονδοι φίλοι τους στη Ν.Δ.- είναι «ο τελευταίος πειρασμός» που και για τους δύο είναι ίδιος: η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν ταιριάζουν. Ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Σταύρος Δήμας ανήκουν στην ίδια γενιά αλλά δεν ταιριάζουν σε τίποτα, όπως λένε στελέχη της Ν.Δ. Γι΄ αυτό δεν βρέθηκαν ποτέ στην ίδια όχθη του ποταμού. Δεν ήταν φίλοι, δεν έκαναν παρέα, πάντα επέλεγαν διαφορετικά εσωκομματικά μονοπάτια κι όταν αυτά δεν υπήρχαν τα δημιουργούσαν.

«Είχαν και έχουν και οι δύο φιλοδοξίες. Ο Σουφλιάς όμως ήταν ένα βήμα μπροστά. Βρέθηκε αρκετές φορές στη γραμμή του πυρός ενώ γνωστοποίησε τις φιλοδοξίες του, διεκδίκησε την ηγεσία, συγκρούστηκε, μάτωσε και ηττήθηκε. Και παραμένει στη σκηνή ως ένας από τους πιο δημοφιλής πολιτικούς», λέει παλιός βουλευτής που ξέρει καλά την ιστορία του κόμματος και συνεχίζει: «Ο Σταύρος Δήμας ήταν περισσότερο εσωστρεφής και πολύ συγκρατημένος. Το φλεγματικό του ύφος και το καυστικό του χιούμορ ήταν η ασπίδα του στις δύσκολες ώρες. Απέφευγε πάντα τις συγκρούσεις, κρατούσε χαμηλό προφίλ και ουδέποτε ξεδίπλωσε δημοσίως- τουλάχιστον- τις φιλοδοξίες του».

Πρώτη φορά οι δύο άνδρες βρέθηκαν φανερά απέναντι κατά την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πολύκροτη παραίτηση του κ. Δήμα από το υπουργείο Βιομηχανίαςσε επίσημο ταξίδι στη Μόσχα με τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του- είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες ανεκδοτολογικές ιστορίες στη Ν.Δ. Την ίδια θερμή περίοδο έγινε μέλος της ομάδας των «τριών». Μαζί με τον Θανάση Κανελλόπουλο και τον Μιλτιάδη Έβερτ σφυροκοπούσαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Σουφλιάς, αντιθέτως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και υπουργός Παιδείας σε εκείνη την κυβέρνηση, απέφυγε τις δημόσιες συγκρούσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Δεν έκοψε ποτέ τις γέφυρες», λένε στελέχη της Ν.Δ. Γεγονός που διευκόλυνε τα πράγματα ώστε ο επίτιμος να τον στηρίξει ενεργά μαζί με τον Στέφανο Μάνο και την Ντόρα Μπακογιάννη, ως αντίπαλο του Μιλτιάδη Έβερτ και του Κώστα Καραμανλή, στην καθοριστική για την παράταξη διαδοχή του 1997. Ο κ. Σουφλιάς ήταν στην αρχή ο μεγάλος αντίπαλος του Μιλτιάδη Έβερτ και εξελίχθηκε την ώρα της σκληρής πόλωσης πριν από το συνέδριο στον μεγάλο αντίπαλο του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σ. Δήμας, τόσο την περίοδο Έβερτ όσο και την περίοδο Καραμανλή, ήταν ο άνθρωπος της νομιμότητας. Παρά τις επιφυλάξεις σε πρωτοβουλίες και επιλογές των προέδρων, διετέλεσε ισχυρός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με τους δύο. «Πρέπει όμως να πούμε ότι ο κ. Δήμας παρ΄ ότι ήταν φίλος του Κώστα Καραμανλή δεν έπαιξε ρόλο στη διαγραφή Σουφλιά και Μάνου το 1998», λέει παλιό στέλεχος της Ν.Δ.

Ο «Ευρωπαίος» και ο δημοφιλής

Τα χρόνια πέρασαν, ο Γιώργος Σουφλιάς επέστρεψε στη Ν.Δ. τροπαιούχος και συνεχίζει να απολαύει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και στα εύκολα και στα δύσκολα. Και αυτή η περίοδος είναι δύσκολη για εκείνον. Αλλά και για τον Σταύρο Δήμα τα πράγματα πήγαν καλά. Πριν κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές οι περισσότεροι προεξοφλούσαν ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Έγινε όμως Επίτροπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια θέση που του ταιριάζει γάντι- όπως λένε στελέχη της Ν.Δ.- καθώς έχει την άνεση και την κατάρτιση για να κινηθεί στο εξωτερικό. Φίλοι και αντίπαλοί του λένε ότι είναι καλός Επίτροπος. Ωστόσο όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι «αυτή η καρέκλα πέφτει μικρή για τον Σταύρο» και υποστηρίζουν ότι έχει βάλει πλώρη για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εάν πάρει αυτήν τη θέση ο Σταύρος θα επιστέψει στη χώρα με πολύ ανεβασμένες μετοχές- θα βάλει τον πήχυ ψηλά. Εκεί που εδώ και χρόνια τον έχει τοποθετήσει ο κ. Γιώργος Σουφλιάς», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.

Όσο για τον Γιώργο Σουφλιά, μπορεί να μην είναι στην καλύτερή του στιγμή, εξακολουθεί όμως να είναι εξαιρετικά δημοφιλής, επίμονος και συστηματικός παίκτης. «Στο τέλος κερδίζει την παρτίδα εκεί που νομίζεις ότι είναι σίγουρα χαμένος», λέει φίλος του βουλευτής. Το προσεχές διάστημα θα δείξει εάν ο βουλευτής θα δικαιωθεί και ο Σαρακατσάνος για μία ακόμη φορά θα βγει νικητής από μια δύσκολη μάχη. Για ένα πράγμα μόνο δεν αμφιβάλλει κανείς στη Ν.Δ.: η κόντρα των δύο ιστορικών στελεχών θα συνεχισθεί. Απέφυγαν και την «καλημέρα» στο Συνέδριο για το περιβάλλον την περασμένη Δευτέρα. «Θα συνεχίσουν ακόμη και εάν γνωρίζουν και οι δύο ότι αυτή η μάχη δεν θα αναδείξει ούτε νικητή ούτε ηττημένο». Άλλωστε οι περισσότεροι στη Ν.Δ. προεξοφλούν ήδη ότι ο Πρωθυπουργός- εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει- πιθανότατα θα προτείνει και πάλι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια.

ΑΙΧΜΕΣ Ίλιγγος και δυσαρέσκεια

Oι καβγάδες στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. είναι πολλοί. Πολύ δυνατοί και καθημερινοί σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας. Από τις τοπικές οργανώσεις μέχρι την κορυφή της κυβέρνησης. Οι σχέσεις των νεοδημοκρα- τών είναι δύσκολες και κακές όπως εκείνες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια πριν χάσουν τις εκλογές.

Η Ν.Δ. αντέγραψε και σε αυτό την κακή περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις των στελεχών της Ν.Δ. δεν άντεξαν στον χρόνο και στην εξουσία και… έσπασαν νωρίς. Οι γαλάζιοι αξιωματούχοι έπαθαν ίλιγγο από το ύψος και δείχνουν να ξεχνούν πως η δυσαρέσκεια των πολιτών για το κυβερνητικό έργο έχει φθάσει στο 70% και ότι η πλειοψηφία τους στηρίζεται σε 151 βουλευτές!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “